söndag 8 januari 2012

Förberett för sådd!


Åh, vad jag älskar mig själv, när jag varit såååå duktig och gjort rent alla krukor redan i somras, ställt allt som behövs för förkultivering på samma plats och dessutom lyckats komma ihåg var den platsen var någonstans! Tänk vad mycket roligare allt blir då!


Ordning och reda är inte min starka sida, men jag jobbar på det och fast jag inte är bra på hålla ordning är det faktiskt så att jag älskar att ha ordning. Det frigör liksom energi när det är ordning och reda och den här helgen  gick det så snabbt att ta fram allt till årets sådder att jag fick tid och lust att ... 


... leta fram gamla vackra noter och kopiera dem för att göra ursnygga papperskrukor!


Jag hann också sortera och ordna alla gamla fröer och få överblick över vad som behöver beställas.


De här små fiffiga mojängerna köpte jag på Sofieros skördefest i höstas. De passar på vanliga pet-flaskor och underlättar när man ska vattna sina ömtåliga små baby-plantor.


Det fuskas något förskräckligt med jord i säck nuförtiden och jag chansar ICKE, när det kommer till mina sådder! Det finns minsann tillräckligt mycket som kan gå snett ändå;) Emmaljunga Torvmull AB är ett företag som tack och lov fortfarande går att lita på!

I morgon ska jag så kronärtskockor, basilika och några sorters chili. Härliga tider! 
Lev väl,

24 kommentarer:

  1. Men vilka fina krukor.....jag tycker redan det är fint med tidningspapper men med noterna kommer det att bli ännu finare....hmmm....önskar jag var mer ordningsam än jag är....
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  2. Åhhh, är det så dags redan :o Jag får nog börja leta fram mina fröer, krukor och tags - nästa helg får det allt bli av :-)
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  3. Du är verkligen superduktig! Ordning och reda. :) Jag har också gjort färdigt för sådd idag. Snart är det dags att få chili, penséer och kronärtskocka i jorden.
    Kramar!

    SvaraRadera
  4. Åh, jag blir grön av avund...tänk att ha en sån ordning på allt. Här blir det nog till att fnatta runt och leta efter både det ena och det andra när det är dags att så. :o)

    SvaraRadera
  5. Det är sådana gånger man tackar sig själv för att man är så förutseende, synd bara att det är så sällan det händer mig...

    Är det redan dags att så chili och basilika? Jippie, det betyder att jag också får börja nu då jag planerat att så dessa för första gången i år!

    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  6. Tack för din Nyårshälsning hos mig. Trädgårdsmässa var en av årets höjdpunkter trots vädret. Hoppas att det blir några som man kan besöka även i år. Måste nog se över mina fröer oxå. Är nog lite lik dej. Som jag älskar ordning.....jag jobbar på det.

    SvaraRadera
  7. Hej Charlotta,
    Du har været så flittig. jeg skal også i gang med at sortere frø. Skal du så mange chili? Det bliver et spændende projekt at følge. God uge. KH Anne

    SvaraRadera
  8. MEN...... vad fint med krukorna av notpapper!!! Åh, jag bara ääälskar sånt pyssel :-)) Oh, ska du så i morgon - vilken fröjd!! Hos mig dröjer det nog ett litet tag till. Så skönt att ha ordning och reda på allt. Heja dig!!!

    Stora kramar
    Charlotte

    SvaraRadera
  9. Härligt!!!!!! Visst är det underbart att åter få så , vara i jord och snart få se att det gror! Ett Hopp om våren:)
    Ha en underbar dag!!!

    SvaraRadera
  10. Jag kommer så gott ihåg dina kronärtskockor från i våras så dom har jag sått. Men Chili, attans, det glömde jag... Nåja, det ser oansett inte lika stiligt och välordnat ut som hos dig, tänk att få spira och gro till takterna av Hallelujah, det måste ju ge himmelska resultater :)

    SvaraRadera
  11. Så underbart härligt, att det redan är dags att så!
    Det ska bli så roligt att följa dina sådder!
    Kan du ge mig något tips på vad jag skulle kunna så, som kunde växa i mitt lilla trädgårdsland med sandjord? Jag har ju haft potatis i många år men det vore kul att pröva något annat!
    Ha en fin ny vecka, kram, Monica

    SvaraRadera
  12. Åh, vad du är duktig och vad härligt det ser ut. Jag blir ju alldeles tokinspirerad. Måste hem och städa och förbereda för sådd jag med!
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  13. Ordning och reda hemma hos dig. Visst känner man ett litet gläderus i kroppen när man ÄNTLIGEN får sätta i gång med sin frösådd.
    Kram!

