måndag 15 mars 2010

Fikon på gång

Den här plantan köpte jag av Åke Truedsson i augusti i fjol. Sorten heter 'King' och han har tagit den med sig hem från en fikonodlare i USA, vars hela odlingar frös bort för några år sedan. Endast sorten 'King' klarade sig och så klart vill man ha en sådan planta när man bor i zon 3/4! Plantan har stått i jordkällaren tills för två veckor sedan, då den fick flytta in i "plantskolan" i källaren. Genast började fikonämnena att svälla.

Vårt andra fikon härstammar också från Åke Truedsson och har ca 4 år på nacken. Det är det vanliga Bornholmsfikonet som egentligen har det tjusigare namnet 'Precose de Dalmatio'. Den är så stor att den har fått övervintra (nästan) frostfritt i sadelkammaren i stallet. Den är inte riktigt lika glad av sig som 'King', men än har fruktämnena i alla fall inte svartnat och ramlat av.

Även om den inte har gett så mycket fikon (förutom ett år då vi skördade 16 stycken fina frukter) är plantan med sina vackra blad och fina krona en fröjd för ögat i trädgården.


I den här trevliga boken, "Frukt och bär" (2005), av Åke Truedsson kan man läsa mer om hur man bäst sköter sina fikonplantor.

7 kommentarer:

 1. Tack för tipset. Underbart att kunna odla fikon. Blir nog ej detta år hos mig men så småningom kanske. Den boken ser intressant ut. Ha en fin vecka/Gela

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset om King, bra att veta för mig med! Ser härligt ut att du har så fina fikon som lovar lite vår!

  SvaraRadera
 3. Det var verkligen intressant med King! Just såna här överlevare med gener som får dem att klara kyla är så oerhört spännande. Det var också imponerande att höra att ni fått så mycket fikon från Bornholmsplantan. Har den utomhus under sommaren, eller i växthus?

  SvaraRadera
 4. Så pigga dina fikon ser ut. Våra tappar frukten, men det har ju varit mycket kallt i växthuset i vintern, så inte undra på. Får väl kruka in dem.

  SvaraRadera
 5. Skönt att se fler taniga pinnar :) Jag undrade just om det var liv i min pinne men det är väl att vänta och se då :)

  Kanske bör den få lite nu jord? Citrusjord läste jag är bra?

  Ha det så gott ♥

  SvaraRadera
 6. Dt är en duktig man och trevlig.
  Har inga fikon på mitt i år - ännu. Får se hur det blir. Brukar vara ett par stycken.
  Ja det gott
  Annika

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset. Köpte ett fikonträd i fjor och där är frukter kvar. Visste inte hur man skötte det
  Mammi

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)