måndag 12 december 2011

Nu är tid för julbak!

Ikväll ska jag sätta första julbaksdegen. Det ska bli de här underbart goda och helt oförsvarligt onyttiga tekakorna. Ja, faktiskt mer kaka än bröd... Men de blev en dundersuccé här hemma förra julen:) Och det blir inte en deg utan flera, för åtgången är stor!




Klicka på Läs mer längre ner, så hittar ni detta ljuvliga recept där!

Lev väl,


Luftiga och lyxiga tekakor (20 st)

Ingredienser:
50 g färsk jäst för söta degar
5 dl mjölk
3 msk honung, sirap eller socker
1 äggula
200 g smör
13-14 dl ekologisk dinkelsikt
1 tsk salt

Ta ut smöret ur kylskåpet, så det blir rumsvarmt. Värm mjölken till 37 grader och lös jästen i mjölken. Häll jästmjölken i en bakassistent och blanda i honung, salt, äggulan, mjölet (spara 1 dl till utbakningen) och det rumsvarma smöret. Arbeta ihop degen på medelhög fart och låt maskinen gå i ca 5 minuter.

Låt degen jäsa ca 45 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda och forma till 20 bullar. Låt jäsa i ytterligare 5 minuter. Kavla därefter ut varje bulle till en rund kaka och nagga varje tekaka, som sedan placeras på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåten ca 30 minuter.

Grädda i ugn 250 grader (varmluft 235 grader), ca 8 minuter. För extra fin yta kan man spreja med vatten i ugnen precis innan man ställer in tekakorna!

10 kommentarer:

  1. Ser väldigt goda ut! Hembakat brukar vara godast, så jag förstår att de går som smör i solen:)
    Fint ni har det vid entre´n så bilder i förra inlägget!!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Verkar kanon gott. Får spara receptet!!

    Kram

    SvaraRadera
  3. Åh, mums, vad dom ser goda ut (kopierar receptet)!
    Sv: Man kan skära ut klenäterna med en vanlig baksporre också! Sen kan man naturligtvis göra vilka former man vill, men dom jag gör är ju den klassiska formen! Det finns ju två olika recept på klenäter; det jag använder är för tunna, spröda kakor. Sen kan man ju göra tjockare, mer lika donuts el. flottyrringar.
    Lycka till!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  4. Hej Charlotta,
    De ser lækre ud, dem kunne jeg godt tænke mig at bage - MEN hvad er dinkelsikt? Google oversæt kender ikke det ord :)))
    Hilsen
    Lene

    SvaraRadera
  5. Hej Charlotta,
    Tak for dit hurtige svar. Speltmel kender jeg så udmærket - har vist i øvrigt en pose i skuffen - så hvad venter jeg på? :)))

    SvaraRadera
  6. Men de ser helt underbart goda ut. Jag är ju ingen hejare i köket, men jag skriver i alla fall ut receptet:)). Får kolla efter dinkelsikt nästa gång vi handlar. Har aldrig köpt det.
    Ha det bra!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Ser verkligen goda ut. Måste provas tror jag.
    Ha en skön kväll
    Annika

    SvaraRadera
  8. Hejsan, roligt att du kikade in hos mig. Ja jag gjuter ganska mycket i betong & just dessa marschallhållare har jag fått lite beställningar på nu mot jul, det är jätteroligt. Ska bli spännande att se effekten på den dubbla när jag tänder den vid jul. Brödet ser verkligen mumsigt ut.
    Kram kram

    SvaraRadera
  9. Baka, baka liten kaka ... men den ser rätt stor ut. Smarrigt ser det iaf ut. Jag har startat med att rimma en lammstek (som vi ska ha isf skinka). Det har jag aldrig gjort förr. Känner mig riktigt huslig.
    Kram

    SvaraRadera
  10. mmm, det låter och ser gott ut! Får prova nån dag!

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)