torsdag 6 januari 2011

Nu är fröerna gömda - i jorden!

Den sjätte januari blev dagen då jag startade årets förkultivering. Inte så mycket och alls inte nödvändigt. Det handlar bara om att odling är min stora hobby och sin hobby vill man ju gärna hålla på med hela tiden, eller hur?


Men många fula svampar och bakterier kan gömma sig i förra årets förkultiveringskärl och därför är det lika bra att diska noga, noga, först. Tråkigt... men nödvändigt:(


I vad ska fröerna då gömmas? I år satsar jag på Emmaljungas jord, både såjord och plantjord. Det är inte klokt vad det fuskas med jord nuförtiden. Åke Truedsson, ordförande för Svensk trädgård, rekommenderar Emmaljunga som en seriös jordmakare och eftersom jag hittade den sorten hos en plantskola i närheten, var valet enkelt. Simontorp brukar funka bra också, så det får bli andrahandsalternativet i år.


Själva jorden gömmer jag under ett tunt täcke av Vermiculit. Det är ett vulkanmaterial som har en fantastisk uppsugningsförmåga och ger man sig i kast med frösådd så här tidigt på året är det perfekt för att undvika rothalsröta, som annars ofta drabbar de små spriande skotten.


Bilder lånade från Jennys frön och sånt, där jag köpt fröerna
Vad jag gömt i jorden? Ja, dels blev det julrosorna här ovan, 'Double Nellie' och 'Double purple'. När det gäller dessa båda skönheter gäller STORT tålamod. 6 veckor i värme och 6 veckor i kallbänk. Har inget kommit upp kanske de kommer nästa år... tålamod, alltså!


Dessutom sådde jag en sorts paprika och fem sorters chili. Det är de mest långsamma sorterna som kommer i jorden redan. Alla chilisorter med det latinska namnet 'Capsicum annuum' kan vänta ytterligare några veckor. Jag vill dock gärna skörda chili redan i juli-augusti och då går det för det mesta inte att vänta med sådd till mars.

Vilka sorter jag sådde?


Först och främst den här underbara snackpaprikan som jag köpt från Tomatklubben.se. Den har inget namn, bara "lång, röd", men den är fantastiskt söt, god och framför allt produktiv. Hade den förra året och vill inte vara utan i år! Men den är långsam och måste sås i januari.


Sen blev det 'Rocoto', röd, (capsicum pubescens) som var en riktig hit förra sommaren. Den är dessutom perenn om man förvarar den ljust och frostfritt. Jag glömde det i höstas, men gör ett nytt försök i år.

Bild lånad från www.odla.nu
Resterande fyra chilisorter har det latinska namnet capsicum baccatum. 'Jamaican Bell' har så vacker form och är inte alltför stark. Den passa att fylla med ost eller till grytor. Väldigt fruktig. Har ingen egen bild, eftersom jag inte odlade denna förra året...


'Hot Lemon' är en storfavorit och mognade rekordtidigt förra året. Den är medelhet och smakar citrus. Enligt Rune Brand på Örtagårdens fröer är det en av de bästa sorterna chili som finns! Har gjort pulver av den ett år (i en kaffekvarn) och det blev jättebra!


'Mini Bonnet' är också så där lagom stark. Söta små röda flygande tefat! Charm borde den här sorten heta:)

Bild lånad från www.victoriananursery.co.uk
'Omnicolor' är en kul sort som mognar fram i olika färger och har frukter samtidigt i färgerna rött, orange och vitt. Häftig! Har odlat den för några år sedan, men har inga bilder. Den är stark och passar som salsakrydda, i grytor eller helt enkelt som en superhäftig krukväxt.

Kronärtskockor gömdes också i jord, men om sorterna tänker jag berätta mer i helgen. Ha det gott under årets första fredag och kika gärna in hos Katarina som är värd för Blooming Friday. Där hittar ni mer gömda grejer!

Lev väl,

41 kommentarer:

 1. ´Va´kul att se dina bilder. Jag sitter och drömmer om att börja jag med. Men inte i lika stor skala som du :-)Intressant med alla dina chilin och snackpaprikan väcker också
  så- begäret hos mig. Kram

  SvaraRadera
 2. Vilka ljuvliga julrosor, och så mycket gott :)
  Nu blir jag ännu mer sugen på att så lite!
  Inte så mycket pga platsbrist :)
  Ha det gott
  Kram Lily

  SvaraRadera
 3. Lycka till med Julrosorna! Håller tummarna för dig!
  Och så mycket god chili!!!!!!

