tisdag 11 september 2012

Tomatskörd och godaste tomatfonden


I växthusen dignar det av tomater som är mogna och nästan övermogna. Synd
tycker vi att låta det hela förfaras, så därför gör vi varje år lite god tomatfond.
Jag började att fylla min fina skördekort med tomater.


Jag fyllde därefter på med lite paprika, chili, lök, vitlök och färska örter 
(klotbasilika, rosmarin och kryddtimjan).


Åh, vad jag tycker det är vackert med skördekorgar fyllda till bredden!



I köket låter jag vitlök och lök bli mjuka i olivolja, i en stor 3-litersgryta.
Därefter skär jag ner tomater, chili och paprika i stora bitar och kokar
allt mjukt tillsammans med de färska örterna.


Hela koket passeras igenom en sil och hälls tillbaka i grytan för att sedan
kokas ihop till ca två tredjedelar. Allra sist smakas det hela av och jag
tillsätter lite havssalt. Inte en vattendroppe tillsätter jag, utan fonden
består bara av grönsakerna, olja och salt. Och smaken... ja, jag säger
bara smaken! Det är ofattbart så mycket en sådan här fond smakar.
En fin burk ställde vi in i kylskåpet att njutas under veckan, till
såsbas eller kanske rent av till en soppa. Resten fryste vi in i 
plastburkar att ta fram under vintern.
Lev väl,

6 kommentarer:

  1. Tackar för tipset, låter jätte gott så det ska jag prova, om du får förmycket tomater går det också bra att klyta dem som frysa in - det blir jätte bra i grytor eller köttfärssåser till vinter....
    Ha en fin kväll.
    Lotta

    SvaraRadera
  2. Låter ljuvligt! Jag kan riktigt känna hur gott den smakar! Jag önskar jag hade så mycket tomater jag med :) Men vi skördade rödkål idag och det är inte kattskit det heller :D Trevlig kväll, kram! / Carolin

    SvaraRadera
  3. Så underbart gott det låter, vilken skatt ni har i frysen nu!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  4. Maravillosos tomates, pimientos, ajos...
    UHHH !!!

    Mis tomates están en:
    http://elterrao-dosurbanitasenelcampo.blogspot.com.es/

    Saludos desde Badajoz (España)

    SvaraRadera
  5. Tänk om jag hade haft så mycket tomater då skulle jag också gjort som du! Måste vara underbart att kunna plocka fram ur frysen.
    Läser in blogg nästan varje dag, första gång som jag lämnar kommentar.
    Man blir insperad av din blogg.
    Kerstin F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tack Kerstin,för kommentaren och de vänliga orden! Hoppas du skriver igen:)
      Bloggkram!

      Radera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)