söndag 31 juli 2011

Ett dagliljehav


Man tappar nästan andan, när man står framför Anettes odlingar av dagliljor! Visst är det fantastiskt? Ett helt hav dagliljor i alla möjliga färger och former.


Igår var det "Grill- och grävfest" hos Anette i Skåne. Hon har en blogg som heter Daylily-potager, där hon berättar om sina enorma daglilje- och grönsaksodlingar.


Allt växer så det knakar och är så frodigt, så frodigt. Här en daglilja i djup, mustig gul färg (även om min kamera inte kan göra den rättvisa).


Det växer dagliljor lite överallt. Här innanför en välklippt buxbomshäck.


I de här dagliljesängarna fick alla som kom välja ut och köpa sina favoriter för en billig peng. Det är plantor som Anette inte ska använda i sitt arbete med att korsa fram nya sorter. Tror ni ha-begäret väcktes? Japp! Vi hade tre sopsäckar med stora, rejäla ruggor med oss hem:)


Men det finns inte bara dagliljor hos Anette. Vackra rabatter kantar gångarna i hela trädgården och en enorm fransk potager tronar framför huset.


En potager är en grönsaksodling där allt odlas i vackra mönster och där grönsaker och blommor samsas i väl genomtänkta färskalor. Det är omöjligt att göra Anettes mästerverk någon rättvisa med mina bilder, men titta gärna in på hennes blogg där det finns ovanifrån-vyer av hela härligheten!


Frodiga och friska kålplantor utan vare sig fiberväv eller larver! Och tro det eller ej, Anette odlar ekologiskt:) Det finns ett inlägg på hennes blogg om hur hon odlar kål, för den som är intresserad.


Tänkte visa mitt "hav" av dagliljor som jag köpte hos Anette förra året. Inte mycket till hav ännu, men skam den som ger sig! Och förebild har jag ju;)

Lev väl,

16 kommentarer:

 1. Imponerande! Förstår att habegär väcktes :)

  Ha en finfin söndag,
  Rebecca

  SvaraRadera
 2. Oj, oj, oj så imponerande och säkert var det en fantastisk upplevelse! Undra på att ni inte kunde motstå frestelserna!
  Det kommer att bli jättefint hos er också!
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Ha,ha, ja jag vet precis hur det är med ha begäret! Stannade ni över så blev det garanterat några nästa dag också för då har ju nya slagit ut!! Hade hela bilen full med mej hem förra året.
  Du måste ju visa vad du köpt för sorter också, men ta det nu lite lugnt och vila upp er lite först! (:D
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Ja, där skulle väl den mest hårdhudade få habegär...
  Med så många, kan hon ju inte hinna plocka de vissnade varje dag, och ändå blommar dom så fint!
  Och jag som är så noga med mina få...suck!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Ja visst har hon fint och fantastiskt, synd att vi missade varandra. Vi kom vid 17-tiden och då grävde hon fortfarande för fullt i ett par timmar till. :o)

  SvaraRadera
 6. Wow, vilken enorm dagliljeodling! Imponerande!

  SvaraRadera
 7. Jisses....trodde det var ett stort gärde med Liljor, helt otroligt ju. Förstår att man blir sjuk när man ser allt det fina, och hur svårt var det inte att välja plantor sen då? Tycker att du är på god väg med ditt Liljehav:)//Helen

  SvaraRadera
 8. Inte dåligt vad fint hon har. Och vad mycket sorter. Kram

  SvaraRadera
 9. Åh, vad kul att se dagsaktuella bilder från Anettes fantastiska, underbara Potager och trädgård! Hade inte möjlighet att vara med i år! Det var flera år sedan jag var där och jag har en stark längtan dit igen!

  SvaraRadera
 10. Oj, kan inte ha varit lätt att välja bland alla skönheter!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Jösses! Här blommar EN av mina få dagliljor i år...Suck...För det är ju en sån vacker lilja med så många färger i sortimentet. Tack för detta ögongodiset!
  sommarhälsningar Lena

  SvaraRadera
 12. Visst var det trevligt, fast du missade verkligen något på kvällen, grillningen var hur trevlig som helst. :)

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 13. Oh la la, så fint och så många dagliljor och andra växter också och vilka grönsaker.....puuhh!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 14. Kära Charlotta,

  Ja, "alla har vi varit barn i början", eller vad det heter, och din "insjö" kommer nog att växa sig till ett hav innan du vet ordet av... :-) Men vilket ställe hon har, Anette! Första bilden på dagliljehavet är ju alldeles ljuvligt och flickebarnet inom mig vill ge sig ut och plocka hela famnen full. Förstås alldeles väldigt bra att du kom hem med några säckar!

  Sommarkramar från
  Helena

  SvaraRadera
 15. Tack för att ni kom!
  Jag hade en fantastisk dag och kväll. Helgen fortsatte sedan med flera föreningar och några journalister, så nu är jag lätt paralyserad av trötthet ;)

  SvaraRadera
 16. What amazing place. Never seen so much daylilies...underbara.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)