tisdag 4 maj 2010

På kurs hos Tomatklubben

På väg hem från Danmark i söndags, stannade vi hos Åke Truedsson som höll kurs om tomatodling. Vi har varit med många gånger - ända sedan 90-talet. Lite nytt lär vi oss varje gång, men framförallt är det möjligheten att ställa frågor och få tonvis av inspiration, som gör den här kursen så oemotståndlig. Dessutom erbjuds alla medlemmar att köpa Åkes överblivna plantor, och då talar vi om nästan uteslutande ovanliga sorter från hela världen, insamlade under Åkes alla resor, och som inte går att få tag på i handeln.

Med stora portioner humor och ödmjukhet, delar Åke frikostigt med sig av sina gedigna odlingskunskaper.

Rundvandring bland djupsängarna, där det mesta av tomatodlingen går åt till produktion av nya fröer till Åkes privata fröbank och till oss medlemmar i Tomatklubben.

Det är inte bara om själva odlingen man får kunskap utan även om hur jordens sammansättning påverkar odlingsresultatet, tomatens hälsobringande egenskaper, naturliga växtskydd, vad man kan göra med sin skörd, etc. Åke har skrivit en fantastisk bok om tomater, som jag varmt rekommenderar. Den finns att beställa via Tomatklubben eller här.

Desperat kärlekskranka damer erbjuds att göra ett försök i växthusets damm!

Längst ner syns en mycket sirlig buske - gojibärbuske! Enligt Åke blir det massor av dessa C-vitaminrika orangefärgade nyttobär. Han har inte bestämt sig ännu, om de ska få flytta utomhus eller växa kvar i växthuset. Det avgjorde för mig! Min får också stanna i växthus!

Jag uppskattar Åkes känsla för pedagogik, när han förklarar problemet med att endast använda handelsgödsel (NPK): "Det är med odling som med kärlek, om man bara tar utan att ge blir det aldrig lyckat." Kväve, fosfor och kalium är bara tre av fler än 60 viktiga näringsämnen som växterna behöver från jorden!

Såklart lyckades vi köpa på oss en hel del plantor. Det blev chili- och tomatplantor till snälla hundvakten och snälla "tonårings"-passarna. Monsieur C tog fasta på Åkes kloka råd om att mata våra barn med massor av egenodlade bär och valde två buskar av något så spännande som krusbärsvinbär. Madame C föll pladask för en svindyr men superfin planta av Schisandra (ger uppiggande och hälsosamma bär och är härdig ner till -50 grader!). Den kan inte förökas på vanligt sätt och det har tagit Åke tre år att få fram plantan. En liten skatt att sköta som den dyrbaraste juvel! En kärnfri vindruva blev det också, som heter 'Steuben' och den roligt växande tomaten 'Raketa'. Sist och kanske minst, en låg busktomat med kompakt växtsätt, 'Japanese Early'. Var vi ska få plats med det här nu, då? - Vi har ingen aning!

7 kommentarer:

  1. Härligt att få lyssna på personer som verkligen brinner för sitt intresse. Tomatodling skulle jag behöva lära mig mer om för det är jag verkligen inget duktig på. Härligt att få vandra omkring bland alla rariteter också. Många inköp blir det så här års, trots att jag redan har över 250 plantor hemma så kunde jag ju inte låta bli att köpa ett 20-tal perenner i går. Vi var ute och åkte på landet och plötsligt står där en kärra vid vägen intill ett hus med en skylt "Perenner 15:-". Riktigt kraftiga och fina plantor. Så jag förstår absolut att ni inte kunde låta bli att handla... Ha det bra.// Peter

    SvaraRadera
  2. Så mycket spännande på en och samma gång:)

    Ha en fin tisdagskväll

    Rebecca

    SvaraRadera
  3. Vilket intressant och kunskapsspäckat inlägg! Tack för att du delar med dig så frikostigt! Har du vid ngt av kurstillfällena fått tips om en druva lämpad att växa i växthus. Min förra var alltid full av mjöldagg när druvorna var mogna! Skulle gärna vilja ha en igen!!

    Tack för din fina kommentar på vår sida!
    //Annica

    SvaraRadera
  4. Ack Åke, den oförliknelige... Jag har en gång suttit i hans vardgsrum och tittat på 400 tomatbilder. Det var ketchuphuvudet efter det. Men spännande är han.

    SvaraRadera
  5. Det låter som en riktigt intressant och givande dag. Det är alltid lika lärorikt och inspirerande att få lyssna på duktiga och engagerande människor.... Spännande med de ovanliga sorterna!

    Ha' det bra!
    /Charlotte

    SvaraRadera
  6. Jag är med i Åkes tomatklubb men har alldrig hunnit komma iväg till honom. Visst är det häftigt med alla dessa fröer......
    Tycker du att det är ok om jag lånar någon bild av dig och skriver om tomatklubbet på svenska trädgårdsbloggar??

    Kram Anna

    SvaraRadera
  7. Har "utmanat" dig i kvällens inlägg...om du har lust.... Kram Mimmi
    http://mimmismammaliv.blogspot.com/2010/05/taggad.html

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)