onsdag 30 juni 2010

Minikiwi och fikon

Tadaa! Minsann om vi inte hittade en liten frukt på Minikiwiplantan 'Anna'. Hon står inte långt från sin make 'Oskar' och tydligen har de lyckats få till det, de där två. Frukten är rysligt liten och jag undrar hur vi ska lyckas dela den i fem lika stora (eller små!) bitar, när det är dags för provsmakning!

Det blir fikon i år! Inte så många som vi hoppades, men en sex-åtta stycken som ser riktigt stora och fina ut. Dessa är av sorten 'Precose de Dalmatio', som även kallas Bornholmsfikon. Tyvärr tappade det nya fikonet 'King' sina fina frukter när jag ställde ut den. Det blev nog för stor kontrast mot det varma och fuktiga övervintringsrummet ("plantskolan") i källaren.Ytterligare en ros slog ut i dag. Allt sker verkligen i raketfart i den här värmen! Detta är, tror jag, en vanlig vit bondros. Ovan bilder i tre olika stadier. Knopp, utslagen och en dag senare nästan över. Det gäller att vara alert med kameran för att hinna med! Den är enormt vacker, först ljust aprikos knopp och sedan milt gräddgul och alldeles fylld och sist, innan kronbladen faller, helt vit. Doften är stark och ljuvlig.

En bild av 'Rose de Rescht' tillsammans med kantnepetan 'Snowflake' och emellan dem (hoppas det syns) kommer en lavendel 'Munstead'. Det har blivit mycket fokus på varje blomma för sig nu ett tag, men det är ju harmonin mellan olika blommor och buskar som egentligen är allra häftigast!

Så här gott ska den unna sig att ha det som slitit hårt i hela högstadiet och gått ut nian med fina betyg:)

14 kommentarer:

 1. Vad härligt det ser ut hos dig. Hoppas att mina miniqivi också kommer herr och fru står nära varandra hos mig med. Ha en riktigt fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 2. Kul med Kiwi........fina rosor :)
  Håkan

  SvaraRadera
 3. Nånå, inte gnälla på minikiwin! Den ser ut att väga ungefär så mycket som den mängd fem personer har råd att köpa rysk kaviar för! Exklusiva smakbitar - men enligt kännarna värda sitt pris (i detta fall ett pris i form av arbete).

  SvaraRadera
 4. Härligt och fint ni ser ut att ha det, jag har också några fikon det blir spännande att provsmaka en vacker dag.
  mvh Lena

  SvaraRadera
 5. Kiwi!? Det hade jag aldrig gissat på, men vad spännande att lyckas driva fram bara en endaste liten exotisk frukt.

  SvaraRadera
 6. Min lila "Jenny" väntar fortfarande på en make, blev inte i år heller. men jag får hålla tillgodo med fikon och vindruvor. Hoppas att den smakar gott er kiwi.
  Självklart är man värd hängmattan om man har slitit med sina betyg.
  Ha det gott!
  Kram Pella

  SvaraRadera
 7. Så glad man blir på sin trädgårdsrunda när man ser allt detta som bara finns där plötslig. Och så är det snart över igen.
  Underbart att få vila efter 9an och ha en lång sommar framför sig.Min dotterson gjorde samma sak.Då har man förtjänat sin sommar.
  Hoppas den blir bra. Vi alla brhöver den efter den långa vintern och våren.
  Ha det bra.
  Anje

  SvaraRadera
 8. Ja, det går verkligen undan nu när rosorna har börjat att slå ut. Jag går runt och sniffar så mycket jag hinner.
  Kul att få skörd även om det inte blir så mycket. Jag har testat fikon men varje gång de blev mogna försvann frukten spårlöst. Misstänker skatorna men har inga bevis... :)

  SvaraRadera
 9. Jag har också ett Bornholmsfikon som är ca 5-6 år, den har ofta fått frukt jättetidigt och rätt va det är så tappar den frukten. Förra året var jag så less på den vildvuxna oregerliga plantan och skar ner den hur mycket som helst. Trodde nästan att den inte skull klara sig, men den växer och växer. Och än sitter frukten kvar, peppar, peppar, ta i träääää.....
  Må så gott!

  SvaraRadera
 10. Åh, vilken fröjd fikon och kiwi....... Fikonträd är så vackra dessutom...... Tråkigt att den andra sorten tappade frukten. Men det är väl så man får erfarenheter......

  Hoppas att det blir fler kiwisar för er att kalas på också :-)

  Ha det sommargott!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 11. Vackra rosor.
  Tror fikonet är känslig för rörelse/skakningar därför så tappar dom frukt när dom flyttas så min får stå kvar i vinterträdgården likaså citronen som har femti små kart.
  Vill också ha kivi, kanske nästa år.
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Ligga och smågunga, titta på molnen och dagdrömma, det är fint det. Så ska det vara på sommaren. Och du har både fikon och kiwi, vilken lycka när ni äter upp dessa godsaker. Idag ska jag rensa rabatter, det är sådär halvkul.
  Ha en fin julihelg
  Kram till dig
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 13. I just discover your marvellous blog and garden.
  I will pass again.

  In which country did you live ? I couldn´t find it.

  Have a nice day

  SvaraRadera
 14. Jättefint!

  I min rabatt skiner de vita och skära rosorna ikapp med knallgula och orange tagetes! Tagetes skulle visst vara nyttigt för rosorna att dela jord med men tanken är då att man ska skära av tagetetesen när blommorna slår ut och det har jag förståss inte orkat med.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)