måndag 11 juli 2011

Första potatisprovningen!


Nu är de första potatisarna avsmakade och utvärderade. Fyra sorter har vi smakat och de var jättegoda allihop. Igår hade unge monsieur C konfirmationsfest här hemma och jag hade valt ut tre olika lämpliga sorter till en gigantisk potatissallad på 5 kg.


Till potatissallad ska det ju vara fasta potatisar, så jag fick läsa på lite om de sorter jag har, för att välja rätt. All potatis är ju inte heller satt på samma gång, så vissa sorter har inte kommit så långt ännu. Förutom potatis hade jag i sockerärter och silverlök och så gjorde jag en vinägrett på olivolja, äppelcidervinäger, finhackad dill, salt och grovmald svartpeppar.

Här kommer en presentation av de sorter vi smakat. Om fler egenskaper noteras när vi fortsätter att äta av dessa sorter under sommaren, kommer jag att läggt till information i detta inlägg:


Här har vi alla fyra sorterna, tvättade och fina. Det är Arran Victory (nere till höger), Pink Fir Apple (uppe till vänster), Sharpes Express (uppe till höger) och Casablanca (nere till vänxter). Arran Victory skulle egentligen inte varit med, men jag råkade gräva upp en och blev så överraskad av den läckra lila färgen, att den fick följa med in för avsmakning!


Så här såg samma potatisar ut nykokta. Det lila och rosa på skalen hos Arran Victory och Pink Fir Apple försvann och blev lite blågrådassigt.

Arran Victory är en av de kulturarvssorter jag så frikostigt fick i gåva av Björn i Jämtland, i våras. Läs mer om det HÄR. Det lila skalet blev alltså blågrått efter kokning. Inuti är den vit, fast (!) och har MYCKET god smak. Larsviken skriver att den ska vara mycket mjölig. Kanske var den fast för att jag råkade ta upp en så tidigt?

Så här skrev Björn om sorten:

Storbrittanien 1918. Mellantidig till Sen sort som odlades fram av D. MACKELVIE och är en avkomma från en fröplanta från sorten ABUNDANCE. Plantorna har Vita Blommor och
Skalfärgen är Lila / Blå. Köttfärgen är Vit och har en Blå Grodd.


Så här skriver Larsviken:
"Arran Victory är framtagen i Skottland och registrerades år 1918. Höstpotatis. Nostalgipotatis. Skalfärg: blå. Köttfärg: vit. Knölform: rund. Kokegenskap: mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos.Bladmögelresistens: 6 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 5 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 9 av 9." 

Sharpes Express är också en av de gamla sorter jag fick av Björn. Den är mer avlång i formen, har vitt skal och är gul och fast inuti. Den verkar mycket produktiv, med massor av fina potatisar på varje planta och den var mycket mild och god i smaken.

Så här skriver Larsviken
Sharpes Express är framtagen i England och registrerades år 1900. Ej resistent mot potatiskräfta. Färskpotatis. Nostalgipotatis. Skalfärg: vit. Köttfärg: creme. Knölform: oval. Kokegenskap: fast färsk/lätt mjölig mogen. Kokpotatis.Bladmögelresistens: 3 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 3 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9. 

Pink Fir Apple köpte jag av Larsviken på trädgårdsmässa i våras och den har verkligen MYCKET smak! Den är avlång och skalet är rosaspräckligt. Inuti är färgen gul med fast kött. Potatisarna var ännu ganska små och den tjänar nog på att få längre tid i jorden.

Så här skriver Larsviken
Pink Fir Apple registrerades redan år 1850 men sortens ursprung är okänt. Sommarpotatis. Delikatesspotatis. Skalfärg: rosa. Köttfärg: gul. Knölform: mycket oval. Kokegenskap: fast färsk/lätt mjölig mogen. Kokpotatis. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 2 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 6 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 9 av 9. 

Casablanca kommer också från Larsviken och den är rund med vitt skal och vitt kött med fast konsistens. Den är också verkligen produktiv och dessutom god. En riktigt tidig nypotatis.

Så här skriver Larsviken
Casablanca är framtagen i Skottland och registrerades år 2009 Färskpotatis. Skalfärg: vit. Köttfärg: creme. Knölform: oval. Kokegenskap: fast. Kokpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 5 av 9. Nematodresistens: 6 av 9. Skorvresistens: 8 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 9 av 9. 

Lev väl,

5 kommentarer:

 1. Har noterat Casablanca som en bra sort att sätta nästa år! Jag har ju inte så stor plats, så jag får nöja mig med en sort...
  I år satte vi "Red Duke of York", en sort med röda skal, men som visade sig vara mjölig, vilket jag inte gillar hos nypotatis! Den kokte sönder innan den var färdigkokt inuti, så den sorten blir det inte igen!
  Sommarkram, Monica

  SvaraRadera
 2. SPÄNNANDE! Jag tog upp min första planta potatis idag. LYCKA! Åt säkert 4 portioner, bara för att det var så himla gott. Sill & färskt potatis, kan man ha det bättre? Kram

  SvaraRadera
 3. Så spännande! Två av dem, de från Björn, har jag ju också. Bara en av Sharpes Express men om den plantan (som ser väldigt fin ut) ger mycket så ska jag verkligen vårda den som sättpotatis till nästa år!
  Av Arran Victory fanns det fler, även de har kommit fint och blommar som bäst. Väntar ett tag med provsmakning men om det kommer regn någon gång ska jag försöka skatta den lite försiktigt.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Intressant ! Skulle gärna varit med på din provsmakning ;-) Vi tog första potatisen idag till lunch, det var vanlig Asterix men den var good med en klick smör den också. Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 5. Och vi åt potatis från landet som blivit kvar sen förra året i jorden och dom smakade riktigt fint...trots lagring i jorden denna kalla vinter..
  Kramar från mig...

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)