onsdag 22 juni 2011

Rekordtidig fröbeställning?

Idag, när jag åt frukost, läste jag senaste numret av Odlaren. FOBO:s helt underbara tidning. Jag fastnade för en notis av Maja-Lisa Perby om svenska kulturarvssorter av bönor och ärter som POM, Programmet för odlad mångfald, tagit fram.

 Om man går in på adressen www.gröntkulturarv.se kan man läsa följande:


Grönt kulturarv

Bönan ’Signe’,  gråärten och bondbönan från Solberga och potatislök från Leksand representerar några av de äldre sorter av köksväxter som har kommit in till Fröuppropet inom Programmet för odlad mångfald POM. Ett nystartat projekt ska nu göra dessa sorter tillgängliga för konsumenter, kockar och odlare.


Under länken "Växtsorter" kan man läsa mer om vad och hur man kan beställa.



Det är kokbönan 'Signe' från Blekinge samt bondböna och gråärt (nordisk kikärt) från Bohuslän som går att beställa. Varje fröpåse åtföljs också av en liten skrift som ger mer information om kulturhistoria och hur man odlar dessa sorter.

Under denna länk kan man också läsa följande intressanta information om kokbönan 'Signe':


Kokböna ‘Signe’

SigneEtt suddigt fotografi är den enda bild som finns av Signe. Det sitter i albumet hemma hos Signes barnbarn Åke Karlsson i Blekinge. Signe levde på gården Åby, där hon odlade det mesta av det som behövdes till det egna hushållet. Signe sparade sättpotatis och sättlök och av den goda kokbönan tog hon fröbönor till nästa års sådd. När Åke tog över odlingsmarken i Mommelycke efter sina föräldrar fortsatte han att spara utsäde – i första hand för att sorterna är pålitliga och goda, men också som ett minne av mormor Signe. Signes kokböna, liksom ”Sexveckorspotatisen” och potatislöken har gått i arv från mor till dotter och nu till dottersonen Åke. I maj 2008 tilldelades Åke Karlsson utmärkelsen Guldärtan av länsstyrelsen i Blekinge län och POM för sitt arbete med att bevara gårdens arvesorter.
Signes gamla kokböna kommer som tidigare att förökas av Nils Börje Nilsson i Bräkne Hoby. Ett samarbete har inletts med Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter som också kommer att odla ’Signe’



Åh, vad kulturhistoria ur ett odlarperspektiv är spännande!

Lev väl,

7 kommentarer:

  1. Vad historia blir levande när man ser det ur odlarperspektiv! Oerhört intressant och vilket arv att bevara! Tur att det finns eldsjälar!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  2. Men så underbart fint! Vackra fröpåsar också. Ska absolut gå in på sidan och kolla...

    Vilken fantastisk rödblommande böna du har!!! Vill ha..........

    Hoppas du får en skön midsommar!
    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  3. Detta ska jag kolla upp! Det blir nog både gråärt och kokböna...
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  4. Verkligen ett enormt viktigt arbete som CBM/POM gör genom att samla in och bevara alla gamla kultursorter. Just alla fina gamla köksväxter och rotfrukter är speciellt intressanta... det är levande historia på allra högsta nivå.

    Kul med infot, tack!

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  5. Tack för kommentaren till den här linslusen :-)
    Verkligen intressant inlägg, ska gå in och kolla när tiden medger, tack ! Fick ett brev från POM igår att de vill ha sticklingar av mina ärvda bladkaktusar. Roligt att dela med sig av gamla fina sorter. Kram !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  6. Hej fina du!
    Ja, jag läste också det där och blev helsugen på att prova framför allt potatislöken från Leksand, eftersom jag är dalkulla.. :)
    Kramar!

    SvaraRadera
  7. Det är såå underbart att det fanns människor som fortsatte att odla gårdens egna grönsaker som vi idag kan få tag på just genom Pom .
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)