lördag 8 maj 2010

Höst ute men vår inne


En lördag med massor att dona med ute. Blöt av regn och totalt nedfrusen, då temperaturen legat runt 5-6 plusgrader, har jag varvat med vårarbete inne. Det allra roligaste har varit att skriva på mina nya växtskyltar, som jag beställt från Lena, som har bloggen Lenas trädgård. De är verkligen jättefina och de ska stå i rosenpergolan, med namnen på våra rosor.

Tomatplantorna skulle ju gärna vilja flytta ut i växthuset, men det får nog avvakta. Hoppas bara de inte drar iväg och blir allt för gängliga.

Till de röda kaskapelargonerna, som vi köpte i Österrike i påskas, hittade jag balkonglådor med självvattningssystem. Planen är att bygga trälådor att fästa under fönstren och måla faluröda, som husets fasad, och sedan ställa de praktiska lådorna däri. Nu grunnar jag mest på om jag ska toppa plantorna, så att de stolar ut sig ännu mer.Vet inte om jag vågar. Men det borde väl vara likadant med alla sorters pelargoner?

Så här fina är de vanliga zonalpelargonerna som jag toppade för en tid sedan. Från en stängel är det nu minst tre på allihop.

Topparna satte jag ju i torvkrukor och de allra flesta tog sig fint. Plantornas rötter har trängt ut utanför torvkrukorna så det fick bli egna krukor för dessa sticklingar idag. Utomhus blev en hel del också gjort och mer om det visar jag imorgon. Nu väntar ett varmt bad för att mjuka upp stela musklar och trötta leder. Ha en fortsatt skön lördagskväll!

9 kommentarer:

 1. Vilken trädgårds inspiratör du är!
  Man blir så glad att se detta.
  Vilken odlar glädje..
  Kallt är förnamnet.
  Kom just in från växthuset som jag har dammsugit och putsat precis överallt.
  Det blev först te och sedan vin för att få upp värmen.
  Bra med stort växthus men inte när man skall stor städa.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Klart du ska toppa!! Jag har redan toppat en del frösådder. Spinkiga saker, inte alls lika robusta som pelargoner, och de klarar det och blir ännu finare!
  Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Vilka snygga skyltar! Vad fint att ha dem vid rosorna....... Nu blev lite inspirerad.......hmmmmm :-) Vad stora dina tomatplantor är! Mina är små, små, små, men jag sådde sent i år. Men jag har haft dem i växthuset hela tiden. Varför vågar du inte flytta ut dina? Den enda värme jag har är en liten stödvärmefläkt och det går jättebra.

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 4. Förstår att du är lite osäker med att toppa pelargonerna. Varje gång jag gör det så tror jag att jag tagit död på dom. Men oftast går det bara. Ha en fin söndag/Gela

  SvaraRadera
 5. Härligt med all grönska men visst kan man undra vart värmen tog vägen. Mina tomat och chiliplantor har fått flytta ut och in i uterummet så fort det varit lite varmare dagar. Men en dag som denna, som verkar bjuda på regn och 4-5 grader får de stanna inne. :)

  SvaraRadera
 6. Vilken heeelt underbar blogg DU har! Åh, vad glad jag blev att jag hittade hit nu! Vackra hästar, är de era?

  Jag blir alldeles lycklig att se din köksträdgård, såååå vacker! Jag håller ju på att fixa till köksträdgård nr två här hemma och tar tacksamt emot tips.

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 7. Så fina plantor du redan har. Klart du ska toppa. Dem orkar jättemycket och dem blir så mycket finare. Men jag förstår dig. Tycker också det är lite läskig.
  Här regnar det och är ganska kallt. Tänka sig, det är ändå Frankrike även om vi inte bor riktig i söder.
  ha det bra
  Anje

  SvaraRadera
 8. Vilka fina växtskyltar! Det blir riktigt proffsigt i pergolan!
  Mina tomatplantor står i växthuset med värme, när det behövs och det gör det verkligen nu! Det skulle visst bli lite varmare här åtminstone i morgon. Hoppas också på sol!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 9. Fin fina växtskyltar!

  Jag odlar mycket här hemma i villan och toppar en hel del. Men jag tvekar ofta jag med.

  Vilka tomatplantor - wow!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)