måndag 24 januari 2011

Årets bönor i Cesars trädgård


Puh, vad svårt det är att välja och begränsa sig, när det finns så många fantastiska sorter att välja mellan! Efter förra årets lyckade odling av klättrande bönor, förkastar jag nästan alla former av lågväxande buskbönor. Sniglar och annat otyg åt upp det mesta och jag hinner liksom aldrig se när det är dags för skörd!


Och det finns fler fördelar med klättrande, så kallade störbönor. Det tar inte lika stor plats att odla på höjden och sist men inte minst, det är så vackert att klä in hela köksträdgården med dessa klättrande, klängande, blommande skönheter:)


Förra året bjöd på två riktiga sensationer. Den ena i form av en blomsterböna med vita blommor, 'Czar'. Vilken växtkraft och vilka enorma bönskidor! Jag gillar inte riktigt att koka och äta denna sorts bönor som brytbönor. De är för sträva och jag har aldrig fastnat för smaken. Denna sort skulle dock ge fina vita bönor som man kan torka och det må jag säga, vilken fest!


Massor av skörd och underbara vita bönor att äta både färska, nykokta med smör och torkade till vinterns grytor och soppor!


Den andra sensationen var brytbönan 'Neckarkönigin'. Vilken mängd fina, mjälla och trådfria brytbönor. En galet stor skörd! De höll sig lika fina, fast de växte sig stora. Både denna och 'Czar' är självklara i trädgården i år också:)


Borlotto-bönor är så goda och vackra och i år har jag beställt en hög sådan 'Barlotta Lingua di Fuoco', eftersom jag hade busksorten förra året. Kan inte vara utan dessa fläckiga skönheter.


Gott recept på gryta med sådana bönor finns HÄR.

Jag fick ju också några blomsterbönor av Lottas Trädgård, när vi bytte fröer. Dessa ska få klänga tillsammans med 'Czar'. Läs mer om den röd/vit-blommande bönan 'Golden Sunshine' HÄR.


Men mycket vill ha mer och i år ska vi odla ytterligare tre sorter som vi inte haft förut. Den ena heter 'Mayflower' och är en kulturarvssort från Plant of Distinction. Den sägs ha kommit till USA med båten Mayflower 1620. PoD beskriver bönan så här: "Korta skidor som inte är trådlösa men utsökta när de är små. Nästan fyrkantiga bönor som passar att torka för vinterbruk"


En italiensk, violett skönhet blir det också, 'Trionfo Violetta'. PoD skriver så här om den: "Ovanligt mörklila skidor. Platta, trådfria och klarar kyligare väder bra. Bönorna blir gröna igen när de kokas."


Den sista är också en italiensk sort. En gul störböna med häftiga svarta bönor, som jag beställt från Franchi fröer. Den heter 'Meraviglia di Venezia Grano Nero' och blir ca 20 cm lång och 2 cm bred. Den lär vara mycket produktiv.


Sist men inte minst har jag köpt rödblommande bondbönor (ja, jag vet, de är inte höga). Den heter 'Crimson Flowered' och är en kulturarvssort. Den anses ovanlig och lär ha utsökt smak. Dessutom har jag köpt sojabönan 'Fiskeby' från Tomatklubben.se (just det, som inte heller är en klängväxt vad jag förstår). Vi får väl se om jag hittar en plats till dessa båda någonstans;) Just gröna, färska, kokta sojabönor är det godaste jag vet, nämligen!

Lev väl,
Charlotta

18 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg! Jag älskar när man lär sig en massa nyttigheter. Snyggt kollage också :-)! Den där rödblommande bondbönan ser fantastisk ut, riktigt maffig.

  xoxo Tyra

  SvaraRadera
 2. Oj, så mycket bönor! Du måtte ha en enorm odlingsyta! Jag älskar också bönor, mest av allt gula vaxbönor, men dom kräver lerig jord och det har vi definitivt inte här!
  Ha en skön kväll, kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Oj så många olika sorter, ska bli spännande att höra om dem. Gjorde samma erfarenhet som du förra året just, störbönor är väldigt praktiskt, gott och vackert dessutom. Håller på att beställa och det är svårt att välja..Bönor är bland det bästa att ha, just som du skriver gott färska och sedan oändliga möjligheter att använda under vintern. kram Sophia

  SvaraRadera
 4. Jag gillar verkligen ditt inlägg
  Bönorna ska absolut få komma tillbaka och fler ska det bli.
  Tackar för inspiration om czar

  SvaraRadera
 5. Snyggt! Borlotto bönor hade jag också förra året. Tack vare en vinst hos Mia:) ska kolla lite närmare dina recept.
  Ha det gott bland alla fröer!

  SvaraRadera
 6. Det är så himla kul att odla bönor tycker jag. Odlade bondbönor förra året och det blev snabbt en favorit, vilken smak! Härligt inlägg!

  SvaraRadera
 7. Härligt! Naturligtvis blir det lite bönor i landet i sommar också - är dock över huvud taget inte alls på din nivå....

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 8. är det inte lite onödigt att beställa fröer?? Du kan ju bara peta ner en böna om du har några kvar!

  SvaraRadera
 9. Gillar också bönor. Fint, gott och nyttigt...kan det bli bättre? :)

  SvaraRadera
 10. Härligt inlägg! Nu har jag dock inte så god erfarenhet av bönor, eftersom de skall ha varm jord och blir ofta de första att frysa bort på hösten. Men visst har jag testat en och annan sort, men "störbönor" som växer på höjden, det kunde man pröva på en skyddad plats :)
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 11. Din odlarentusiasm är underbart smittande! Trots att jag själv inte är det minsta förtjust i bönor, är det inte utan att jag nu kommer på mig själv med att sitta här och tänka "jag men, de där var ju vackra, man kanske skulle..." Sambon odlar dock bönor högt och lågt, och förra året fick has Borlottibönor posera framför kameran både en och två gånger - snygga fläckisar, precis som du sade!

  Må gott och hoppas din vecka bjuder på lite ljus och värme,
  Helena

  SvaraRadera
 12. Oj, det kommer att bli en massa bönor och sedan säkert en massa fina recept.
  Lärde mig mycket av dit inlägg. Ska nog försöka med någon sort.Spännande.
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 13. Den där vita Czar blev jag sugen på och den rödblommande bondbönan! Jag gick över till störbönor för 10 år sedan när jag kom på att använda armeringstunnel till dem, det är ju så bekvämt när man ska plocka, slippa kröka rygg. Har köpt sojabönor Fiskeby för första gången i år, aldrig provat färska, blir kul.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 14. Hej Lee,
  Klart att jag sparat bönor till årets odling. Men det finns ju så mycket mer att välja på än vad jag har! Det är så spännande att prova nytt:)
  Kram!

  SvaraRadera
 15. Fantastiskt vackert med störbönorna i din köksträdgård!! "Begränsa sig", vad är det för något???? ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 16. Toppeninlägg för den som har svårt att välja, här får man mycket tips och ideér. Nu måste jag ut och klicka in mer fröer, störbön bla vill jag ha.
  Ha en bra dag.
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 17. Vad inspirerande!!!! Har ju en del bönor själv. Hoppas att snigeleländena ej äter upp dom sen i sommar. Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)