torsdag 13 maj 2010

En passande återuppståndelse
Vår fina och högt älskade ros, 'Ghislaine de Feligonde', såg ut så här för två år sedan. Förra sommaren var hon ännu högre och fullkomligt översållad av ljuvliga blommor. Först aprikosrosa, sedan ljusgula och till sist krämvita är blommorna som växer i klasar och som blommar länge, länge om man hela tiden klipper bort det vissnade.

Dessvärre är denna madame lite för känslig för vår växtzon och den här vintern var absolut inget för henne. Hon sa tack och adjö. När snön smälte var hennes stammar kolsvarta uppifrån och ner. Sorg, sorg. Vi klippte ner henne och tänkte gräva upp roten för att placera en lite härdigare ros på samma ställe.


Men, se då! På självaste kristiflygardagen, fann jag detta! Salig, salig. Religiös kan man bli för mindre!


Nu får lilla återuppstådda madame bo i kuvös, för att skyddas mot stora, stygga nattfrosten.
Framför den stora stenen i rabatten, syns purjolökarna från i fjol, som jag planterade där för ett tag sedan, i hopp om att de ska blomma vackert. 

Hoppas ni alla haft en lika härlig trädgårdsdag som jag. 18 grader plus, sol, ingen kall vind... Härligt var det att gräva och rensa i T-shirt! 

8 kommentarer:

 1. underbart, vilken överlevare. kompisen på torpet har ju överlevt både flytt från husvägg och ett par rätt tuffa vintrar. hon ger sig inte. brås på oss kanske? kul med inslaget om lavendeln förresten. måste kolla hur den mår när jag åker ner nästa gång.

  SvaraRadera
 2. Vad glad man blir när något "dött" återuppstår igen. Med åren har jag blivit lite kallare och väntar gärna innan jag gräver upp något som ser livlöst ut. JAG har lyckats döda en hel del på det sättet förr, men man lär sej ju med tiden.

  Det skiljer ju inte så många mil mellan oss, men jag vet inte var du hittade solen och den härliga tempen nånstans. Mulet och elva grader som mest idag, men tack och lov ingen blåst. Liite orättvist tycker jag:)

  Ha en skön helg.
  Elinore

  SvaraRadera
 3. Så fantastisk!!! Når man tror at noe er blitt borte i løpet av vinteren, og likevell oppdager at det finnes liv....da blir man glad..kjempeglad!

  SvaraRadera
 4. Nämen så kul - härligt! Här har det tyvärr inte varit ens i närheten av 18°. Tyckte att de 12° det var i dag kändes 'varmt'.... :-) Snacka om att man har vant sig med att det är kallt nästan jämt nu......

  Hoppas på värme i morgon!
  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Läser ditt inlägg med ett lende på läpparna. Visst har vi en härlig tid. Och du har också sten i trädgården. Jag med, har snart använt varje liten sten och har alldeles för lite av dom. Härligt att rosen överlevde. Fint med kuvösen. Ha en riktigt fin helg/Gela

  SvaraRadera
 6. Åh, så härligt att läsa om din älskade ros. Man blir glad i hjärtat. Hoppas nu hon växer sig stark och ståtlig igen.

  Jag fick en liknande skön känsla inombords igår när jag upptäckte att mina vita kungsliljor faktiskt överlevt vintern. Alla andra liljor har vuxit i flera veckor nu men kungliljan har inte visat några tecken. Så igår skulle jag planera vad jag skulle ha där istället. Och då tyckte jag att jag anade något i jorden. Krafsade lite försiktigt och visst fanns den där. Så glad jag blir. Nu kan sända ut sina doftpuffar i sommarkvällarna igen.

  Ha nu en riktigt skön helg!

  SvaraRadera
 7. Vad härligt med din ros...Önskar dig en trevlig o Skön Helg! Kram Therese

  SvaraRadera
 8. Vad gott med sånt som överlever. Inte utan att jag kan känner mig som en ros?? Idag har vi haft 18 gr. INGEN SOL, men jag har varit ute hela em. SKÖNT
  Stor kram Ninne

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)