tisdag 3 maj 2011

En skatt av potatis, på posten!


Ibland är livet bara FÖR fantastiskt! Tidigare i våras fick jag ett mejl av Björn i Jämtland, att han läst någon gång här på bloggen att jag inte längre kan få tag på vår favoritpotatis, 'Symfonia', och att han hade sådana om jag var intresserad. Inte nog med det! Om jag var intresserad hade han många intressanta och gamla sorters potatis som han inte själv skulle sätta i år. Ville jag ha dem mot att jag betalade frakten? Ville? Det kan ni skriva upp!!! Idag hämtade jag detta stora paket på nästan sex kilo!!


Och se här, mer än 20 olika sorter, varav jag aldrig hört talas om de flesta! Vilket jobb han haft, Björn... allt förpackat och märkt snyggt och prydligt!


'Shetland Black' - bara namnet är spännande! Björn har lovat att, om han hinner, skicka en lista med lite mer information och historia om de olika sorterna. Är det inte otroligt, va? Vilken skatt jag sitter på! Hur ska jag bara få rum med alla? Klarar jag av att förvalta denna fina gåva? Jag delar gärna med mig! Men inte brevledes... Då får ni hämta:) Kanske några av er inte bor så långt borta eller kanske har vägarna förbi i sommar, då lägger jag gärna undan några!

Klicka på Läs mer, längre ner, där finns hela listan med sorterna jag fått. Varmt, innerligt tack än en gång till dig, Björn. Mina fynd från Stockholm kommer imorgon istället, jag vara bara TVUNGEN att berätta om detta först;)

Lev väl,

Solanum tuberosum spp. tuberosum CV  Mr Littlés Getholm Gypsy

Storbrittanien. Uppskattningsvis 1899. Okänt ursprung, men DNA prover visar att den innerhåller gener från den vanliga King Edvard VII. Blommorna är Violetta. Det är den enda sorten som har rött, blått och gult skal. Köttfärgen är krämfärgad och Blå Grodd.

Hittades i byn Yetholm, i där den odlades av en herde, William Little, i över 50 år.
Han köpte den på en mässa i 1940-talet.Solanum tuberosum spp. tuberosum CV Arran Victory

Storbrittanien 1918. Mellantidig till Sen sort som odlades fram av D. MACKELVIE och är en avkomma från en fröplanta från sorten ABUNDANCE. Plantorna har Vita Blommor och
Skalfärgen är Lila / Blå. Köttfärgen är Vit och har en Blå Grodd.

Solanum tuberosum spp. tuberosum CV Abundance

Storbrittaninen 1886. Mellantidig och odlades fram av  J. CLARK  och är en korsning av
MAGNUM BONUM x Fröplanta av FOX. Plantorna har Vita blommor och
Skalfärgen är Vit till Gul. Köttfärgen är Vit och har en Blå grodd.

Sorten har i Sverige gått under namnen: Polstjärnan, Snöflingan, Snöklockan, Triumf, Tysk, Unsby, Windsor Castle, Visle Kasle, Vit rundoval, Volkepäron. Åkerö.
Solanum tuberosum spp. tuberosum CV British Queen

Storbrittanien 1894. Tidig till mellantidig, som odlades fram av  A. FINDLAY och är en
korsning av PATERSON`S VICTORIA x BLUE DON. Plantorna har Vita Blommor och Skalfärgen Vit /Gul. Köttfärgen Vit/ Kräm och har en Skär Grodd.

Sorten har i Sverige gått under namnen: Bradly Puritan, Bisqueter, Björnlunda, Boråspotatis, Briters Gren, British Dolari, Ch. Puritan, Drottning Victoria, Englands Drottning, Favorit, Gustafspotatis, Högstammig Queen, Juvel, Kiruna, Kuan, Kungsnäspotatis, Kvenare, Margareta, Quen, Snöboll, Snöflinga, Snöflock, Snöklockan, Snövit, Teneriffa, Vattnäspotatis, Victoria, Windsor, Vit amerikanare, Vit rundoval, Vit Stumnäspotatis.Solanum tuberosum spp. tuberosum CV  Witchill/ Snowdrop

Storbrittanien.  Före 1881.   Framtagen av  COLE. Tidig med Vit blomma och Vit/ Gul Skalfärg. Köttfärgen är Vit och Rosa Grodd.


