fredag 4 november 2011

Blooming Friday - det är en fälla

Idag bjuder jag på en filosofisk tolkning av temat för veckans Blooming Friday, "det är en fälla". I våras drabbades jag av en mängd stressymtom och kom under sommaren i kontakt med en underbar KBT-terapeut som hjälpt mig att lugna ner madame C:s franska nerver avsevärt:) Några av hennes ord har etsat sig fast i mitt medvetande och jag återkommer till dem ständigt. Idag passar det bra att dela med mig av några, så häng med på en resa i metaforernas land!


Du är inte dina tankar.


Du är så oändligt mycker mer än dina tankar.

 
Det är en fälla att tro att du är slav under dina tankar. Våra tankar väljer vi själva.  


Denna insikt kom som en chock för mig. När jag insåg att all oro, ängslan och alla katastroftankar var självvalda och att jag var fri att välja andra sorters tankar, kändes det bokstavligen som att huvudet suttit fast i en musfälla och någon lösgjorde mig!

Att ta kommando över sina tankar är lika härligt som att bli serverad en skål nyplockade hallon varje dag!
 I mitt huvud finns ett katastrofkontor och ett nöjeskontor. Katastrofkontoret matar mig med alla negativa och destruktiva tankar, medan nöjeskontoret förser mig med alla positiva och konstruktiva tankar. Som tur är, är jag chef över båda och när jag, med hjälp av min KBT-terapeut, insåg det och  började ta ansvar för min chefsposition, började det hända grejer! Katastrofkontorets budget och personalstyrka har skurits ned till ett minimum, medan all tid och alla investeringar satsas på nöjeskontoret. Det är en process som tar lite tid, men invanda mönster tar tid att bryta.


Att leva är ett synnerligen riskfyllt projekt - man kan dö vilken sekund som helst! Gå inte i fällan att tro något annat;) Ha nu en underbar fortsättning på allhelgonahelgen och glöm inte att titta in hos Roses and stuff där det finns massor av härliga tolkningar av fredagstemat.
Lev väl,

36 kommentarer:

 1. Kloka tankar och vackra ord!
  Trevlig fredag!KRAM

  SvaraRadera
 2. Mycket tänkvärt att ta med sig på livets resa. Tack!
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Fint och klokt skrivet och vackra bilder på köpet! Jag fick tårar i ögonen...
  Detta tar jag med mig in i helgen.

  Många hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt!!! Härligt med så många fina bidrag idag!! Och ditt är ju helt fenomenalt bra och annorlunda!

  Trevlig helg och du låter väl inte personalen ta ledigt!!?

  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Tack för att du påminner mig... Har haft en långvarig Hostile Take over av Katastrof-teamet, men det är dags att göra något åt det:-) Nu tar jag ett hallon!

  Kastanjestaket finns hos Verticalgarden.se

  KRamkram H.

  SvaraRadera
 6. Otroligt häftigt kära madame C!
  Det där var uppfriskande och nyttig läsning.
  Jag håller verkligen helhjärtat med även om jag inte alls lyckas att hålla nöjeskontoret i samma skick som du. Men idag tar jag och mumsar upp en hel tallrik med hallon (några från trädgården resten från frysen;)!)!
  Ha det så gott och tusen tack för dina tänkvärda ord!/Anja

  SvaraRadera
 7. Så sant...
  En riktig lyx tycker jag, att få träffa en KBT-terapeut och se saker och ting från ett annat perspektiv än det man kanske sitter fast i. :-)
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. Klokt....där fick jag något att tänka på...
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 9. Tyckte mycket om ditt inlägg, så kloka tankar. De kommer ju ibland katastroftankarna. Kbt verkar bra.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Jo, nog tänker man konstigt ibland. Men hos dig får man kloka ord och vackra bilder att ta med sig in i AllHelgona helgen :)
  Tjingeling

  SvaraRadera
 11. Ja, alla är vi väl experter på att gillra fällor åt oss själva? Tänvärt inlägg och tack för att du bjussar på dig själv och dina erfarenheter. Gick själv en kurs i mindfulness i våras...HÄR och NU är mina ledord.

  kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 12. Vackra bilder och kloka ord!

  Ha en finfin helg!

