onsdag 1 december 2010

Stora julbaket

Så, nu har jag så smått dragit igång stora julbaket! Här handlar det inte om att baka i flera dagar, utan att lite i taget baka för att just nu finns det tid för det och det gäller att njuta, länge:)



Surdegar är satta och mer ska det bli! Lika bra med etiketter för annars kommer jag inte veta varken ut eller in:) Den första surdegen startade jag redan igår och det är enligt ett recept på ciabatta som jag hittat hos Anna, Vita rosor och förgätmigej. En av mina favoritbloggar med massor av härliga tips och idéer. Hennes brödbullar ser helt enormt goda ut! Anna har ett recept på julvört som jag också ska testa:)

Bild lånad från http://paindemartin.blogspot.com
Sedan en tid har jag fullkomligt dreglat över bloggen Pain de Martin. Jag vet, ni är många som redan läser den. Men jag måste i alla fall tipsa om dagens inlägg. Det kommer att bli ett julbak där, som startar på söndag. En slags steg-för-steg-bakkurs. Jag ska hänga på, för jag har MYCKET att lära, när det gäller surdegsbak:) Häng på ni också, vetja!




Ikväll bakade jag också tekakor. Barnens favorit och alldeles för onyttiga för min smak;) Men vad gör inte en bullmamma för sina bullbarn? Särskilt när juletiden närmar sig! Klicka nedan, på Läs mer, för att komma till mitt recept på tekakor.

Lev väl,
Charlotta

Luftiga och lyxiga tekakor (20 st)

Ingredienser:
50 g färsk jäst för söta degar
5 dl mjölk
3 msk honung, sirap eller socker
1 äggula
200 g smör
13-14 dl ekologisk dinkelsikt
1 tsk salt

Ta ut smöret ur kylskåpet, så det blir rumsvarmt. Värm mjölken till 37 grader och lös jästen i mjölken. Häll jästmjölken i en bakassistent och blanda i honung, salt, äggulan, mjölet (spara 1 dl till utbakningen) och det rumsvarma smöret. Arbeta ihop degen på medelhög fart och låt maskinen gå i ca 5 minuter.

Låt degen jäsa ca 45 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda och forma till 20 bullar. Låt jäsa i ytterligare 5 minuter. Kavla därefter ut varje bulle till en rund kaka och nagga varje tekaka, som sedan placeras på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåten ca 30 minuter.

Grädda i ugn 250 grader (varmluft 235 grader), ca 8 minuter. För extra fin yta kan man spreja med vatten i ugnen precis innan man ställer in tekakorna!

17 kommentarer:

  1. Härligt! Jag bakar bara med surdeg, även bullar. Det blir bra.

    SvaraRadera
  2. Hejsan, jag har besökt din blogg förut och vill säga att jag blir så inspirerad av alla fina bilder. Här är det verkligen hemtrevligt!

    SvaraRadera
  3. Så spännande det ser ut i burkarna och så vackert sen!
    Så roligt att så mång upptäckt surdegen! Själv är jag uppfödd på hembakat surbröd - min estniska mormor hade alltid en klutt surdegskultur i kylen och bakade de underbaraste limpor!! Själv fick jag av henne och bakade i min ungdom!
    Här iSthlm har jag gasugn och den är värdelös att baka i - så....jag blir lite avis nu när jag ser hur folk bakar och står i! Det doftar ju så gott dessutom...!*suck*
    Lycka till med baket och ha en fin dag!!!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  4. The bread looks beautiful.
    Have a nice weekend.

    SvaraRadera
  5. Julbak på gång sprider härliga dofter i köket. Hur går det med din must, är den klar?
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Måste nog, absolut, hänga på den där bloggen. Vet inte hur många surdegskulturer jag tagit död på. Glömmer att "mata" dem.
    Men det blir ju gott och vackert bröd av det så ska nog ta mig i kragen.
    Ha en bra dag!
    Camilla

    SvaraRadera
  7. Flitens lampa lyser över Cesars bakbord ser jag. Luktar & doftar ljuvligt med nybakat bröd. Jag skulle nog kunna leva på bröd och försöker hålla mig till de nyttiga sorterna. Bakar inte så mycket själv, men ibland får jag ett ryck ...
    Varma hälsningar från Eva Linnea

    SvaraRadera
  8. Hvor er du flittig Charlotta.
    Det ser mums ud.
    Kh Lone

    SvaraRadera
  9. Javisst är det mysigt att baka och vilket ursnyggt bröd du gjorde, både vackert, det är helt klart och säkert minst lika gott.
    Och tack för tekakerecepetet, jag har inget bra, det här ska jag pröva med det snaraste!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Mmmmm, är det gott eller är det? Hembakat e bäst.
    Tack för mjöltipset, jag har behov av kvarn på närmare håll. Jag har hämtat allt mitt mjöl på Saltå kvarn i Järna, men känner mig inte så hugad att ge mig ut i detta väglag.
    Rågsur har jag sen jag började läsa Martins blogg för över ett års sedan, men jag ska testa att starta en vetesur i dag (håll tummarna för att det funkar i kylan).
    Ha de gott i ugnsvärmen, Catarina

    SvaraRadera
  11. Oj vad du är duktig och inspirerande.Fattar knappast hur du får tid till allt du gör. Det ser så gott ut.Ska nog baka något själv också. Och lite mer än bara julbrödet efter min fars recept.
    Ha det så gott.
    Kram.
    Anje

    SvaraRadera
  12. Gaaah, tekakor!!!
    Jag älskar tekakor. Nu vill jag ju baka baka liten kaka.

    Kramar

    SvaraRadera
  13. Det är rätt!!! Bröd skall vara gott och NYTTIGT!
    Ha en mysig advent!
    /Ruben

    SvaraRadera
  14. Det luktar smarriga tekakor ända hit ;)
    Ibland måste vi få unna oss lite onyttigheter åxå...
    jag har gjort skorpor idag, recept kommer i morgondagens inlägg.
    kram ullamaria

    SvaraRadera
  15. Ohhh... så gott med hembakat matbröd..... Det är vi inte bortskämda med hos mig.... Men faktiskt så har maken bestämt sig för att axla den uppgiften... så emellanåt finns det eget matbröd även hos oss.... mums.....

    Åh.... surdegsbröd som är såå gott..... Underbart! Tekakorna ser ultragoda ut..... Förstår att dom är nöjda barnen dina.... över sin bullbakande mamma ;-)

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  16. Surdegsbak har jag aldrig provat kanske något jag skall prova på det ser ju himla gott ut.

    Tekakorna . Mums skall kika in på receptet.

    Ha en riktigt fin helg
    Kram/Gunilla

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)