onsdag 7 september 2011

Pumpagott och jättepotatis till middag


Den här snygga pumpan 'Golden Hubbard' blev till en god grönsaksrätt idag, som vi åt med klyftpotatis och stekt lax. Eftersom pumpan blev lite mosig i konsistensen, blev det överflödigt att ha sås till maten. Egentligen var potatisen också överflödig, men vi hade lust att testa en av mina "fådda" kulturarvspotatisar.


Tror ni jag blev lite paff, när jag grävde upp den här jätten? Jojo, 670 gram minsann:) Sorten heter British Queen och kallas ibland också Snöboll. Den har vitt kött och blir lite mjölig. Sättpotatisarna var verkligen minismå och ändå var alla potatisarna jag plockade upp rejäla och fina! Och så den där jätten då! Jag minns att jag fått lära mig att man ska använda små sättor om man vill ha bakpotatis och stora sättor om man vill skörda många men små potatisar. Hm... den teorin verkar ju stämma. Jag gjorde klyftpotatis av dagens skörd och de var utsökta goda!


Så här vacker och verkligt gyllene var Golden Hubbard inuti. Jag tärnade den i stora bitar och fräste den försiktigt med olivolja, en kvist rosmarin och helt lite chili. Rosmarin och chili är en rekommendation från Maja-Lisa Perby med bloggen Det enkla köket. Hon skriver att rosmarin passar perfekt ihop med pumpa och att chili "skärper smaken hos den milda pumpan".


Och milda himmel vad gott det blev. Pumpa, olivolja, rosmarin och chili - wow!!! Vilkten underbar smak-kombination!! Påminde i konsistensen nästan om sötpotatis och om det inte vore för de pumpakräsna ungdomarna i huset hade klyftpotatisen definitivt varit överflödig!

Lev väl,

10 kommentarer:

 1. http://livsnjutaren-livsnjutaren.blogspot.com/2011/08/hilfe.html

  Snälla hjälp. Kolla här,jag mitt nöt har också Pumpa. Men när vet man att den är klar? Hinner den bli klar i detta skitväder?

  SvaraRadera
 2. Oj vilken potatis. Jag hade en gång i världen i mitt förra liv ( gamla trädgården )en rysk sort somblev jättestor och var fast och fin.
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 3. Tack för recept ! ska provas. Jösses vilken potatis ! Här har vi ett uttryck som lyder `ju dummare bönder ju större potäter´ he he ! Fast det tror jag inte stämmer på dig :-) Så härligt det såg ut på er öppna dag med en kanonfin trädgård och Annikas vackra bilder, oj oj vad jag ville varit där ! Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Pumpa har jag aldrig smakat - undrar om det finns att köpa i vanliga mataffären? Det vore kul att pröva!
  Vilken jättepotatis! Den hade varit för stor för vårt 2-mans-hushåll!!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Min gubbe som är galen i potatis (kan äta kokt potatis till ALLT, t.ex. räkomelett) tycker att snöboll är en mycket god potatis. Han gillar dom som är lite mjöliga, men den går nästan inte att få tag på numera. Han hade säkert ätit upp den där stora alldeles själv!
  Det där pumpareceptet lät gott, men vad menade du med "pumpakräsna"!? Betyder det i ert fall att dom inte gillar pumpa? Eller betyder det som i mitt fall, att det måste vara en extra fin pumpa?

  SvaraRadera
 6. Hej Susie,
  Det betyder att de inte alls vill mer än smaka under tvång;) Odlar ni potatis? I så fall skickar jag gärna några knölar av Snöboll till er.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Här slår ni rekord efter rekord tror jag. Vilka jättar!! Gott ser det ut dessutom.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 8. Vilket bra tips! Jag letar ständigt efter en sort som kan ge mig bakpotatisar. Denna ska jag definitivt pröva. Till och med den äldste sonen som man inte kan hitta en stor nog bakpotatis åt borde bli nöjd!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Mmmm, ser ju hur gott ut som helst! oolt med så stora potäter:)//Helen

  SvaraRadera
 10. Ja, kulturarvarna blir faktiskt jättestora allihop så tumregeln stämmer nog! Kommer därför att spara små och medelstora (som ju också finns) som sättpotatisar.
  Odlar Blue Hubbard i år, ny för mig, när är den skördefärdig, tro?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)