torsdag 6 maj 2010

Odlingskärl av alla de slag


I måndags kväll var det på tok för kallt för att göra något ute. Då äntligen blev det tid för att få ner de sista sådderna inomhus. Här ovan en ny tingest, inhandlad i Danmark. Minikap heter den, är självvattnande och rymmer hela 60 plantor. Trots vattenbehållare, kapillärmatta, odlingstråg, platta med pluggar att trycka upp plantorna med och plasthuv, var priset inte mer än ca 100 kr. I denna såddes sockermajs '', tagetes 'Linné' som jag fått av Lotta i Lottas trädgård eftersom mina inte grodde så bra (tusen tack, Lotta!), pumpa 'Lady Godiva', slanggurka 'Euphya F1', salladsgurka 'Chrystal Apple', zuccini 'Black Beauty', 'Cocozelle', 'Yellow Straightneck'Även ett sådant här pluggbrätte har jag skaffat, bara för att jag är så nyfiken. Kan inte låta bli! Här trängs nu i 49 celler: Broccolo 'Veronica F1', broccoli 'Thompson', grönkål 'Red Russian', tagetes 'Linné', sallat 'Winter Gem', 'Little Gem', 'Merveille de Quatre Saison', 'Rouge d'hiver', mix från Tomatklubben.
Bild lånad från www.pindstrup.com

Under helgens tur till Danmark shoppade vi också fler sådana här odlingskärl. Vi har aldrig sett dem här i Sverige, men köpte fyra för att testa förra året. HELT fantastiskt praktiskt! Vi odlade chili och paprika i dem och fick ett alldeles utmärkt resultat. I botten vatten, som går att preparera med extra näring (nässelvatten, guldvatten, Biobact, etc.) Vattenreservoaren håller i ca tre veckor vid normal sommarväderlek. Ovanpå kärlet lägger man en odlingsäck, gör tre hål i botten så jorden åker ner i tre hål i kärlet för att suga upp vattnet. På säckens ovansida skär man också ut tre hål och där i  planterar man tomater, gurka, chili, paprika, eller vad man nu vill. Snyggt? Knappast!

Bild lånad från http://www.pindstrup.com/

För esteten finns trälådor att ställa dem i och den händige (jag tänker t ex på Monsieur C) fixar ju sådana lätt som en plätt! Priset för frigolitkärlen är cirka en svensk hundralapp per styck. Prylgalen? Materialist? Moi? Nej, nej, bara född nyfiken och med ett öppet sinne:)

7 kommentarer:

 1. Supersmarta odlingskärl. Jag har för långt till danmark för att bara ta en tur men om det bär av i sommar så hör jag av mig om vart du hittat dessa.

  /Nina

  SvaraRadera
 2. Ser väldigt praktisk ut. Har aldrig sett såna varken i Holland eller här.Danmark är tyvärr lite för långt.
  ha det bra.
  Anje

  SvaraRadera
 3. Hej Charlotta,

  Jag har just läst ditt inlägg om pallkragarna. Det blev verkligen fint. Jag har också tänkt måla mina. Ville bara höra om du fordrar dem med plast på insidan? Funderar själv på att göra det för att skydda pallkragen från fukt och för att bevara fukten i jorden.
  /Carin

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Vilken trevlig och inspirerande blogg du har!
  Jag skulle gärna kontakta dig per mail, har du möjlighet att återkomma med din mailadress?

  Vänliga hls Lena

  SvaraRadera
 5. Lena,det går bra att kontakta mig per mejl, charlotta@cesar.nu
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 6. Hej. Kul med nya oslingsprylar. Du får visa oss hur det funkade sen med "Maxikap", den var spännande!

  SvaraRadera
 7. Bra att du testar! Ser fram emot fullständig rapport! ;-)
  Angående tagetes Linné (också från Lotta ursprungligen). Sådde, för andra året, och - fröna grodde inte (kommer ej ihåg om det var lottas ursprungliga frön eller mina egna som jag tog i höstas). Konstigt!!!! De brukar ju gro av bara den! Sådde en andra omgång och då lyckades det bra. Misstänker, att grobarheten kanske bara är 50%, men jag vet inte.
  Angående blomman bland alliumen, så är det en gammal julros.
  Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)