Klicka på Läs mer längre ner, så hittar ni detta ljuvliga recept där!
Lev väl,
Luftiga och lyxiga tekakor (20 st)
Ingredienser:
50 g färsk jäst för söta degar
5 dl mjölk
3 msk honung, sirap eller socker
1 äggula
200 g smör
13-14 dl ekologisk dinkelsikt
1 tsk salt
Ta ut smöret ur kylskåpet, så det blir rumsvarmt. Värm mjölken till 37 grader och lös jästen i mjölken. Häll jästmjölken i en bakassistent och blanda i honung, salt, äggulan, mjölet (spara 1 dl till utbakningen) och det rumsvarma smöret. Arbeta ihop degen på medelhög fart och låt maskinen gå i ca 5 minuter.
Låt degen jäsa ca 45 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda och forma till 20 bullar. Låt jäsa i ytterligare 5 minuter. Kavla därefter ut varje bulle till en rund kaka och nagga varje tekaka, som sedan placeras på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåten ca 30 minuter.
Grädda i ugn 250 grader (varmluft 235 grader), ca 8 minuter. För extra fin yta kan man spreja med vatten i ugnen precis innan man ställer in tekakorna!
Ser väldigt goda ut! Hembakat brukar vara godast, så jag förstår att de går som smör i solen:)
SvaraRaderaFint ni har det vid entre´n så bilder i förra inlägget!!
Ha det gott!
Verkar kanon gott. Får spara receptet!!
SvaraRaderaKram
Åh, mums, vad dom ser goda ut (kopierar receptet)!
SvaraRaderaSv: Man kan skära ut klenäterna med en vanlig baksporre också! Sen kan man naturligtvis göra vilka former man vill, men dom jag gör är ju den klassiska formen! Det finns ju två olika recept på klenäter; det jag använder är för tunna, spröda kakor. Sen kan man ju göra tjockare, mer lika donuts el. flottyrringar.
Lycka till!
Kram, Monica
Hej Charlotta,
SvaraRaderaDe ser lækre ud, dem kunne jeg godt tænke mig at bage - MEN hvad er dinkelsikt? Google oversæt kender ikke det ord :)))
Hilsen
Lene
Hej Charlotta,
SvaraRaderaTak for dit hurtige svar. Speltmel kender jeg så udmærket - har vist i øvrigt en pose i skuffen - så hvad venter jeg på? :)))
Men de ser helt underbart goda ut. Jag är ju ingen hejare i köket, men jag skriver i alla fall ut receptet:)). Får kolla efter dinkelsikt nästa gång vi handlar. Har aldrig köpt det.
SvaraRaderaHa det bra!
Kram
Ser verkligen goda ut. Måste provas tror jag.
SvaraRaderaHa en skön kväll
Annika
Hejsan, roligt att du kikade in hos mig. Ja jag gjuter ganska mycket i betong & just dessa marschallhållare har jag fått lite beställningar på nu mot jul, det är jätteroligt. Ska bli spännande att se effekten på den dubbla när jag tänder den vid jul. Brödet ser verkligen mumsigt ut.
SvaraRaderaKram kram
Baka, baka liten kaka ... men den ser rätt stor ut. Smarrigt ser det iaf ut. Jag har startat med att rimma en lammstek (som vi ska ha isf skinka). Det har jag aldrig gjort förr. Känner mig riktigt huslig.
SvaraRaderaKram
mmm, det låter och ser gott ut! Får prova nån dag!
SvaraRadera