onsdag 7 december 2011

Tänker på bönor idag...Nu har jag börjat spåna på nästa års odling av bönor. Jag vill ha massor av bönor nästa år... MASSOR! Särskilt kokbönor av olika slag. Har redan börjat pricka av sorterna i olika frökataloger, men det där kommer att ändras flera gånger om. Däremot är skisser på gång för att kunna räkna ut hur mycket frön jag behöver. Kanske kommer det en skiss här på bloggen så småningom;)

Jag vill ha dem slingrande överallt. Inte bara i köksträdgården... Det här året hade jag farligt sjå att få igång mina bönor. De bara blåste sönder och åts upp av sniglarna. Men "Sickan har en plan...":) Jag tänker att jag ska lägga ut snigelpellets och vattna med snigelnematoder någon vecka före plantering och sedan plantera ut bönorna i riktigt varm jord (hellre vänta en vecka längre än att behöva så nytt) och låta plantorna etablera sig under fiberväv först, innan jag låter dem börja klättra. Sist men inte minst ska jag så i flera omgångar så att jag har småplantor beredda om något skulle gå galet!
Lev väl,

10 kommentarer:

 1. Åh, jag älskar bönor, speciellt vaxbönor, som min mamma odlade när jag var barn! Men tyvärr har vi för mager jord, för att bönor ska trivas...
  Lycka till med planeringen!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Lycka till med din plan "sickan", hoppas den fungerar. Jag är inte så glad i bönor.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Jag har haft liknande problem med sniglar som äter upp allt som håller på att gro. I somras så tog jag upp kampen mot sniglarna och vann! Jag klippte av botten på pet-flaskor som jag sedan tryckte ner kring varje frö-par av bönor och zucchini. Det blev som små växthus i varje flaska( ingen kork på flaskorna). Detta medförde också att jag kunde sätta fröna tidigare än annars. När väl plantorna var för stora för att få plats i flaskorna så var de så stora att sniglarna inte hade en chans att ta dö på plantorna.
  Detta kommer jag göra på fler växter nästa år.
  Hälsningar
  Agnes

  SvaraRadera
 4. Hej Agnes,
  Tack för ditt supertips! Det ska jag absolut testa till våren:)
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Mmmm det var ju bra tips, vi älskar haricot verts och sockerärtor - tyvärr gör ju sniglarna det med, så de sista två åren har vi inte fått några trots flera sådder.
  Ha det gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 6. Oj vad duktig du är som redan planerar för nästa säsong! Jag har faktiskt aldrig provat på att odla bönor, för sockerärtor räknas väl inte riktigt:-) Men jag har tänkt tanken många vårar och kanske får det bli av den som kommer "snart".
  Kul att du gillar mina betongdamer med:-)

  Mvh/Malin

  SvaraRadera
 7. Hej Charlotta!
  Dina böodlingar lär bli en syn för gudar;)))!/Anja

  SvaraRadera
 8. Bönor är en favorit här med....vackra dessutom!
  Vilket kanontips från Agnes i kommentaren ovanför, det kommer jag att testa till våren!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 9. Bönor är visserligen både goda och vackra, men tyvärr tål min galla inte att jag äter för mycket av dom. Jättetrist!
  Min grå metallstol (som ser ut att vara gjord av bambu) med fårskinn har fått en mycket speciell plats inne på vårt nyrenoverade privatkontor. Där kommer den verkligen att pryda sin plats!

  SvaraRadera
 10. Smart att ligga steget före sniglarna, hoppas det funkar. Älskar skisser, det ser jag fram emot :-)

  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)