söndag 9 maj 2010

Billigaste häcken och mer odling i pallkragar

Förra året fick Monsieur C den lysande idén att börja anlägga ett vindskydd mot norr. Han släpade hem små björkar (sly) från ett kalhygge nere i skogen och hägg som vi har i vår skogsdunge bakom stallet. Hos oss arbetar vi efter principen att inte förta sig i onödan, varför Monsieur C bara satte några få björkar och häggplantor, ca 15-20 meter, för att se om det verkligen var en så lysande idé. Trots att det rådde svår torka vid tiden för plantering och att det följde en sträng vinter på det, klarade sig samtliga häggplantor och mer än hälften av björkarna. Stärkta av dessa framgångar, beslutades att  helgens äventyr skulle bli att sätta ytterligare 40 meter björkar och hägg. På bilden ovan syns närmast de övervintrade björkarna och häggbuskarna. Längre bort till vänster i bild skymtar vår syrénhäck, vilket innebär att man i Cesars trädgård nu bokstavligen kommer att kunna befinna sig "mellan hägg och syrén"! 

Men kan någon endaste människa förstå, att jag inte vill plantera mer nu!!?? FATTAR NI NOLL, TRÄDGÅRDSNÖRDAR?? JAG VILL SPELA BOLL!!

Pallkrageprojektet har också byggts ut i helgen. Våra fyra svarta vinbärsbuskar, väl bevarade från husets ursprungliga trädgård och föryngrade, har nu fått två pallkragar runt sig. Runt buskarna ligger presenning och inuti pallkragarna ligger täckbark. Utanför ligger singel och lite trampstenar av ölandssten, här och var.




Dessa vinbär blir enorma till storleken och smakar underbart sött. En klenod i våra ögon, eftersom de vuxit här långt innan vi flyttade in.

Måste bara visa vitlöken som artar sig mycket fint.

Stort tack till alla i förra inlägget som rådde mig att toppa även kaskadpelargonerna. Tjipp, tjopp med saxen både här och där och vips en ny låda med sticklingar. Lyckas det lika väl med dessa som förra omgången toppskott, kan jag snart börja sälja;) Eller får varenda kotte, som bjuder på kalas det närmaste halvåret, pelargoner i present av oss!

12 kommentarer:

 1. Så härligt att kunna befinna sig mellan hägg och syrèn hela året :-). Så snyggt med era pallkragar. Vitlök ser ni ut att ha så det räcker hela året, så gott. Ha det bra.// Peter

  SvaraRadera
 2. Vad härligt att se att det är fler än vi som försöker ta tillvara det naturen i närmiljön har att ge. Jag ska sätta en syrenhäck av rotskotten som kommit upp från vår berså. Hur många pallkragar odlar ni i? Tänkte när ni har (var det tre) bara till vitlök... Som jag önskar att jag hade en hel gård att ta tag i... Men jag får nöja mig med mina 2000 kvm och göra vad jag kan av dem.
  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 3. Vilken lysande ide måste jag säga.
  Mellan hägg och syren var extra fyndigt måste jag säga. Gillar verkligen dina pallkragar och vitlöken kommer som sagt väldit bra ser jag.
  Jag skall ha kalas... låter toppen.. fast det är kanske lite väl långt.
  Ha en bra dag
  Annika

  SvaraRadera
 4. Mellan hägg och syrén...såå fyndigt och fint. Pallkrage-området ser riktigt tjusigt ut. Å vitlöken fantastisk....Snyggt med gruset och trampstenarna. Sån't gillar jag! Låter ju suveränt att ni båda två gillar att hålla på ute. Man hinner så mycket mer då.

  Kul idé med häcken och riktigt smart!

  Ha' det så bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Vad fint det ser ut med pallkragarna.
  Ska man ha sån lång häck är det ju bra med friväxande.
  Trevlig blogg.
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Härligt med buskar och pallkragar. Blir så inspirerad. ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 7. Ren njutning, det är alltid lika trevligt att kliva in i din trädgård!

  SvaraRadera
 8. Superfint med pallkragarna och gruset, jag fyller år snart och ska nog önska mej bara grus.
  mvh Lena

  SvaraRadera
 9. Jag plockade fram mina pallkragar i dag...hm...få se om jag hinner sätta ner mina stackars frön innan sommaren är slut...

  SvaraRadera
 10. Fin bildkavalkad. När det gäller växter från "föra ägaren" så har vi vinbärsbuskar som bär otroligt med frukt. att där varit hönsgård innan är ju bara ett plus. Om man gödslar med hönsgödsel så växer det så det knakar (för att så fort som möjligt komma från odören) Jättesnyggt med pallkragarna mot stenar och singel.
  Ha det så bra

  SvaraRadera
 11. jag har mycket hägg hos mig och jag älskar det. Huset står mellan hägg och syrén! jag gillar det!

  Vad fint ni har det! Ursnyggt med sten, pallkragar, stepstones.... ursnyggt!

  SvaraRadera
 12. Vet du vilkel sorts vinbär det är? Jag funderar på Risarp, men vet egentligen inte vad jag ska välja. Måste säga det igen, jag gillar verkligen din blogg!
  /Carin

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)