tisdag 7 december 2010

Drömmer om mönsterodlad köksträdgård

Samtidigt som vi tassar omkring och julstökar, drömmer jag om och planerar för kommande säsong. Mest drömmar jag just nu den här sortens drömmar:
Franska Villandry (bild lånad från www.odla.nu)
Willow Brook Park (bild lånad från solakra.blogg.se)
Vackra mönsterodlade köksträdgårdar, där färg och form får styra och där det odlas både för fägring och nytta! Det får mitt hjärta att fladdra!

Köksträdgården på Sofiero (bild lånad av Picasa, Anna-Karin Englund)
Visst är det underbart vackert? Att välja sorter, tänka på höjden, planera följden, så att odlingarna är vackra hela säsongen!

Bild lånad från www.illustratorcentrum.se
Tänk, om jag hade kunnat rita så här vackra skisser! Vilken fröjd! Kanske borde jag försöka. Med lite träning skulle jag kanske rentav till slut lyckas?

Bild lånad från www.odla.nu
Och lika vackert är det om man så bara odlar för fägring! Ovan är det bara blommor i vacker mönsterodling.

Bild lånad från www.nyborg4.se
Kanske skulle min köksträdgård kunna bli någonting sånt här? Jag tycker om när det frodas på höjden. Gärna med hemmagjorda stöd. Mängder med bönor vill jag ha, så jag kan torka för kommande vinter:) Grus har jag ju också i gångarna, fast ingen madonna... det vill jag nog inte ha... Fast på bilden ovan är det fint:)


I Köksträdgårdens historia (2002), av Marie och Björn Hansson, finns fler läckra skisser och bilder. Denna bok ligger oftast på mitt sängbord, under senvintern! Den är underbar!

Lev väl,

22 kommentarer:

 1. Roligt att drömma om så vackra trädgårder men jag tycker att din redan är otrolig fin. Klart att det alltid går att förbättra eller ändra.Drömma på du och så får vi se hur det kommer att bli. Spännande!
  Ha det så bra.
  Anje

  SvaraRadera
 2. Drömma kan man alltid. Men du kan säkert få till det så i din trädgård.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Det var ett julklappstips som hette duga. Den boken vill jag också ha!!! Visst är det härligt att drömma om hur man vill ha trädgården. Det tycker jag är bäst med vintern, drömmarnas årstid för oss trädgårdstokar. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 4. Hej hoppas att det är ok att jag skrev om din blogg lite i min länkade hit. Tack för all inspiration!!/Gela

  SvaraRadera
 5. Visst är det underbart vackert! Men det kräver nog en 6 -7 st trädgårdsmästare...
  Ha det bra, kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Älskar också köksträdgårdar och av de du visar föredrar jag nog rent visuellt Sofiero med de mjukare linjerna och slingrande gångar även om jag har svårt att få till det så i min egen köksträdgård... För mig är det växtföljden som ställer till det och behovet av att då och då ge min i grunden hopplöst tunga lerjord en rejäl makeover med hjälp av en rektangulär limpa.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Om du skall önska dig en fin bok, så testa Gardens of Plenty. Det är den jag haft mest glädje av när det gäller bilder och inspiration. Hoppas att det skall komma ut nya lika läckra ;) http://www.amazon.co.uk/Gardens-Plenty-Art-Potager-Garden/dp/1856263673

  SvaraRadera
 8. Så fint du har på din blogg. Jag drömmer alltid om en vacker köksträdgård!
  Karin

  SvaraRadera
 9. Hej C! Om inspiration, så är det ömsesidigt :) Nu fick jag en puff att skaffa makarna Hanssons bok, har inte läst den.
  Tyvärr så har jag redan varit i Blekinge, det var 2010. Men det blir säkert fler tillfällen. Receptet skall du få imorgon, jag är på fel adress nu, har boken på gården.
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Va lustigt! Satt i precis samma tankar som du i går kväll. Vissa av bilderna som du har lagt upp är precis samma som jag sparade ner.:) Ja, visst vore det fantastiskt med en mönsterodlad köksträdgård. Min lilla plätt är i minsta laget för något sådant men jag tänker iaf försöka. Lägger upp ett inlätgg när min skiss är färdig.
  Ha en fin kväll!
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 11. Ja her var det mange fine tegninger av flotte kjøkkenhager. Men det er vel bare å sette i gang og finne fram penn og papir og begynna å planlegge. Får det nok til etter hvert... Spennende å se hva du har finner ut.

  SvaraRadera
 12. Helt enkelt läckert! smakfullt i dubbel bemärkelse. Nu ser jag ännu mer fram mot vårens och sommarens bilder från dig :)

  SvaraRadera
 13. Det är så vackert med mönsterodlat! Åh... det passar ju precis att göra i din nya fina köksträdgård..... Vilka fina inspirationsbilder du hittat.... man blir ju alldeles salig...

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 14. Oh, där träffade du rakt in i min allra djupaste drömpunkt. Jag är fullständigt förlorad i vackra köksträdgårdar - om de bara så består av några få kvadratmeter. Själv har jag just "slaktat" stora delar av min privata köksträdgård till förmån för ett nybyggt växthus, men det ger ju förstås möjlighet att planera för en ny uppbyggnad.

  Och tack för dina peppande puffar i rätt riktning, det uppskattas verkligen!

  Dröm vackra köksträdgårdsrömmar, det ska jag också göra!
  /Bianca

  SvaraRadera
 15. Wow vilka köksträdgårdar. Härligt inlägg!! Kram

  SvaraRadera
 16. Åh så fint! Önskar som vanligt att jag hade större trädgård så jag fick plats med en mönsterodlad köksträdgård à la Sofiero... /Katarina

  SvaraRadera
 17. O, ja vad det är roligt att drömma...
  jag drömmer åxå om min trädgård som frodas under vintertäcket...
  Jag har en bok som heter Torpet, som jag brukar titta i och få riktigt sköna sommarvibbar av...
  Ska bli roligt att få följa dej å se vad som händer i sommar ;)
  kram ullamaria

  SvaraRadera
 18. Så snyggt, och kul att tänka ut. Den boken kunde jag också önska mig..
  kram Sophia

  SvaraRadera
 19. Jaha du...medans vi drömmer om din trädgård drömmer du vidare...
  Jag tycker du redan har fint...
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 20. Ojojoj vad mycket fina bilder på köksträdgårdar. Verkligen en fröjd för ögat, härligt också att för en stund glömma bort kylan där ute. :)

  Kram Mia

  SvaraRadera
 21. Din köksträdgård är ju på god väg att bli som på bilderna! Tålamod, tålamod - det kommer! Och visst kan du rita en minst lika fin skiss!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 22. Bilden från Sofiero och Nyborg föll mig mest i smaken. Det andra är lite för strikt för mig, föredrar lite mer naturliga former. Fast det kan vara vackert att se hos andra ! Lycka till med planerna, blir kul att se hur det utvecklar sig...och visst kan du rita !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)