tisdag 21 juni 2011

Plantering - äntligen!


Tja, det som inte blev gjort i våras får göras nu. Så enkelt är det. Bättre sent än aldrig! Våra körsbärsbuskar och äppelträd, som vi köpte av finska Blomquists plantskola, på trädgårdsmässan i Stockholm, är nu i jord. Eller så gott som i alla fall. Körsbärsbuskarna är planterade och plats är utsedd till äppelträden.


Här på framsidan av stallet finns en fin gräsplätt rakt i söder. Det sluttar neråt skogen och det är som en gryta här. På våren är det här man hittar värme först. Än har vi bara ett plommonträd här, men ikväll fick alltså körsbärsbuskarna också flytta hit. Den ena heter 'Lettisk låg' och den andra 'Chokladkörsbär'.


Lägg märke till det upp och nervända brunnslocket till vänster. Vilken grej! Monsieur C la locket på rätt håll, ställde sig på det och körde ner spaden runt om. Vilka perfekt runda hål det blev! En halv kärra torvblandad hästgödsel längst ner i hålet, en säck plantjord ovanpå, i med busken och sedan den gamla magra moränjorden högst upp.


Vy från andra hållet. Ovanpå jorden ska vi lägga tidningspapper och sedan grus och gråsten, på samma sätt som vi gjort runt plommonträdet. Men det får bli en annan dag...


Belöningen efter kvällens insats blev en öl (i sann trädgårdsanda!) i orangeriet. Nice!


Så myyyysigt!


På väg in tog jag en bild av mina rödblommande bondbönor. Visade ju dem häromdagen, men jag kunde inte låta bli att visa igen. Visst är det vackra?
Lev väl,

8 kommentarer:

 1. Den drycken var förstås "arbetaren" väl värd!;-) Så fint det blev! Det var kanske bra att vänta med planteringen....? Min dotter köpte också ett Chokladkörsbär hos Blomkvist och satte det i våras.... (jag köpte "bara" en tvåkönad Hjortron-planta där - eftersom vi skulle åka tåget hem till Skåne.) Sen kom kylan. Hon tror det gick hädan.... Vi får se.
  Bönblommorna så vackra!

  SvaraRadera
 2. Ölen ser underbart god ut. Det var länge sedan. Här har gallrats rödbetor ikväll. Så nu hoppas jag på god tillväxt. Kram.

  SvaraRadera
 3. Vilka ytor ni har att plantera på! Det måste vara underbart för en trädgårdsentusiast som du! Och ditt bonna-orangeri ser så trivsamt ut!
  Ha en riktigt fin midsommar!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Körsbär, så härligt!
  Första riktigt stora skörden tog koltrasten hand om, så 2 st ynka bär till mig...
  Hoppas du har bättre tur än vad jag har..
  Det är så mycket djur här, trots att vi bor bara 6 km från samhellet, men men det är ju rätt mysigt ändå...
  Verkar kanonmysigt med att se eran trädgård den 2 juli, ser verkligen framemot det.
  Finns det plats för parkering med bil och husvagnen, för vi kommer nog ha med den, då vi kommer direkt från Norge...
  Hinner nog inte till campingen innan vi ska till er.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 5. Å benytte brunnslokket som mal var jo kjempesmart! Tror jeg må teste ut noe lignende i fremtiden! Jeg ser du har benyttet tidningspapper, grus og sten rundt plommonträdet. Går det fint for røttene? Jeg trodde trær og busker var avhengige av at røttene trengte puste?
  Din trädgård ser lekker ut!! :-D

  SvaraRadera
 6. Kikar in och vill önska dig en härlig sommar och midsommarhelg...många soliga kramar från Maria ♥

  SvaraRadera
 7. Ni är så påhittiga du och din man. Har du ingen sten i gräsmattan när du gräver?
  Vi flyttade några syrenbuskar igår och var man än sätter ner spaden så är det en sten, ganska jobbigt.
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Hej Stein,
  Det vet jag inte. Tänker på alla träd i stan som växer mer eller mindre i asfalten... Vad jag säkert vet (av egen erfarenhet) är i alla fall att gräs som får växa ända in till trädstammen när träden är unga, försenar trädets utveckling med flera år!
  Kram!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)