torsdag 10 juni 2010

Bort med bladlöss och vita flygare!Nyttodjuren anlände med posten igår. Jag beställde på nätet från http://www.nyttodjur.se/ i torsdags förra veckan, så det var hyfsat snabb leverans. Leveransen bestod av dels en ask mot bladlöss och dels en påse mot vita flygare. Påsen innehöll tre kort som jag med snöre hängde upp i de angripna tomatplantorna. På varje kort sitter närmare 100 puppor av parasitstekeln Encarsia formosa. Angreppen är dock stora så jag är lite skeptisk till om detta kommer att fungera. Jag har i alla fall plockat bort en del av tomatbladen med värst angrepp på undersidan.

Här syns pupporna inuti kortet. Man undrar ju hur många olika sorters puppor som gömmer sig i växthuset...


Troligen mot allt bättre vetande, planterade jag mina angripna tomatplantor inne i växthuset. Tänk om det inte fungerar med den biologiska bekämpningen? Då kommer jag att ha vita flygare på allting där inne! Nu börjar jag undra hur jag tänkte. Övertro på pupporna?

Jag satte i alla fall ut gula klisterkort också, enligt instruktion. Parasitstekeln rår nämligen inte på de redan färdigutvecklade flygarna. Syns det att några redan fastnat på det gula kortet?

Asken mot bladlöss innehöll både vuxna parasitsteklar och en blandning av puppor av bladlusgallmygga och parasitsteklar. Den placerades under chiliplantorna. Angreppen får inte vara för stora, om nyttodjuren ska ha en chans. Det är inte mina heller eftersom jag nästan dagligen går och knäpper alla bladlöss jag ser. Men det är ett tidsödande och tråkigt jobb, så jag hoppas de här nya kompisarna ska kunna hjälpa till. Jag har aldrig testat biologisk bekämpning förut, men det vore underbart om det hjälpte. Vad som helst, bara inte gift!

När jag höll på att dona med nyttodjuren, insåg jag att öppen jord låg oplanterad på ett ställe. Storleken på odlingslådorna i frigolit och växthusbäddarna är ju olika. Tanken var att låta växthusjorden vila i år, men det går bara inte att låta bli att plantera där det finns plats! Därför satte jag två frösådda plantor kryddtagetes, två ynka, pynka paprikaplantor och längst bort till vänster ett knippe luktärer av de där toppskotten som jag satte i ett glas med vatten och som fick rötter! Ytterligare ett knippe fick plats mellan två odlingslådor. Vore kul att ha lite slingrande, doftande blommor bland chilin! Mycket stort tack till Arboarkticum för detta tips!

11 kommentarer:

 1. Blev också tipsad om detta och jag har funderat på om jag ska införskaffa det då jag har KRAFTIG invasion av bladlöss iväxthuset. det ska bli kul att höra var du tycker om detta och det bästa är om man slipper använda bekämpningsmedel.
  Vad kul att är Skånetös från början :)
  Ha det gott.
  Pella

  SvaraRadera
 2. Ska bli intressant att höra längre fram om det hjälper, hade varit ett bra sätt! /Sophia

  SvaraRadera
 3. Tack för ett nyttigt inlägg! Det är jättebra, att det även skrivs om små, eller stora, problem med odlingar. Nu lärde jag mig en massa!
  Ha det gott - och trägen vinner!!! Ge dom vad dom tål!!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Kanske man skulle skaffa innan man får angrepp för förr eller senare kommer det väl?
  Jag har sprejat med nässelvatten tidigt i våras på en del som hade löss och det verkar som om det hjälpte bra.
  Bra med tips från bloggvärlden.
  Tack skall du ha.
  Annika

  SvaraRadera
 5. Du måste ge en rapport längre fram och tala om hur det gick med bekämpningen.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 6. Skade djur är inte kul hoppas det hjälper.
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Vad intressant. Vore nått att köpa har också små gröna tingester på mina tomatplantor. Försöker handplocka dom men skulle ej vara så dumt med lite hjälp. Hoppas att du skriver hur det går!!!Ha en fin dag/Gela

  SvaraRadera
 8. Det skulle jag också behöva lite små mysiga djur som kan mumsa isig mina små inkräcktare, men jag kämpar på med sopa vatten mm är billigt men kanske dumt att vara små snål i bland

  SvaraRadera
 9. Intressant..... Rapportera om hur det går! Det är ju så tråkigt när man får angrepp i växthuet...... Man kanske skulle beställa för att ha hemma ifall det blir något angrepp... eller hur funkar det? Kan man förvara 'nyttodjuren' på något sätt tills man behöver?

  Tack så jättemycket för det utbildande tipset!
  Ha en bra helg!
  kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 10. Instämmer med alla andra - jättespännande att får höra hur det går. Min erfarenhet av vita flygare och bladlöss är oftast svidande nederlag. När jag varit ivrig med såpduschar och även kallvattenduschar har de kunnat tyglats. Men jag vågar inte påstå att de försvunnit, bara utarmats.

  SvaraRadera
 11. Tycker också att det blir spännande att höra om det hjälpte.Till dess... Lycka till. Håller tummarna för dig.
  Anje

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)