    SvaraRadera
  14. Här är det sisådär med ordning och reda...
    Det är väl tid att starta men jag kommer nog vänta nån vecka till.
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  15. Tack för att du tittar in på min blogg. Underbart med landet! Härligt att se all kreativitet, jag blir imponerad!
    din grönkålssallad älskar jag!

    margareta

    SvaraRadera
  16. Nogen gange lykkedes det bare det med orden :-). Har det nøjagtig som dig. Elsker orden, men er ikke altid lige god til at holde orden. Jeg har altid troet, at når jeg fik mere plads så...., men jeg kan jo se, at du har god plads, så måske er det bare sådan, at vi er nogen som må rydde op og glæde os, når vi en gang i mellem har været forud :-)

    Ha´en god aften - måske med frøsåning
    Birgitte

    SvaraRadera
  17. Vilken ordning du har...och vilka fina krukor du gjör, helt otroligt. Nu börjar det klia i såtarmen när jag ser dina såbord, stor plats o ljust.....perfekt ju!//Helen

    SvaraRadera
  18. Underbara krukor! Sådana små detaljer sätter verkligen guldkant på tillvaron - jag önskar jag hade den kreativa ådran att fixa sånt. Här ska det gå fort i vanliga yoghurt-burkar... om nu fröerna kunde dimpa ner i brevlådan någon gång.
    Kram

    SvaraRadera
  19. Vilken ordnng och reda du har!Men visst känns det bra. Jag vet att jag inte hann så när jag kommer till Mon Jardin blir/är det kaos.Fast jag tycker om ordning.men ibland...
    Kram
    Anje

    SvaraRadera
  20. Hej igen!
    Jag skulle så gärna vilja så kronärtsskockor men måste dom stå i 15 grader som jag läste. Det har jag svårt att ordna. Hur gör du?

    SvaraRadera
  21. Hej Monica,
    Man kan odla allt i sand! I alla fall om du slänger ditt gräsklipp ovanpå så odlingen inte torkar ut så lätt och får tillräckligt med näring. Nils Åkerstedt heter en fenomenal man som odlar allt i sand och gräsklipp. Han har skrivit en mycket läsvärd bok som heter Min trädgård - vecka för vecka.
    Kram!

    Hej Birgit,
    I det förkultiveringsrum som jag odlar fram kronärtskockor och allt annat, försöker jag hålla 20-22 grader på dagen och 14 på natten, för att inga plantor ska ränna iväg och bli rangliga. Jag sätter på elementet och lamporna på dagen och vrider ner värmen på nätterna. Det funkar ganska bra, men det är ändå alltid någon känslig planta som gärna hade haft det lite annorlunda för att riktigt trivas. Antar att det är charmen med förkultivering - att det är ett fasligt sjå och att man egentligen behöver hålla varenda planta i handen, heeeela tiden:)
    Kram!

    SvaraRadera
  22. Mysigt att äntligen få börja med planer för sådd och du är verkligen väl förberedd, det är roligt att ha vacker miljö omkring sig, man blir så glad. Jag skall få till en fröbeställning i veckan och jag längtar efter basilikadoften! Har en kruka Timjan och Basilika i köket och bara att svepa med handen över krukorna....mmmmm :)
    Ha en bra dag :)

    SvaraRadera
  23. Kul idé det där med papperskrukor av notpapper. Snyggt! Då kanske fågelsången blir ännu intensivare ;) Kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  24. Ordning coh reda och väl förberedd för nya tider!
    Jag ska försöka knåpa ihop en fröbeställning i veckan och sedan är det väl bara att sätta igång med de tidigaste!

    Vattenstrilarna är superbra till små sådder.

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)