  SvaraRadera
 4. Kul att se att fler är som jag.Själv sådde jag Bananpaprika Sweet Banana häromdagen.Har ett par sorter till som jag ska så.Sen beställde jag en del nya fröer från Jennys frön & sånt.Hålla på med det här är så rogivande.

  SvaraRadera
 5. Jag är så imponerad av dig och hur långt du kommit. Själv har jag inte ens fått hem några fröer ännu.... men de kommer...:)

  Ha det gott,
  Kerstin

  SvaraRadera
 6. Ja men visst är det tråkigt att diska krukor och tråg :-/ Har ont i axlarna idag efter att diskat i flera dagar... Undrar vad de skulle säga på gym om man kom och sa: jag måste bygga upp rygg och axlar så att jag kan diska krukor... hahahahah

  Vad spännande det blir med julrosorna! Sådde mina igår som jag fick av dig. När ska jag ställa ut dem, tror du?

  Ang. Piplöken... hur gjorde jag....? Jo jag sådde i "papperskrukor" med typ tio frön i varje. Ställde dem i tomathuset (kallväxthus) i slutet av februari... Jag ska nog så fler i år igen men då kör jag nog inomhus om jag får plats. :D

  Lycka till med alla sådder!

  SvaraRadera
 7. Lycka Till med dina frösådder.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 8. Det ser kul ut, spännande att så. Jag måste övertala sonen att sätta upp ett växtljus först åt mig. Jag har min chili från förra året kvar i ett fönster, kan jag använda fröna i en av dom frukterna och så? Disken är nog helt nödvändig, men där slarvar jag jämt, som du säger, tråkigt.. men sådd är kul. Lycka till :)

  SvaraRadera
 9. Chili är en god krydda och jag har hade 'Jamaican Bell' förra året. Tyckte dessvärre inte att den smakade någonting men ursöt att titta på :) Även om jag varje år säger att jag inte ska så något (tycker att jag alltid misslyckas) så ska jag på jakt efter lite frön ...
  Tjingeling

  SvaraRadera
 10. Hejsan Charlotta!
  Det är frösådderna som håller en på humör och vid liv så här års! Tänk så trist golfarna har det;))?!/Anja

  SvaraRadera
 11. Härligt när man kommer igång med frösådderna.
  Julrosor har jag provat så men inte lyckats men jag gjorde säkert inte rätt.

  Och många sorters grönsaker sår du ochså, vad spännande.

  Ha en fin helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 12. Så många spännande växter du får! Det är verkligen imponerande. Lycka till med alla! Jag är inte så duktig så här års så på våren får jag alltid ångra att jag inte har sått något nytt och spännande. Det ska bli ändring på det ... någon gång.

  SvaraRadera
 13. Åh vad härligt att komma igång!

  SvaraRadera
 14. Häftigt var verkligen det rätta ordet! Häftigt att ha alla dessa go´saker att se fram mot.
  En skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 15. Te citesc cu mare drag.Iti doresc succes in activitatea de gradinarit!

  SvaraRadera
 16. JA du som har så mycket fint o GOTT-- förstår att du är igång redan med dina sådder. Jag klarar inte av ét gamla kärringen- men jag har en dotter som är riktigt duktig på det hela -- så jag håller mig framme där o får ngr plantor- Skyller på platsbrist här hemma!
  Julrosor har hade jag en massa självsådda plantor i höstas runt moderplanta- Hoppas jag kan rädda ngr där i vår??
  Lyckatill med dina
  Ninne

  SvaraRadera
 17. Oj, så mycket du har gömt i jorden! På ett sätt avundas jag er som är intresserade av sådd, för eran säsong är ju faktiskt längre! Men tyvärr, sådd är inget för mig så jag får vackert vänta på bättre tider = våren... Ha det gott!

  SvaraRadera
 18. Inga frösådder hos mig i år, jag kommer inte att hinna ta hand om dem från mars och framåt. Men jag kan ju njuta av andras vedermödor...
  Jamaican Bell fick jag av en vän förra året och jag ställde in den i tältet över vintern. Vi får väl se om den klarar det eller om jag bara ska slänga den. Fina frukter fick den, men jag hade aldrig tid att skörda. =(
  Ha en bra dag
  Kram Helen

  SvaraRadera
 19. jag vågar mig inte på frösådder ännu, mina blir gärna bara långa stelkar.
  Men jag beundrar er som kan det.

