måndag 7 juni 2010

Holkar till insekterna

Fjärilshus finns att köpa hos http://www.klinta.org/ (bilden lånad därifrån)

För en ekologiskt hållbar trädgård behövs mångfald. Att blanda blommor, bär och grönsaker vet vi är bra. Att vara rädd om fåglarna och mata dem om vintern är ju självklart. Men att vara rädd om insekterna och se till att de har någonstans att bo, det har inte alltid varit så självklart här hos oss.

Ritning på bo till solitärbin (bild lånad från http://www.sverigesradio.se/)

Visserligen visade Åke Truedsson oss redan för tio år sedan, hur han satte upp små stubbar fulla med borrhål, kring fruktträden, för att få solitärbina att bosätta sig i hans trädgård. Men det var först förra året, som Monsieur C kom hem med en humleholk. Den sitter nu så fint långt ner på ett träd i köksträdgården.


I trädgårdstidningar och runt om på nätet stöter man allt oftare på olika sorters bon och holkar till alla möjliga djur och insekter. Här ovan en humleholk och andra skojsiga trädgårdsgrunkor som insekter gärna bor i. I sortimentet finns också något så exotiskt som en bipool(!), hos Yvonne Thor Keramik och Design på Öland. 
Bibox  och paddbo från den fina webbshoppen Klinta. Även fjärilshuset högst upp kommer därifrån. Hos Klinta finns dessutom ett enormt urval av fågelholkar, fladdermusholkar, ekorr- och näbbmusbon.

Hos oss blev det av en slump ett helt hotellkomplex till insekterna. En gammal huggkubb användes förra sommaren som hållare åt vattenspridaren i köksträdgården. Den blev kvar under vintern och har varit irriterande mycket i vägen hela våren. Till slut blev jag så trött på att den jämt var i vägen, att jag välte omkull den rakt in i hösthallonlandet. Detta var innan hallonen hade börjat komma upp ur jorden! Har tänkt många gånger att den där huggkubben måste flyttas.

Men så plötsligt, när jag tittade närmare, upptäckte jag alla hål och sprickor i den och såg plötsligen inte längre en huggkubb stadd i förruttnelse, utan ett insektshotell! Snart är hotellet helt dolt av hallonen och jag hoppas gästerna kommer att trivas!

11 kommentarer:

 1. Oj vad många fina insektsbon du har hittat. Kanske man ska ta och fixa ett par till nästa år så de stackarna inte behöver bosätta sig precis runt husknuten eller I huset. Förra året fick humlorna för sig att de skulle bosätta sig bakom dörrkarmen vid ytterdörren, mindre bra tyckte vi. :)

  SvaraRadera
 2. vad snäll du är som tänker på dom sexbenta! det var ett fint hotell tycker jag!

  SvaraRadera
 3. Finurliga hotell! Insekter är viktiga i trädgården, jag har tack vare en trädgård jag följt i mitt jobb som fotograf lärt en del om just insektsträdgården, ena trädgårdsägaren var bilog och insektsspecialist, där fick alla växter som var bra för en insekt stå kvar oavsett var den hade behagat att så sig..
  Kul att du är från Ystad, ja bornholm har ett fint klimat och Christiansø utanför Bornholm ännu bättre, ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Mycket trevlig blogg du har!

  Vad kul att du gillade mina grejor i keramik. Jag garanterar dock inte att det blir just humlor som bosätter sig i humleholken. ;)
  Bilden på bipoolen har du inte med utan det andra som syns på samma bild som humleholken är en blomma och knopp som även de brukar härbärgera insekter som kryper in via hålet för pinnen...
  Du får gärna länka även till bipoolen... :)
  Jag har också en hemsida: www.thoorkeramik.se

  SvaraRadera
 5. Åhh en massa härliga tips.
  Jag filosoferade i helgen just runt hur man kan locka humlor in i trädgården och få dem att stanna.
  Hade funderingar på om det går att konvertera en bikupa till humlekupa. Jag tycker bikupor är så fantastiskt vackra och min far har ett antal över.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 6. Håller tummarna för att dina pelargoner kommer i blom snart, liksom mina. Lycka till.
  /Carin

  SvaraRadera
 7. Vilket bra inlägg Madame!
  Visserligen har vi ett härligt mångfald av insekter så vore det inte helt fel att ha ännu fler! Snyggt är det också!/Anja

  SvaraRadera
 8. Åh, nu får jag vatten på min kvarn och kanske utlopp för mitt för tillfället galna habegär. Jag har gått och suktat efter en söt fjärilsholk och nu när vi har gjort en liten fjärilshörna med buddleja, stäppsalvia och lavendel, så måste den såklart fulländas med logi. Allt för att stimulera sonens natur och trädgårdsintresse...och hans mammas hagalenhet...

  SvaraRadera
 9. Vilka härliga boplatser till alla dessa småkrypp.
  Såna vill man bara ha.
  Anje

  SvaraRadera
 10. Vilket intressant inlägg, första året som jag tycker att det är okej att ha bin nära inpå mig. Är glad för varenda insekt man ser som gör nytta i trädgården och en fägring för ögat.
  Tycker att det är mycket humlor i år, fantastiskt med tanke på den stränga vintern.
  En mycket inspirerande blogg.
  /Pella

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)