måndag 6 december 2010
Surkål och surdeg
Snön yrde runt husknuten igår också, men vad gjorde det, när kaminen sprakade och tid fanns att hänge sig åt mer julstök!
Jag fortsatte att baka med mina surdegar och det blev både framgång och motgång, fifty-fifty. Av rågsurdegen gjorde jag Martins (Pain de Martin) enklaste rågbröd, som bakades i gryta. Se ovan hur det jäst upp så fint.
Det blev sannerligen hellyckat! Knaprig skorpa, ljuvligt rustik smak och fin saftighet.
Av vetesurdegen tänkte jag göra ett så kallat levain-bröd, men ack och ve... Det blev inget med de'! Rena pannkakan som fåglarna får äta upp! Man kan ju inte lyckas jämt;)
Säg den som ger sig! Nu har Martin startat sin lilla surdegsskola och jag kommer att vara en läraktig elev. Dels kommer jag att göra en rågsurdeg enligt hans instruktioner och samtidigt ska jag prova att göra en surdeg på dinkelfullkorn, med samma instruktion. Bara för att det är kul att testa!
Surkål blev det också i helgen. Kålen varvades med kummin, enbär, salt och senapsfrön.
Jag varvade med skivor av vår fina vitlök. Se här så stora, fina klyftor det blir av sorten 'Sibirisk röd'!
Lite snopet räckte inte vitkålshuvudet till att fylla hela kärlet, men vi har lagt tyngder över kålbladen, så alltsammans ligger under vätska i alla fall. För recept på den här surkålen, klicka på Läs mer, nedan.
Lev väl,
Surkål
Till ett kilo vitkål behövs:
2 tsk salt
2 tsk kummin
1 tsk senapsfrön
5 st enbär
2 st stora vitlöksklyftor, skivade
Strimla kålen fint och varva i en stor bunke med salt och kryddor, utom vitlök. Stöt sönder kålen tills den vätskar sig. Packa sedan kålen väl tillsammans med vitlök i en konserveringsburk av glasmed gummiring. Lämna ett par cm till kanten och se till att vätskan står över kålen. Täck med ett kålblad och pressa hårt samman innan locket sätts på. Ställ burken varmt, ca 22-23 grader, i 2 dygn innan burken flyttas till en svalare plats, ca 16-18 grader där den ska få stå orörd i 2-3 veckor. Därefter förvaras den i kylskåp.
17 kommentarer:
Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.
Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.
Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vad gott det ser ut(igen). Fåglarna blir säkert glada när dem får äta det mislyckade brödet nu när det är så mycket snö.Surkålreceptet ser väldigt enkelt ut. Ska spara det och försöka själv.Här är snön borta igen.Igår regnade det och nu har vi jättetjock dimma.Önskar riktig vinterväder men blidvinter brukar det vara härnere.
SvaraRaderaha det gott.
Anje
Och i ditt kök var det verkligen full rulle! Och fågelmat blev det också. Bröden ser jättegoda ut och det gör surkålen också.
SvaraRaderaHärligt.
Kram
Härligt! Rågbrödet ser bra ut, mitt blev lite platt sist. Har du testat mjölet Manitoba Cream till din Levain? Rekommenderas.
SvaraRaderaHej svejs i julstugan!!!
SvaraRaderaHittade hit genom Håkans Party SATURDAY SHOW OFF och jag har haft en mysig stund här hos dig.., man tackar!!!
Jag kikar vidare och återkommer snart igen....
Kram till dig
Marianne
Även den sämste kan misslyckas!! Men småfåglarna behöver också mat. Det andra brödet ser jättegott ut.
SvaraRaderaKram!
Hallå där, levain är svårt men ge inte upp. Jag rekommenderar att du provar Saltå Kvarns vetemjöl special (de är biodynamiskt)det har enorm kapacitet att bygga glutentrådar. Knåda degen länge! 20 minuter i maskin och knåda det INTE när du tippar upp det på bakbordet, bara vik försiktigt.
SvaraRaderaJag ska baka mitt levain på fredag, min vetesur hann inte bubbla till sig förrän sent igår kväll.
Ha de gott, lycka till i bakvärmen. Kram, Catarina
Har aldrig ätit surkål någongång men nyfiken.
SvaraRaderaMariana
Ja, den där surkålen ska jag försöka mig på, surkåll är smarrigt och dessutom väldigt nyttigt. Blir lite förbryllad av att senapsfröna återkommer 2 ggr i receptet. Ska det vara något annat andra gången?
SvaraRaderaÖnskar verkligen att jag kunde tåla gluten, surdegsbröd av den där första typen du berättar om låter såå gott! Ska besöka Martins blogg och se om han har något förslag för oss som inte tål gluten.
Ha det gott!/Laila
Oj, vad du är flitig och full av energi! Brödet ser jättegott ut, jag blir riktigt hungrig - älskar bröd!
SvaraRaderaHa det så bra, kram, Monica
Surkålen ser ursmarrig ut,
SvaraRaderajag såg på tv en kock som hade haft samma surdeg i 16 år, häftigt.
Ibland misslyckas man och ibland är man mästerkock...så är det bara ;) ser gott ut i alla fall...
kram ullamaria
Surkål har jag aldrig provat, men surdeg däremot. Det blir gott bröd, men nu var det länge sedan jag gjorde någon deg.
SvaraRaderaVilka roliga "experiment" du håller på med! Man FÅR misslyckas, det är ju på misstagen man lär sig (tyvärr!).
SvaraRaderaEn fortsatt fin vecka önskar Eva Linnea
Vad det ser jättegott ut, både brödet och surkålen. Har inte syrat något i år..blir lite sugen att ta tag i det.
SvaraRaderaHa en fin vecka
Lisa/lisas trädgård
Vilka härliga saker du gjort! Grytbrödet ser så gott ut! Och surkålen! Och du! Vilka vitlökar!!
SvaraRaderaJa... Hm... Så var det där andra brödet.... Men ...man kan ju inte lyckas jämt!;-)Du kommer säkert snart att vara en hejare på alla surbrödsvarianter!!;-)Lycka till på skolbänken!;-)
Vad gott det ser ut!
SvaraRaderaGör mig sugen på att försöka själv.
Ha det gott
Birgitta
Surdegsbrödet ser himlans gott ut! Levainbröd har jag samma erfarenhet som du med, fullständig pannkaka...men man får testa vidare, rätt vad det är funkar det tror jag och gott är det ju om det skulle funka..
SvaraRaderakram Sophia
Mmm surkål skall se om jag skall gå en kurs i detta ämne hade varit kul.Tur att vikål är billigt och nyttigt. Annars är alltid det nyttiga dyrt.
SvaraRaderaHa en bra dag
Annika