söndag 9 juni 2013

Odla för ett levande liv

Hej! Nu har det gått lååång tid sedan jag sist gav ett livstecken från mig och trädgården. 
Det är hög tid att berätta vad jag har haft för mig!


Samtidigt som våren till sist segrade över vintern och med vansinniga glädjefnitter spratt ut...


... packade jag mina väskor...


... och övergav både tulpan-, narciss- och äppelblomningen. Inte ens nyfikenheten över hur det gått med avenboken som vi planterade förra våren, kunde hindra mig att resa. Monsieur C har tålmodigt hållit ställningarna hemma och ibland har jag kommit hem i flygande fläng och beundrat hans slit med trädgården:) Utan honom hade jag aldrig kunnat vara borta så här mycket på våren, den saken är klar!


I tre omgångar under våren har jag befunnit mig i Valdemarsvik, i det här vackra gamla
huset. Jag har gått kurs på Living Food Global Centre och lärt mig massor om hur man lagar och äter något som kallas Living food. Living food är rätt likt Raw food, men det finns vissa elementära skillnader. De huvudsakliga gemensamma nämnarna för båda dessa matstilar är att man äter veganmat (alltså ingenting från djurriket) som inte upphettats till mer än max 42 grader. Sättet att se på vad och hur man äter leder och till en mer holistisk livssyn (om man inte hade det redan). För mig handlar det verkligen om att i grunden lägga om till ett helt nytt sätt att välja och tillaga min mat - som att kliva in i ett kök för första gången!


Det är ju ingen dålig mat man får i sig... Så här såg lunchen ut häromdagen:) Jag äter groddar i parti och minut. Färska grönsaker, mjölksyrade grönsaker, färskostar av solrosfrön, blötlagda nötter och så odlar jag gröna skott av solrosfrön och bovetefrön.


Allra viktigaste inom Living Food är det livgivande vetegräset. Jag maler det i min vetegräskvarn och dricker två shots om dagen. Blodrenande och på alla sätt och vis välgörande. Det spritter i hela kroppen av all denna superfood! 


Knäckebröd torkar jag i min nya torkapparat, av bl a groddat bovete och linfrön. Som ni säkert förstår kommer denna totala kostomläggning leda till massor av uppfinningsrikedom och nya recept framöver. Att odla min egen mat har fått en helt ny dimension och jag längtar redan efter att planera nästa års odlingar som helt kommer att anpassas efter vad som behövs i ett livingfood-kök:) Allt kommer såklart att dokumenteras här på bloggen.


På fantastiska Restaurang PM & Vänner i Växjö, dit jag gick med några vänner, nyss hemkommen från sista kursen, slog de fullkomligt knut på sig själva för att tillmötesgå mina udda önskemål. Resultatet blev bland annat denna fantastiska dessert med torkade svarta vinbär, torkade rosenblad, blötlagda hasselnötter och valnötter, färska violer och ängssyra, på en bädd av äppelskivor som vakumminfuserats med honung och citron. Glatt kunde jag alltså konstatera att jag kan fortsätta gå på restaurang om jag vill, även om det gäller att varsko kocken i god tid:)

Nu ska sommaren tillbringas i köksträdgården och köket och hela min nya livsstil och resultatet av den kommer att dokumenteras här:) Hoppas ni vill följa med mig på den här spännande resan!

Keep calm and keep on gardening,

9 kommentarer:

 1. Låter väldigt spännande. Ser fram emot dina kommande inlägg. Själv har jag tagit in min badenbaden i växthuset o maken hämtar kandelaber o ljus. Regnet smattrar på rutorna o jag bloggar!

  SvaraRadera
 2. Men gud så spännande! Ska bli intressant att följa din resa och få ta del av dina recept.
  Ha de gott. Kram, Catarian

  SvaraRadera
 3. Det låter verkligen intressant och spännande. Ska med glädje och nyfikenhet följa ditt nya matliv.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Charlotta,
  Det lyder vel nok spændende og har tænkt hvorfor der var stille på din dejlige blog.
  Velkommen tilbage - glæder mig til at følge dine indlæg i løbet af sommeren.

  SvaraRadera
 5. Vilket härligt spruttande sprittande glatt inlägg! Mat är så roligt, så jag förstår verkligen att du har och har haft en underbar upplevelse när du gått kursen. Det ska bli roligt att läsa mer om, och så hoppas jag på roliga recept förstås. :-)

  SvaraRadera
 6. Hej Charlotta! Vad roligt att höra av dig :). Jag har undrat lite var du har tagit vägen... Låter ju väldigt spännande med Living food, det har jag aldrig hört talas om förr.

  Ha det bra!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 7. Halloj ! Så det är 3 ggr nu..va absolutHärligt, underbart och fantastiskt vad spännande och se vad som kommer ur din mylla framgent

  SvaraRadera
 8. Dette høres ut som en finfin vårtur!!

  SvaraRadera
 9. Åhh så spännande Charlotta med din nya livsstil !
  Jag är jätteintresserad av Raw Food men gillar att äta det mest
  under sommaren. Under vintern blir det för kallt för mig.
  Ser fram emot dina recept här på bloggen !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)