  SvaraRadera
 13. Oj, där fick jag en riktig aha upplevelse! Väldigt bra att tänka på att man medvetet kan välja att INTE tänka på det jobbiga, då har man ju redan kommit en bit på vägen!
  Trevlig helg!
  /Cika

  SvaraRadera
 14. Det var en mycket tänkvärd tankefälla! Jag har också ett katastrofkontor, som tyvärr är väldigt duktiga på att rekrytera ny, fräsch personal! Man får jobba på det där. Att tänka fritt är stort!
  Ha en fin helg
  /Åsa K

  SvaraRadera
 15. Kloka ord, det är så lätt att låta tankarna leva rövare. Att medvetet sköta om nöjeskontoret, ja det är inte lätt. Kanske skulle vi allesammans behöva lite hjälp till självhjälp. Tack för dina vackra bilder och tänkvärda ord!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 16. Underbart fin tolkning och många ord som ger en eftertanke.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 17. Hej. Det var kloge ord. Hvis man tænker positivt, bliver man positiv og mennesker omkring os møder os med interesse og glæde. Jeg bliver så taknemmelig når andre viser interesse og jeg er så taknemmelig for at du deler disse kloge ord med os. Tusind tak.

  SvaraRadera
 18. Vilket underbart inlägg! Tack! I kören använder vi
  Äg din kraft
  Kraften är din
  Du har ett val
  Valet är ditt
  Och det är ju precis det du gör :-)
  Ha det bäst,
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 19. Blev så glad när jag läste dina ord. Ska skicka dem till min dotter som har just nu svårt att avskeda personalen i katastrofkontoret.Hon behöver en stor tallrik hallon.
  Ha en underbar helg.
  Anje

  SvaraRadera
 20. ojoj jag borde verkligen avskeda min katatrofpersonal, jag oroar mig ju för allt...tur man har ett nöjeskontor också så dom andra får ledigt ibland. Skall försöka tänka på det här - tack för att du påminner om så viktiga saker!

  SvaraRadera
 21. Du är på alla sätt fantastisk madame C!!!!

  kram Charlotte

  SvaraRadera
 22. Skönt att få kontroll över sina tankar! Ha det riktigt bra! (:D

  SvaraRadera
 23. Kloka tankar, tack för att du delar med dig :-) Nuförtiden tycker jag det är ganska intressant som iakttagare att lyssna på vad tankarna kan hitta på ;-) Tokiga saker ibland, vem bryr sig, fniss ! Har du läst Eckhart Tolle ? Lev livet fullt ut. Mycket KBT-tänk i den. Önskar dig en skön helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 24. Vilket fint inlägg du gjort, tack för att du delar med dig av det som ibland ej är så lätt. Önskar dig en fin helg/Gela

  SvaraRadera
 25. Underbara kluriga tankar, som jag tror att jag levt efter utan att vetat om dom tidigare! Låt nu underhållningskontoret jobba övertid under den
  TREVLIGA HELGEN!!
  Susie

  SvaraRadera
 26. Du är fantastisk som delar med dig av detta! Har också träffat en KBT-terapeut för några år sedan men tyvärr glömmer man med tiden flera klokheter. Detta var ett härligt återuppvaknande som jag behövde. Än en gång TACK för att du delar med dig, hoppas du får en fin dag.

  Kristina

  SvaraRadera
 27. Du är för härlig Charlotta! Modigt att bjuda på dina inre (innersta?) tankar om dig själv. Jag ser fram mot när ditt Katastrof-företag går i konkurs och hoppas & tror att ditt Glädje-kontor bara blir större & större.
  STOR kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 28. Jag undrar om jag inte ska satsa på en omskolering av min personal jag också, antingen får dom omskoleras eller bli uppsagda. Katastrofekontoret ska i varje fall reducera antalet ansatta från idag. Tack för att du skriver så träffande ord!
  Ha en nöjesrik helg :)

  SvaraRadera
 29. Många kloka ord! Jag förstår din glädje över att ha tagit kommandot.
  Ha en fortsatt trevlig helg
  Hejsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 30. Ditt inlägg i dag tar jag till mig med glädje. Kloka ord och härliga bilder som gör gott i själen.
  Kram!

  SvaraRadera
 31. Där fick jag någonting att tänka på! Nyttigt!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 32. Tack för att du delar med av dessa fällor vi hamnar så lätt i. Kram Suss

  SvaraRadera
 33. Mon Jardins dotter tackar för det kloka orden och ska fortsätta öva på att ta till sig av livets hallonen. A.

  SvaraRadera
 34. OJ, vilket inlägg =). Tack för att du delar med dig.
  Vist är det tankarna som styr oss, när man tänker på det, kan man ju styra över tankarna.
  Tack och Kram / Mari

  SvaraRadera
 35. Härligt inlägg Charlotta!Och bra tolkat.
  Jag hoppas jag kan tänka på dina ord när det känns mycket:)
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 36. Yay for the Entertainment Office!!!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)