måndag 31 januari 2011

Årets andra sådd - chili och tomat

Igår var det dags att så de chilisorter som är av släktet capsicum annuum. De kan sås senare än andra sorter och ofta har jag sått dem så sent som i början av mars, tillsammans med tomaterna. Den ena sorten som jag sådde igår var, 'Arizona' ovan ('Mini Bonnet' däremot är redan omskolad). Övriga som såddes, men som jag inte har egna bilder av är:
 • Blue Christmas, ny för mig med frukter som mognar fram i olika färger
 • Fishpepper, ny för mig med röda frukter som får svarta ränder.
 • Brezil, vacker som en krukväxt, liten planta, mognar fram i olika färger. Är dock osäker på om den kommer att gro pga gamla frön.
 • Sarit Gat, ny för mig och som jag fått av Bondjäntan
 • Frigitello, ny för mig och som jag fått av Mimmis Mammaliv
 • Etna, ny för mig med små röda frukter som växer rakt upp. Ser ursnygg ut på bild:)
 • Monkeyface, en gul favorit med mycket märklig form - snarast oformlig!
 • Ungersk ljusgrön, okänd, ny för mig och som jag fått av Lottas trädgård.


Ännu en gång utmanar jag mitt eget rekord på tomatskörd 13 maj. Senast jag lyckades med det var 2003 och oförtrutet försöker jag slå det rekordet varje år. I går petade jag ner frön av supertidiga 'Whippersnapper' och även av en röd ampeltomat, som jag inte känner till namnet på. Det är den som syns på bilden uppe till höger, i de två främsta krukorna. Kompakta, snygga små plantor och goda tomater!
Om 'Whippersnapper', som alltså är den jag lyckats få skörd på i maj, har jag skrivit ett inlägg redan förra året. Det finns HÄR.

Lev väl,

25 kommentarer:

 1. Hej,
  Vilken fantastiskt trevlig blogg ni har här!
  Jag har också sått Mini Bonnet som jag hört ska vara en riktigt god chili, men de jag sått ska vara Baccatum och man kan väl anta att det är samma sort som ni har. Hoppas de inte tar alltför lång tid på sig...
  Ha en bra vecka!
  Mvh,
  Peter

  SvaraRadera
 2. Jaaa! Chili och tomater! Chilin har jag inte sått än eftersom jag saknar växthus - vill inte att plantorna ska vara för rangliga innan de kommer ut. Man vill ju vara snäll mot sina växtkompisar:-). Men snart så...

  Dessutom vill jag passa på att tacka för en inspirerande blogg med vackra foton!

  Varma hälsningar Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Det blir goda grejer med tiden.
  Vilket härligt rekord du försöker att slå, lycka till.
  Kram:)

  SvaraRadera
 4. jag önskar ni lyckas med ert rekord! när är den "normala" tiden för att skörda tomater? :)

  SvaraRadera
 5. Åh, då kan jag ju bara inte motstå att försöka mig på ett par Whippersnapperfrön redan idag. tillsammans med Mini Bonnet som jag får från fina Bondjäntan.

  Chili som jag sådde 9/1 tar sig fint och kommer säkert att bli överlycklig för lite extra ljus framöver. Den enda som inte syns till är Jamaican Bell - har dina frön grott? Får se om jag kan locka fram dem med lite extra kärlek? Kram från Mimmi

  SvaraRadera
 6. Tomater i maj! Det är nu bevisat att du har gröna fingrar, växterna trivs hos dig. Ska bli kul och följa alla dina plantor framöver.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 7. Oj, jag har aldrig tomater före midsommar - början av juli. Vårt stora växthus blir inte varmt innan. Så jag får vänta. En krukodlad planta i vinterträdgården kanske man skulle ha, för att tjuvstarta på ;)

  SvaraRadera
 8. Hej, vilken trevlig blogg du har! :) Har också fått tomater på Whippersnapper i maj för en massa år sedan, verkligen jättetidigt! Även jag har sått mina sista chilepepparfrön idag. Tomater kanske det blir imorgon! :) Mia

  SvaraRadera
 9. Tomater nu! Oj då, det var tidigt, hoppas du slår ditt rekord :)