Solanum tuberosum spp. tuberosum CV  Fortyfold

Storbrittanien 1836. Medeltidig sort. Okänd härkomst. En av de äldsta sorterna, som finns bevarade i Storbrittanien ! Har Rödvioletta blommor och Skalfärgen är  Blå/ Gul.
Köttfärgen är Vit/Kräm/Gul och har en Blå Grodd.
Solanum tuberosum spp. tuberosum CV  Shetland Black

Storbritttanien (Shetlandsöarna)  Okänd härkomst. Medeltidig med Violett blomma och Mörkt Blå Skalfärg. Köttfärgen är Gul/ Vit med inslag av Blått och har en Blå Grodd.

Kom enligt traditionen från ett skeppsbrott från en spansk armada 1588, men den finns inte dokumenterad före 1920-talet. Finns benämnd som Black Kidney. Likheten med en annan variant av sorten odlas på Shetlandsöarna och är rundare i formen och har djupare ögon.
Mest trolig är att den, som är den verkliga Shetland Black. Det finns även Shetland Red,
Shetland White, Shetland Blue, Shetland Lila, Shetland Rosa.


OBS ! Samtliga beskrivna sorter ovan är från odlade s k  " micropropagated plants". (Minitubers) och kommer från Scotland. De är små, 25 mm de största. De är odlade i Scotland på så sätt att de inte bär med sig smitta. På så sätt håller man liv i de gamla sorterna.

16 kommentarer:

 1. GRATTIS!!!!
  Det här är verkligen helt otroligt. Vilken gåva.Vad glad du måste vara nu.Mycket job men oj vad roligt.
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 2. Så generöst! Grattis!
  Själv är jag lika glad för vinsten hos dig :) Ska sätta den dom i matjordspåsar som du rekomenderade.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Gud så spännande med så många olika gamla och unika potatissorter. Nu får ni nästan gräva ut ännu större köksträdgård ;D
  Jag har i alla fall lyckats få ner några sparrispotatisar både i landet och i en gammal tunna i växhuset.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 4. Vilken lycka
  tänk vilka fina människor det finns,
  Visst blir man glad!
  Elisabet

  SvaraRadera
 5. Så kul! Kerr´s Pink fick jag inte tag på iår. Den är toppen. Early Rose, Witchil, Nolor, Golden Wonder är alla nya för mig. Och Fortyfold låter ju lovande!! Kanske du vill byta mot några dagliljor?

  SvaraRadera
 6. Härligt ☺ Tänk vad bloggandet kan ge. Lycka till med dina nya potatisar...
  Tjingeling

  SvaraRadera
 7. Grattis till vinnarna.
  Vad generöst och vad roligt att det finns människor som är så godhjärtade.
  Lycka till med odlingen.
  Kram ullamaria

  SvaraRadera
 8. Men jisses! Vilken skatt! Och vilken fantastisk människa. Ska bli så kul att få följa resultatet och höra dina omdömmen.
  Massa kramar!

  SvaraRadera
 9. Vilken otroligt rar människa, det var himla gulligt. Och vilka sorter. Ett par har jag hört talas om. Fantastiskt! Vilken lycka!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Tänk vilka härligt givmilda och generösa människor det finns ute i Blogglandet!!
  Vi hörs.
  Kram från Eva Linnea
  PS Jag hör av mig till dig via mail om att komma och hälsa på dig/er. DS

  SvaraRadera
 11. Visst verkar bloggare vara ovanligt generösa och vänliga människor...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 12. ÅÅ vilken fin potatisskatt du fått!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 13. Gratulerar! Återigen beklagar jag att det är så långt till södra Småland! Skulle annars komma förbi och ta hand om några av skatterna - plats att odla har jag ju och skulle gärna hjälpa till att bevara och sprida gamla fina sorter!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 14. Spännande! Själv odlar jag potatis för första gången i år - Rocket, Amadine och Labella.

  SvaraRadera
 15. Hej. Himmel vad roligt med så många olika sorters "pärer". Jag har sökt "Snöklocka" i flera år. Jag minns den från min farmor. Hennes "pärer" var alltid så goda. Undrar det var potatisen eller myset med farmor som gjorde det?
  Lycka till med dina odlingar.

  SvaraRadera
 16. Hej igen! Det skulle vara otroligt roligt om du kan hjälpa mig med British Queen. Hoppas du får en fin helg! Kramar från Sofi

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)