torsdag 15 mars 2012

Om piplök


Förra året bytte jag till mig fröer av piplök, en löksort jag aldrig odlat förut. Odlar man piplök från frön kan man skörda den som sallatslök första sommaren. Det var det enda jag visste om denna sortens lök.

Döm om min förvåning när jag fann dessa gröna fina stjälkar under löven häromdagen! Nu har jag googlat lite och fått lära mig mer om denna trevliga löksort: Låter man lökarna stå kvar, kommer de tillbaka varje år och blir då mer som gräslök fast större och med grövre stjälkar. Piplöken får vackra blombollar precis som gräslök. Innan den blir för grov klipper man de gröna stjälkarna som blir det goda ringar med mild smak, att ha i sallader! Härligt att få lära sig något nytt:)
Lev väl,

8 kommentarer:

 1. Hej,
  har precis upptäckt er blogg och bara älskar den :) Hoppas att det är ok att jag länkar till er i min blogglista :)

  SvaraRadera
 2. Det stämmer precis. De kallas också sjuårslök. Jag har mina kvar två eller tre år på samma plats. Sedan tar jag frön och sår på annat ställe. Mina är skördeklara redan nu och jag kan använda dem till frosten kommer i höst, så det är verkligen en lök värd att odla.

  SvaraRadera
 3. Vad kul! Vi använder jättemycket lök i sallad, året runt, så detta kunde vara något för oss. Får hålla utkik.

  SvaraRadera
 4. Hos oss trivs inte piplöken men vi har istället luftlök och de uppför sig ungefär likadant. Urgott i sallader av alla sorter!

  SvaraRadera
 5. Man lär så länge man lever. Vi ses i påsk. Då kommer jag till er fina butik och kollar.
  Kram från Eva Linnea
  PS Har du kollat in min nya trädgårdsblogg Villa Linnea? DS

  SvaraRadera
 6. Det verkar vara en användbar lök!
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Piplök och luftlök är riktiga vårprimörer, det är så härligt att kunna skörda lök när inget annat kommit upp knappt. Fick tips av en av mina kunder ifjol att piplökens blombollar var jättegoda att lägga tillsammans med lite smör o salt i foliepaket på grillen. Fast då får man inga frön sen förstås, om man äter upp bollarna :-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)