  SvaraRadera
 20. Så duktig att ha kommit igång med sådden redan.Jag får vänta och sedan köpa färdiga plantor.
  Längtar efter våren. Här är så trist och grått. Regn och åter regn.Skulle vara skönt med RIKTIG vinter eller vår.
  Ha det gott.
  Anje

  SvaraRadera
 21. Åh så sugen jag blev nu på att börja jag också. Men får nog vänta tills i slutet av januari. Har beställt mina fröer men ej fått hem alla ännu. Väntar leverans från Örtagården. Har ingen aning om när den kommer men förhoppningsvis snart. Där finns bland annat Hot Lemon med.

  Visst känns det härligt att vi kommit in en bit i januari. Hösten känns redan avlägsen.

  SvaraRadera
 22. En härlig tid som är nu. Väntan och längtan, halva resan kan man säga. Underbara julrosefrön!
  jag skulle sått chilin idag men just de fröerna är borta. Blir nog utan chili i år.

  /Anette

  SvaraRadera
 23. Visst är det härligt att vara igång! Vad många kul chilisorter du har sått, den där snackspaprikan var frestande. Den såjorden har jag inte sett här, använder alltid Hasselfors S-jord, den är bäst av de jag hittat här. En del jord är verkligen botten !!
  Ha en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 24. Åh, så härligt! Du har redan börjat årets sådd!
  Så glad man blir! Du måste ha jättestora odlingsytor om detta bara är det första!
  Ha en fin helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 25. Hei og takk for informativt innlegg om såing av chilli. Jeg sådde noen sorter i fjor, men ble bare sånn passe fornøyd med resultatet.
  Kanskje jeg skal prøve meg på andre sorter i år, men da haster det vel med å bestilla. Har du et forslag på hva jeg skal prøve meg på tas det imot med takk.
  Fin blogg du hadde. Legger deg til på blogglisten min så jeg får følge deg fremover
  PS Startet såingen på nyttårsaften, men da med stauder.

  SvaraRadera
 26. ÅÅÅÅ vad mycket underbar inspiration, kram /Gela

  SvaraRadera
 27. Nu känner jag att ska få ändan ur vagnen.. länkade till dig om ditt fröbyte, tycker det är en himla bra ide. kram Sophia

  SvaraRadera
 28. Fantastiska julrosor...tänk om jag hade det tålamodet:)
  Spännande sorter av chili, det ska absolut så, kan inte vara utan chili i matlagningen!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 29. Jag har också startat förkultiveringen idag! Ingen Chili, men Pelargoner och Kronärtskockor. Det känns bra!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 30. Så kul att vara igång! Väntar på leverans från Jennys fröer, sen ska jag sätta igång! :) Med den leveransen kommer också dina fröer till praktvädden. Skickar vidare till dig sen. :)
  Kram,kram!

  SvaraRadera
 31. Så dynamisk du är, men det är klart att man måste väl börja nu. Det verkar lovande och verkligen kul.
  Var har du dom nu, i växthus utan frost i?
  Sår du blommor också?
  Jättekul att få följa detta framöver.
  Lycka till
  Agneta kram

  SvaraRadera
 32. förstår att du var ivrig att starta med alla de där trevliga sakerna. :)

  SvaraRadera
 33. Fascinating to see the varieties of chillies you've planted! Loved going through your photos...there's much to look forward to later. I'd love to come by and check out your gorgeous plants!

  Have a great weekend!

  SvaraRadera
 34. Vad härligt att vara igång med frösådden! Jag har inte startat ännu men snart ska jag också sätta igång! Mycket roligt som du sått!
  Lycka till med dina sådder! / Irene

  SvaraRadera
 35. A very good good start to the year. You have also reminded me that I need to start my chilli seeds earlier - I left it too late last year and they did not crop well.
  Have a lovely weekend.

  SvaraRadera
 36. Inspirerande med alla frösådder och sticklingar. Har inte plats att så inne, men några pelargonsticklingar måste jag naturligtvis dra upp. Önskar en härlig helg och lycka till med alla sådder.
  /din namne :)

  SvaraRadera
 37. Vad härligt spännande saker du sådde. Julrosorna är ju så fina!! Fröer till Jamaican bell har jag hemma, tänk om jag skulle få dem i jorden nu i år. /Mimi

  SvaraRadera
 38. Chili bruakr jag så den här tiden, men ännu har jag inte ens tittat på fröer. Jag väntar på en katalog i lådan, men det finns ju internethandel med förstås... :)

  SvaraRadera
 39. Härlig förväntan inför de gömda sådderna. Julrosorna såg jätte fina ut!!

  SvaraRadera
 40. Hej
  Vilka fina bilder! Jag såg tidigare idag att de har en fototävling hos Frö med posten. Där borde du vara med!
  Ett litet tips från Anna ;-)

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)