torsdag 7 juni 2012

Snart dags för rosensylt



Detta recept har jag publicerat flera gånger här på bloggen, men nu när rosorna 
kommit igång att blomma kan jag inte låta bli att påminna om det igen. Finns inget 
godare på en nybakad skorpa tillsammans med en rykande kopp te! Receptet är 
hämtat från boken Vår örtabok (1988) av Lesley Bremness

Till 2 burkar à 450 g behövs:
450 g starkt doftande röda eller rosa rosenblad
5,5 dl vatten
5,5 dl socker
pressad saft av 2 citroner
1 msk rosenvatten

Ta bort den beska inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av.

Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. (Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull.) Sjud ca 5 min tills bladen mjuknat.

Tillsätt socker och citron. Koka upp och sjud 30 min., rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat.

Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig och gör geléprovet. Det innebär att man kuler ett tefat, öser upp lite saft på fatet och gör en ränna med en sked. Om sylten inte flyter ihop är det färdigt. Annars kokar man lite till och gör ett nytt geléprov.

Låt sylten svalna lite. Häll upp på rena burkar och sätt på lock.


Lev väl,

8 kommentarer:

  1. Det här receptet letade jag efter för mina rosor har börjat nu och dem doftar alldeless underbara.Tack
    Anje

    SvaraRadera
  2. Låter vrkligen gott!!

    /Ruben

    SvaraRadera
  3. Så mycket rosor har jag inte...
    Men det låter fantastiskt gott!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  4. Så fort mina rosor växt till sig ska jag prova receptet : ) Det låter gott!
    /Cika

    SvaraRadera
  5. Tack för det underbara receptet! Låter lyxigt att ha egen rosensylt, det måste jag prova.
    Ha det gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  6. För 30 år sedan kokade jag en omgång av något som blev mera rosenmarmelad/gelé än sylt. Väldigt fin i färgen men inte tillstymmelse till fibrer efter kokningen. Mina vänner tyckte den smakade coca cola! Gissa om den gick åt? Det var nog ett annat recept för rosenvatten använde jag inte...

    SvaraRadera
  7. Måste absolut testa i sommar! Låter som en sommardröm.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  8. Vad spännande, detta måste jag nog testa. :)

    Ha det gott, Kerstin

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)