För ett tag sedan råkade jag ut för enorm experimentlusta när det gäller living food och det resulterade i två supersmarriga desserter som dessutom är dundernyttiga. I båda använder jag skalade hampafrön och chiafrön. Dessa frön är rika på det viktiga Omega-3 och är fulla med mineraler. Desserterna jag gjorde blir i konsistensen ungefär som ganska lösa puddingar och är godast kylda.
Chaichia
3,5 dl vatten
1 dl skalade hampafrön
0,5 dl chiafrön
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk svart vaniljpulver
Ev. lite agavesirap el. honung till sötning
Mixa hampafrön och vatten till en vit mjölk. Tillsätt chiafrön och kryddor och blanda väl. Låt stå några timmar eller över natten, så att chiafröna tjocknar och bildar som ett gelé (som linfrön). För en sötare dessert kan man tillsätta vilken sötning man vill, men jag föredrar lite agavesirap eller honung. Servera med trädgårdens goda bär och några blad av basilika.
Chocochia
3,5 dl vatten
1 dl skalade hampafrön
0,5 dl chiafrön
1 msk carobpulver (alt. kakaopulver)
0,5 tsk svart vaniljpulver
Ev. lite agavesirap el. honung till sötning
Kakaonibs
Mixa hampafrön och vatten till en vit mjölk. Tillsätt chiafrön och kryddor och blanda väl. Låt stå några timmar eller över natten, så att chiafröna tjocknar och bildar som ett gelé (som linfrön). För en sötare dessert kan man tillsätta vilken sötning man vill, men jag föredrar lite agavesirap eller honung. Garnera med skivad banan och kakaonibs (dvs. krossade bitar av kakao).
Låter nyttigt :-) och de är säkert goda! Så duktig du är på living food. Här blir det inte mycket sådant tyvärr.
SvaraRaderaStor kram