tisdag 27 april 2010

Sockerärter, sallatslök med mera

Ännu en ljuvlig kväll i trädgården. Inte sol, men ljust länge, länge. Det första jag gjorde var att hämta upp några sockerärtsplantor, som jag sådde den 7 april, från källaren. De är av sorten 'Norli' och är lågväxande med vita blommor.

Därefter klippte jag ner lite kvistar från snöbärsbuskarna, fyllde en kruka med jord och planterade. Sist stack jag ner kvistarna i jorden. Observera dock att jag täckte lerkrukans innerkanter med plast innan jag hällde i jord, med anledning av inlägget Lera, zink eller plast..., häromdagen.


En ganska risig (!) historia så här långt, men tänk när sockerärterna börja slingra sig upp bland kvistarna. Det blir kanske som en grön boll? Jag återkommer med bilder längre fram.. Krukan ställdes i växthuset, annars blir nog omställningen alltför chockartad.


Minns ni trädgårdsprogrammet Gröna rum, med Gunnel Carlsson? Those were the days! Ett tips jag fick därifrån var att tidigt på våren sätta sticklökar tätt, tätt i en låda eller kruka. Tidigt på sommaren kan man sedan skörda späda små fina lökar och använda dem som sallatslök! Mycket enklare och effektivare än att så riktig sallatslök, menar jag. Därför har jag nästan varje år en sådan kruka. Ibland blandar jag röd och gul lök. Då ser det ännu finare ut i salladen.Den här krukan har jag tänkt mig på trädäcket, utanför köket och alldeles nära grillen. Mmm...
Efter denna dags lilla trädgårdsinsats, satte jag mig ner och beundrade det här:


Aklejor precis överallt! Jag förundras över deras växtkraft - rent trädgårdstrolleri. Det är minsann inte bara ogräs som trivs precis var som helst utan även denna vackra skönhet. En fortsatt skön trädgårdsvecka, önskar jag alla!

6 kommentarer:

 1. Underbara små tips du ger oss. Blir som vanligt så inspirerad. Hoppas det växer så det knakar i dina krukor. Ha en fin dag/Gela

  SvaraRadera
 2. Underbart med alla projekt!
  Undrar om snöbärskvistarna kommer att skjuta rötter i krukan? Ska bli spännande att följa:-)

  SvaraRadera
 3. Hennes program var en av de få tv-följetoner jag följt! Det skall bli intressant att se hur dina ärtor blir!
  :)

  SvaraRadera
 4. Smart....och det blir säkert jättesnyggt med sockerärtorna. Du beskriver alltid dina 'ätbara' planteringar/odlingar på ett sån't sätt att jag får lust att laga mat, eller att jag förflyttar mig till ett inspirerande matlagningsrepotage/program.... Sugen blir man i allaf all både på att odla grönsaker av diverse slag eller att laga god mat.

  Att hitta självsådda små plantor är en rikedom.

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Vilka bra tips!! Kanske kan min snöbärsbuske göra lite nytta i alla fall. Har hittills bara sett den som min personliga fiende, så mycket skott som den skjuter upp i trädgårdslandet.
  Liksom du älskar jag aklejor också. Även de vars färg med åren mest kommit att likna missfärgad tvätt. Bladen är så fräscha och blomformen så utsökt.

  SvaraRadera
 6. Mmmm, härligt matnyttiga tips, man tackar! Särskilt smart var lökurnan, den idén måste jag stjäla. Tror att den får samsas med krukorna med örtor och kryddor som jag har stående på uteplatsen närmast köksingången.

  Smaklig spis!
  /Bianca

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)