söndag 14 mars 2010

En riktig handelsträdgård

Konga Handelsträdgård är en av mina favoritplatser. En riktigt genuin, gammaldags handelsträdgård där det doftar ljuvligt av varmvåt jord och blommor. De driver själva upp tulpaner och det är en underbar tid att besöka dem just nu.
Mängder av olika färger och former. Man går runt, tittar, pekar och väljer ut som när man var barn och köpte smågodis i kiosken. Expediten plockar buketten och det är ett alldeles speciellt underbart ljud när tulpanstjälkarna bryts. Sådana nyplockade buketter står länge, länge.

Även påskliljor skymtar i en korg längst bak.

Det här är charmen med en äkta handelsträdgård - "skräpet" är lika vackert som något annat! Och bäst av allt är att efter påsk delas de överblivna lökarna ut till de som vill ha! Det blir inte så mycket med dem i trädgården året efter, men sedan har lökarna hämtat kraft och flera kan blomma fint. Med narcisserna gör de likadant och de blommar oftast villigt redan första året!

Få blommor är väl lika vackra överblommade, som tulpaner?

Suck, i mitt nästa liv vill jag ha en handelsträdgård...

10 kommentarer:

 1. Älskar att se att det finns några sådana riktiga handelsträdgårdar kvar. Vi har två i min närhet somodlar´tulpaner på detta vis.
  Ha en skön söndag
  Annika

  SvaraRadera
 2. Visst är det krispiga ljudet från nyklippta tulpaner något alldeles särskilt. Elin och jag njöt av bilderna från Konga. Vi ska åka dit och köpa blommor till sommaren. Sommarlövkoja och prästkragar, kanske.

  SvaraRadera
 3. HAV av tulpaner. Tänk när vi hade fält av dylika i Hammenhög.
  Härligt att du visa dem så vi kan njuta o för mig lite nosatalgibesvär, blev det..
  Ninnekram

  SvaraRadera
 4. Härligt! Vilken fröjd att få gå in där ibland alla tulpaner.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Härligt med handelsträdgårdar. Inte så många idag. http://www.tradgardsriket.se/index.php?cat=hemma&id=132
  Jag har lagt till din blogg på min lista, vill gärna följa din varmbänk mm :)

  SvaraRadera
 7. Vad härligt det såg ut att vara där. Ha en fin söndag/Gela

  SvaraRadera
 8. Så helt underbart det låter. Och jag håller med. Ljudet av tulpanstjälkar som bryts är ett av de härligaste ljud som finns. Vilken härlig handelsträdgård.

  SvaraRadera
 9. Åh! Jag älskar tulpaner! Vad du ska vara glad för att du har en av dessa få kvar, nära dig. Jag har också en handelsträdgård nära mig, som jag inte har besökt(!). De driver tulpaner de också. Sörby Handelsträdgård. Jag har förhoppning om att det startas upp fler i framtiden.

  SvaraRadera
 10. Kerstin i Ingelstad
  Är aldrig i Konga utan att besöka min ända sen barndomen älskade handelsträdgård , om inte annat för att njuta av den underbara atmosfären.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)