måndag 3 maj 2010

Idas have

Efter en helg i våra goda vänners sällskap och deras sagolika trädgård, är vi hemma igen, fyllda till bredden av inspiration, god mat och dryck! Denna härliga "have" är skapad av en dam vid namn Ida och hennes man, under 38 år. Mannen är nu borta och Ida, 87 år, lämnade deras hus och mästerverk för snart två år sedan. Inte för att flytta till ett äldreboende eller så. Nej, nej, hon ville bara ha ett mindre hus och en mindre trädgård! 


Idas man lär ha varit duktig med rhododendron (syns det?) och tog även fram en egen sort. Den lär heta Ida, men våra vänner vet inte om denna sort fortfarande existerar eller om den finns i deras trädgård.Tomten är förvånande nog inte mer än 2000 kvm stor, men består av så många olika "rum" att den upplevs som en hel park. I trädgårdens utkanter går vindlande skogsstigar genom woodland. Höga pinjeträd av olika märkliga slag och bambu (som nu är död) omger hela tomten, som otroligt nog ligger mitt i ett villaområde.


Här en enorm klematis som växer tiotals meter upp i en gran. Som lianer!


Ett annat "rum", som en italiensk piazza, utanför köket. Här hängs tvätten på linor också, på äkta medelhavsmanér.Här kommer ytterligare några bilder från "Idas have". Förra året, när vi besökte trädgården, hade allt kommit mycket längre och därför har jag tagit med några fjolårsbilder också, för att göra trädgården riktig rättvisa.Tänk att vara trädgårdsintresserad, som våra vänner, och hitta ett hus med en trädgård som står sig i konkurrens med självaste Monet:s trädgård i Giverny! God trädgårdslycka, kära vänner!

8 kommentarer:

 1. Alldeles andlöst vackra bilder. Hoppas verkligen rhododendron 'Ida' finns kvar någonstans...

  SvaraRadera
 2. Wow! Vad jag beundrar de, som har förmågan att skapa så fina trädgårdar!! Kul att damen fortsätter, fast i mindre skala! Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Vilken fin trädgård!!! Magisk och Monet-liknade som du skriver Att få ta över ett sådant mästerverk måste vara riktigt speciellt!

  Tack för visningen!

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 4. Så underbart fina bilder! kramar susanne

  SvaraRadera
 5. Vilken underbar trädgård. Jättekul att få se.

  SvaraRadera
 6. Nu är jag riktigt avis... vilken trädgård och vilken tur att detta hamnade hos någon som gillade trädgård.
  Vilket skatt...
  Hade som sagt varit rena drömmen och sätta kameran i.
  Tack för att du visade oss.
  Förstår att ni har haft bra.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 7. Helt fantastisk trädgård. Så underbar. Vilken tur dina vänner har som fått köpa det fina huset och trädgården.

  SvaraRadera
 8. Hej Charlotta,
  Självklart ska du vara med på Svenska Trädgårdsvbloggar, jag ser att du redan har länkat så lägger upp dig. Välkommen

  Anna

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)