Detta recept har jag publicerat flera gånger här på bloggen, men nu när rosorna
kommit igång att blomma kan jag inte låta bli att påminna om det igen. Finns inget
godare på en nybakad skorpa tillsammans med en rykande kopp te! Receptet är
hämtat från boken Vår örtabok (1988) av Lesley Bremness
Till 2 burkar à 450 g behövs:
450 g starkt doftande röda eller rosa rosenblad
5,5 dl vatten
5,5 dl socker
pressad saft av 2 citroner
1 msk rosenvatten
Ta bort den beska inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av.
Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. (Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull.) Sjud ca 5 min tills bladen mjuknat.
Tillsätt socker och citron. Koka upp och sjud 30 min., rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat.
Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig och gör geléprovet. Det innebär att man kuler ett tefat, öser upp lite saft på fatet och gör en ränna med en sked. Om sylten inte flyter ihop är det färdigt. Annars kokar man lite till och gör ett nytt geléprov.
Låt sylten svalna lite. Häll upp på rena burkar och sätt på lock.
Lev väl,
Det här receptet letade jag efter för mina rosor har börjat nu och dem doftar alldeless underbara.Tack
SvaraRaderaAnje
Låter vrkligen gott!!
SvaraRadera/Ruben
Så mycket rosor har jag inte...
SvaraRaderaMen det låter fantastiskt gott!
Kram, Monica
Så fort mina rosor växt till sig ska jag prova receptet : ) Det låter gott!
SvaraRadera/Cika
Tack för det underbara receptet! Låter lyxigt att ha egen rosensylt, det måste jag prova.
SvaraRaderaHa det gott.
Kram Maria
För 30 år sedan kokade jag en omgång av något som blev mera rosenmarmelad/gelé än sylt. Väldigt fin i färgen men inte tillstymmelse till fibrer efter kokningen. Mina vänner tyckte den smakade coca cola! Gissa om den gick åt? Det var nog ett annat recept för rosenvatten använde jag inte...
SvaraRaderaMåste absolut testa i sommar! Låter som en sommardröm.
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Vad spännande, detta måste jag nog testa. :)
SvaraRaderaHa det gott, Kerstin