måndag 18 november 2013

Chaichia och chocochia


För ett tag sedan råkade jag ut för enorm experimentlusta när det gäller living food och det resulterade i två supersmarriga desserter som dessutom är dundernyttiga. I båda använder jag skalade hampafrön och chiafrön. Dessa frön är rika på det viktiga Omega-3 och är fulla med mineraler. Desserterna jag gjorde blir i konsistensen ungefär som ganska lösa puddingar och är godast kylda.

Chaichia

3,5 dl vatten
1 dl skalade hampafrön
0,5 dl chiafrön
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk svart vaniljpulver
Ev. lite agavesirap el. honung till sötning

Mixa hampafrön och vatten till en vit mjölk. Tillsätt chiafrön och kryddor och blanda väl. Låt stå några timmar eller över natten, så att chiafröna tjocknar och bildar som ett gelé (som linfrön). För en sötare dessert kan man tillsätta vilken sötning man vill, men jag föredrar lite agavesirap eller honung. Servera med trädgårdens goda bär och några blad av basilika.


Chocochia

3,5 dl vatten
1 dl skalade hampafrön
0,5 dl chiafrön
1 msk carobpulver (alt. kakaopulver)
0,5 tsk svart vaniljpulver
Ev. lite agavesirap el. honung till sötning
Kakaonibs

Mixa hampafrön och vatten till en vit mjölk. Tillsätt chiafrön och kryddor och blanda väl. Låt stå några timmar eller över natten, så att chiafröna tjocknar och bildar som ett gelé (som linfrön). För en sötare dessert kan man tillsätta vilken sötning man vill, men jag föredrar lite agavesirap eller honung. Garnera med skivad banan och kakaonibs (dvs. krossade bitar av kakao).

Keep calm and keep on gardening,

1 kommentar:

  1. Låter nyttigt :-) och de är säkert goda! Så duktig du är på living food. Här blir det inte mycket sådant tyvärr.

    Stor kram

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)