fredag 30 april 2010

Trädgårdshelg och sköna beslut

När det passar som sämst att avstå från en trädgårdshelg, är det precis vad jag och Monsieur C gör! Vi ska sjunga in våren hos våra underbara sommargäster, som på vintern bor i Danmark. De bor magiskt vackert i ett hus i engelsk cottage-stil och har en enorm trädgård med just nu mängder av blommande rhododendron och azaleor. Här ovan är en bild från deras trädgård, som jag tog förra året. Fler kommer nästa vecka.

Helgen kommer att avslutas med Tomatklubbens årliga tomatkurs hos Åke Truedsson, utanför Malmö. En av vårens absoluta höjdpunkter! Bilder och rapport kommer så klart därifrån också:)

Ta på solglasögon nu, för här kommer denna bloggs hittills fulaste bild:


Här blickar vi ut över 90 kvm köksträdgård, som består av fyra djupsängar. Vi har odlat i djupsängar i 8 år här, och vi har under denna tid lyckats förvandla hopplöst mager sandjord till mörk, fet, lucker och näringsrik matjord. Det växer så det knakar och vi tillför mängder med hästgödsel och trädgårdsavfall här varje höst, för att sedan djupgräva på våren. Det finns bara en enorm nackdel med dessa odlingar - att hålla gångarna ogräsfria och prydliga.Hur vi än gör, ser det alltid skräpigt och misskött ut. Ovan en bild när det ser som snyggast ut och det tar timmar i anspråk varje vecka att hålla det så! Vi vill gärna jämna till marken, snickra ramar och ställa ut ungefär där djupsängarna nu är och lägga markduk och flis i gångarna. Ni vet, som i SVT:s engelska serie i vintras, Värdshusträdgården. Sen insåg vi att vi inte skulle hinna göra både det och få ner frön och potatis i jorden i tid. Frustration! Igår kom jag på lösningen. Det här ska bli sommarens projekt. I lugn och ro ska köksträdgården transformeras - slow gardening! Varför inte odla kål, potatis, jordgubbar, squash och bönor i tråg och stora krukor, det här året? Det skulle väl kunna gå? Detta kommer alltså att bli säsongens följetong här på bloggen. Nu önskar vi alla en härlig Valborg. Sjung för full hals och håll koll på vindriktningen så inget hus blir uppeldat! Rapport om helgens utflykt kommer på måndag. 
Bästa vårhälsningar, Charlotta 

11 kommentarer:

 1. Ni får det säkert helt fantastiskt! Ibland är det skönt att våga sig hemifrån när det är som trevligast eller mest att göra i trädgården, för att inse att det går bra det också....

  Era vänners trädgård ser magisk ut...blir spännande att få se fler bilder därifrån.

  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Det låter härligt med en helg med vänner och trädgård :) Hoppas ni får tur med vädret. Jag far till havet och fira valborg på klipporna.

  Vissa saker tar ju tid i trädgården och kan vara bra att inte alltid ha för bråttom. Jag har projekt som både är snabba och långsamma, det långsamma pular jag med när jag får lust. Skall bli roligt att följa er följetong, får alltid tips och inspiration av dig.

  Trevlig valborg ♥

  SvaraRadera
 3. Glöm inte bort att man själv är sin värsta kritiker - ingen annan skulle komma på tanken att kalla det där "skräpigt och misskött".

  Men även vi lockas av ideerna i Värdshusträdgården. Det vore en dröm att få till en vettig gång i köksträdgården. Vilket år som helst...

  SvaraRadera
 4. Åh vad jag känner igen kampen om gångarna i köksträdgården. Mina segrar var kortlivade... Varmt lycka till med slow gardening, det känns helt rätt.

  SvaraRadera
 5. Oj oj vilken fin trägård.. i Danmark??
  Inte så långt från där jag och Eva bor??
  Förstår att det växer bra där.
  Hästgödsel har jag också iår så ja hoppas på lite större gröder.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Hej hej,
  Det ska bli kul att följa ert arbete, jag har ingen köksträdgård ännu, men skulle gärna vilja ha. Det blir att försöka installera pallkragar i år samtidigt som jag köpt en hel hög med frön som borde planteras i dedär lådorna som först ska installeras och fixas...ja, du hör jag har samma dilemma som du :D

  SvaraRadera
 7. Fult o fult... En levande trädgård "in progress" kan aldrig vara ful:-)

  SvaraRadera
 8. Gillar verkligen "in progress", trädgårdsmakare Hillevissan. Så är det. Alltid

  SvaraRadera
 9. Hallå Charlotta, bra tänkt med krukor och satsning på strukturen. Jag har också ett sådant projekt på gång, tänkte marktäcka hela skiten och bygga lådor och täckbarka för att slippa så mycket ogräs som möjligt.

  Det där kommer att bli kanon, ser fram emot att följa processen!

  Marit

  SvaraRadera
 10. Låter som en fantastisk plan och jag följer dig med spänning!

  SvaraRadera
 11. Først: En kjempefin blogg du har. Jeg tror ikke jeg har vært her inne hos deg før. Men jeg vil definitivt komme tilbake her!

  Jeg lurer også på hva jeg skal ha i gangene i kjøkkenhagen...
  Har tenkt på sagflis eller singel. Men jeg er veldig usikker på hva jeg velger til slutt...Jeg vil følge med i spenning på hvordan du vil løser dette.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)