måndag 10 oktober 2011

Harvest Monday - nu ska det syras kål!


Som jag kämpat med min kål i år och se här, vilken vacker lön för mödan jag fick! Jag tror inte jag vet någon annan gröda som kräver så mycket tillsyn som kålodlingen. Varenda dag hela sommaren har jag vänt på varenda blad och tagit bort äggsamlingar och larver så fort jag sett något. Från augusti har jag några gånger sprutat med ett ofarligt medel som heter Thurex (en bakterie egentligen). Nu valde jag i och för sig att strunta i fiberväv och det är klart att det blir mer jobb då. Men så snyggt det blir sen!


Rödkålen är av sorten 'Kalibos'. Vilken fantastisk färg! Hur ska jag någonsin kunna motstå frestelsen att odla denna diva?


Den vackra kålen är om möjligt ännu vackrare i genomskärning.


 Nu ska det syras kål så det står härliga till. Någon som har ett bra recept?

Idag är det skördemåndag igen hos Daphne i USA. Gå gärna in och kika på allt fantastiskt som skördats i vår värld:)

Lev väl,

17 kommentarer:

  1. Vilken Färg! Vilket jobb att få till men de är så vackra!

    SvaraRadera
  2. Hei! Så flott kål, fargen er helt uimotståelig. Den er jo rene dekorasjonen i seg selv! Ha en fin uke! Hege

    SvaraRadera
  3. Så fina! Jag testar att göra Kimchi idag. Bloggar ikväll :) Vi får byta recept sen!

    SvaraRadera
  4. Du har verkligen lyckats med din kål. Så stor och fin den är.
    //Anne-Lie

    SvaraRadera
  5. Vackraste kålen...och en av de bästa vintergrönsakerna här i landet. Lycka till med syrningen.

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  6. Med allt det jobbet är du verkligen värd det resultatet! Jättefint!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  7. Wow, urläckert! Det var du värd efter allt det slitet. Jisses! Undrar om jag någonsin kommer att öva upp ett sådant tålamod, respekt.
    Ha det bäst!
    Hélena

    SvaraRadera
  8. Bästa madame Cesar!
    Som besökare och 'inspektör' av kålplanteringarna kan jag intyga var och en som vill lyssna: Inte en kållarv så långt jag hann inspektera!Jag var ju helimpad över Madames kålodlingar!/Anja

    SvaraRadera
  9. What a nice harvest of purple cabbage! Such a pretty shape and color.

    SvaraRadera
  10. Vilken underbar kål, Kalibos. Och vilket fin belöning för ditt slit. Själv kör jag med insektsnät, men inte är det vackert precis. Lite bättre än fiberduk dock, för man kan se igenom. Jag har provat utan en del år, men jag är absolut inte så tålmodig som du, det brukar bli mycket larver på mina.Lycka till med syrningen !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  11. Åh. Fantastisk vacker. Jag har inget recept på syrad kål men strimlad rödkål med olja, vinäger (jag föredrar balmsamvinäger) rosmarin och rostade solrosfrön är hur gott som helst :-)

    SvaraRadera
  12. Verkligen läcker färg. Förstår att du är stolt över dem :-)

    SvaraRadera
  13. Oj, vilken färgprakt - det ser fantastiskt ut! :) Har aldrig syrat något alls, men är sugen på att testa! Jag vet att det finns en himla massa recept ute i cyberspace, men jag kan ju inte rekommendera något (än)! Ha en trevlig kväll! :) Mia

    SvaraRadera
  14. Önskar verkligen jag hade samma tålamod som dig. Har provat kål och broccoli några gånger men förlorade kampen, ganska tidigt på säsongen mot kålfjärilslarverna. Hade inte mycket att sätta emot.
    Är enormt imponerad av din skörd, vilken färg och vilken form...
    Ha det toppen!
    Camilla

    SvaraRadera
  15. Oj så lockande, det är lycka med vacker mat:)

    SvaraRadera
  16. Men, vilken SKÖNHET!
    Syrade kål för några månader sedan och den blev toppengod. Hade i och för sig inte odlat kålhuvudet själv, ryms inte i mina planteringar så jag köpte på självplock.
    Hälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
  17. Jag vill inte vara anonym, men de andra alternativen har slutat fungera...
    www.frkdill.blogspot.com

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)