  SvaraRadera
 10. Flitens lampa lyser hos dig som vanligt.Skörd redani maj låter imponerande..
  Jag behöver bara en planta för det räcker hela året för mig. Är dålig på att använda chili.
  Klart att du skall följa med mannen.
  ´Vad jobbar han med? Man blir ju nyfiken.
  Ha de gotts så hörs vi.
  Annika

  SvaraRadera
 11. Alltid en bokstav för lite eller för mycket...
  Annika

  SvaraRadera
 12. Tomatskörd i maj! Det var inte dåligt. Imponerande. Chili får vara för mig, men nå´n paprika ska jag nog så ... tror jag.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 13. Whippersnapper är en av mina absoluta favoriter, men så tidigt som i maj har jag aldrig lyckats få tomater. Tidigast i mitten på juni här ett år. Men nu blir jag sugen att prova att så ett par frön på direkten! Hoppas du slår ditt rekord !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Oj vad mycket spännnade du sår, roliga namn på en del oxå (Monkeyface;))!

  Hoppas det går bra med tomatskörden sen i vår:)

  Kraaam Jenny

  SvaraRadera
 15. Jösses vad flitig du är....jag bara tänker jag och har inte kommit så långt ännu. Ska bli spännande att se om du kan slå ditt eget rekord...
  Agneta kram

  SvaraRadera
 16. 13 maj! Det var värst! Jag tänkte så mina tomater till helgen. Ska bli kul att se hur det går med alla fina frön jag fått! :) Tror jag har en 10 olika sorter att så. Jätteskoj!
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 17. Hej Peter,
  Oj, ja! Det är jag som virrade till allt när jag gjorde bildkollagen igår! Mini Bonnet sådde jag i den första sådden för ca tre veckor sedan. Min är också baccatum. Men det går alldeles utmärkt att så i februari-mars. Det är bara jag som stollig och inte kan låta bli. Oftast får man skörda ca en månad tidigare också:) Mini Bonnet är jättegod och inte superstark.
  Kram!

  Hej Colette,
  I växthus börjar tomaterna mogna i slutet av juni. Dåliga år inte förrän i mitten av juli. De mogna 'Whippersnapper' på bilden skördades den 20 juni förra året. Utomhustomater mognar fram i augusti normala somrar.
  Kram!

  Hej Mimmi,
  Usch, nu blir jag orolig. Har jag gett dig för gamla fröer. Hade två påsar och kan ha tagit ur fel, i förvirringen. Mina grodde blixtsnabbt. Jag tar och skickar dig några av rätt påse, för säkerhets skull!
  Kram!

  SvaraRadera
 18. Aha, du har redan börjat - skulle också vilja skörda lite tometer i maj men tanke på ont om plats och att hos mig trivs sorgmyggan ypperligt så väntar jag tills det blir varmare väder och hoppas på en mild höst i stället, MB

  SvaraRadera
 19. Mums, jag längtar tills man kan gå ut i växthuset o plocka in några solmogna tomater....Den doften....

  Dina fina bilder inspirerar så....
  Ha en bra dag!
  Kraaam Therese

  SvaraRadera
 20. Oj, tomater den 13 maj! Hur bär du dig åt? Uppvärmt växthus med belysning och allt från mars eller? Har du visat detta någonstans på bloggen tidigare?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 21. Hej Laila,
  Nej, som jag skrev så var det den 13 maj 2003 jag senast avnjöt en egenskördad tomat. Varje år försöker jag slå det rekordet, men det går tvärtom sämre och sämre varje år;) Något uppvärmt växthus har jag inte. Det året hade jag en planta i 20-litershink inomhus och en i kallväxthus. Den 13 maj skördade vi de första på plantan inomhus och redan en vecka senare på plantan i växthuset. Jag hade dock fläkt i växthuset om nätterna.
  Kram!

  SvaraRadera
 22. Hej Charlotta!
  Arizona och Mini Bonnet ser härliga ut! Vackra färger.
  Ha det så bra.
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 23. ...eller så är det handhavandefel i den här änden - fullt möjligt! Råkar du ha ett par extra frö får du jättegärna skicka över när du har tid och lust. Säg till om du vill ha något mer från min lista (som växer för varje fröbytablogg jag hittar!). Kram Mimmi

  SvaraRadera
 24. mycket inspirerande blogg. härligt med mycket kunskap man kan få suga i sig! blir så sugen på att börja så!!testar ruccola på köksbänken, får se hur den blir...

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)