onsdag 2 juni 2010

Rapport från växthusen

Nu är det mesta i jorden i växthusen. Några av chiliplantorna är enormt stora och sorten 'Hot Lemon' har redan fina frukter.

Chiliplantan i mitten, med mörkt röda blad, är sorten 'Arizona'. Den är enormt läcker med sin speciella färg på bladen och får körbärsstora, orangefärgade, frukter. Synnerligen spektakulär växt och förtjänar egentligen en mer solitär placering. Det ska den få den dagen vår vinterträdgård är byggd. I år får den hålla till godo med sedvanlig odling.

I det minsta växthuset, 5 kvm, har jag bara tomater i år. Här syns de långa och lite gängliga plantorna. De flesta har blommor eller blomknoppar i alla fall! De självvattnande odlingslådorna av frigolit, som jag odlar i, är inköpta i Danmark. Läs mer om dem här. Inte vackra men ytterst praktiska! I lerkrukorna står några ampeltomater, som ska bo ute vid grillen i sommar. I plastkrukorna väntar några fler tomater som ska stå utomhus i svarta kärl.

Mina fina, tidiga 'Whippersnapper' har fått vita flygare. Snyft! De får INTE flytta in i växthuset, utan står i dörren till stallet så länge. Därmed blir det inga särskilt tidiga tomater i år. Jag har idag beställt en naturlig fiende till de räliga oknytten på http://www.nyttodjur.se/ och hoppas att det ska hjälpa. Hittade också något som ska hålla lössen på avstånd, för de har visat sina fula trynen i det andra växthuset, bland chiliplantorna.

4 kommentarer:

 1. Det blir nok en god tomatsalat etter hvert;)

  SvaraRadera
 2. Gomorron, har hört att man ska odla basilika mellan tomaterna för att undvika vita flygare, vet inte om det funkar men kanske värt att prova?! Ha en finfin dag! Kramar Ullis

  SvaraRadera
 3. Hoppas du får bukt med de vita!!! Vad långt din chili har kommit! Mina blommar iallafall, men det är också allt, men så har jag inget växthus heller. Nu ska jag börja ta ut dem för avhärdning och hoppas sedan att humlorna gör sitt! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Oj - frukt redan.... Usch och fy för ohyra...... Odlar ingen chili, men desto mer tomater, men de är inte i närheten av storleken på dina....... Lycka till med bekämpningen med de naturliga fiendena....

  Kramar
  /Charlotte

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)