Igår höll jag min första trädgårdskurs någonsin. Det var sååå kul! Att få dela med
sig av tips, idéer och erfarenheter som gör odling så mycket enklare och roligare,
det kändes riktigt härligt. Att dessutom ha världens gulligaste, glada och positiva
deltagare gjorde inte saken ett dugg sämre:)
Tillsammans anlade vi en ca 20 kvm stor köksträdgård och sådde, satte och
planterade tolv olika grödor - både blommor och grönsaker förstås! Själva
anläggandet tog inte mer än 45 minuter. Vi gjorde på enklaste möjliga sätt med en
presenning i botten och gamla staketstolpar i kanterna, för att hålla presenningen
på plats tills barken kommit på plats. Till nästa gång om två veckor har monsieur C
lovat att göra fina träramar som vi ska placera runt de kvadrater vi skapat
av jordsäckarna.
Här i en orörd del av trädgården, där det mest växer nässlor, under ett vackert
äppelträd, ligger kursens egen lilla köksträdgård. Nu ska det bli spännande att
se hur allt tar sig till nästa kurstillfälle om två veckor. Nog skulle det vara fint
med en stol eller bänk där i vänstra hörnan bredvid krukorna? Det måste jag fixa:)
Är du nyfiken på vad som ska växa i köksträdgården? Klicka på Läs mer här nedan.
Potatis, sättlök (röd och gul), dill, sockerärter, bondbönor, sallat (två sorter), mangold, polkabeta, gulbeta, morot (rund), grapefruktmynta, penséer, slingerkrasse.
Vad roligt att kursverksamheten har kommit i gång! Grattis till kusledaren. Fiffigt och bekvämt att odla direkt i jordsäckarna.
SvaraRaderaJag har kämpat vidare med min myntarabatt i dag i solhettan. Det blev bara en liten liten bit till, men snart är grässvålen borta i hela rabatten.
Kram från Eva Linnea
Du är då full av ideér :-)inspirerande!
SvaraRaderaKRAM från mig!
Så kul! Vilken energi ni har i Cesars trädgård!!!
SvaraRaderaHa det gott
Vilken finfin idé! Härligt med kreativitet. Tror jag ska följa ditt exempel fast i ett annat syfte, att förklä en blå presenning som ligger för att kväva ogräset under. Det skulle nog bli härligt med lite blomsterprakt i jordsäckar istället.
SvaraRaderaHa det fint!
På ett sätt kan man säga att vi gör det här i samma syfte. Tanke nummer ett är att visa hur man kan kväva ogräs och ta bort grässvål utan att gräva. Tanke nummer två är att visa hur man ändå kan glädjas åt odling i väntan på kvävningen (som tar ett år). Tanke nummer tre är att jag ska ta bort allting nästa vår och odla potatis där. Många flugor i en smäll alltså:)
RaderaKram!
Först, tack för en fin blogg. Men jag är bekymrad över en sak: Efter att ha grävt upp tre olika odlingslotter, vet jag vad presenningar och annan plast gör med jorden. Efter ett antal år bryts plasten ner till allt mindre bitar, som innehåller sjukt giftiga ämnen som tas upp av växterna och därmed av oss som äter dem (se dokumentären "Underkastelsen" för en snabb lektion i plastens baksida). Hundra miljoner timmar (eller nåt) har jag ägnat åt att plocka tusen miljoner (eller nåt) pyttesmå presenningsremsor, flagor av plastfärg och andra plastbitar ur jorden som ska ge mig min mat. Plast må vara superbekvämt och raketsnabbt för den som anlägger en odling, men ett litet helvete för alla som kommer därefter. Skippa presenningen och annan plast, med andra ord, och kör på vanlig, hederlig grävning, istället. Snyggaste överkroppsmusklerna kommer som en bonus...
SvaraRaderaHej Frida,
RaderaVilka viktiga och sunda kommentarer du kommer med! Det får mig verkligen att reflektera över hur dåligt jag förklarar. Tanken är att man efter ca ett år ska kunna ta bort presenningen för då är allt rotogräs borta. Vill man fortfarande ha ogräsfria gångar, föreslår jag att man lägger tidningspapper mot jordytan och sedan bark. Pappret bryts snabbt ner av maskarna och barken bryts också ner fast långsamt, så det behöver man bara fylla på med mer vartannat år.
Tack för dina kommentarer och ha det gott,
Charlotta