lördag 28 maj 2011

Vem ska äta allt det här?


Hur är det möjligt att skörda så här mycket i två små kallbänkar? Och dessutom är det inte ens hälften av det som växer där? En gigantisk knippe rädisor, där de flesta var i pingisbollstorlek, åtta rejäla sallatshuvud och två enorma ruggar med rucola!


Även om jag alltid varit nöjd med mina kallbänksodlingar, slår detta alla rekord. Och inte en enda mask i rädisorna. Stora, men mjälla och krispiga. I vintras hade jag grävt hål i jorden, som jag stoppade ner bokashi-kompost (ca en 10-litershink i varje bänk). Kan det vara sån dunder i denna sorts kompos?


Rucolan var ovanligt fri från hål från jordloppor. Annars brukar jag inte odla rucola annat än i växthuset tidigt på våren, eftersom jordlopporna äter hål i den jag försöker odla ute. Visserligen är kallbänk lite av ett mellanting, eftersom jag lägger kanalplast över sådderna i början. Men i normala fall hittar jordlopporna alltid rucolan, när jag tar bort kanalplastskivorna. Kanske har det varit en för torr vår för att jordloppor ska trivas?
Till vänster i bild syns också en bonusskörd av självsådd citronkoriander, som jag odlade i en av kallbänkarna  förra året.


Här i denna kallbänk på ca 80x50 cm syns jorden, där jag skördat sallaten. Åtta huvud (!) alltså, av sorten 'Crisp Mint'. Har inte odlat denna sort tidigare men kan varmt rekommendera den. Krispig och massor av smak med något lustigt inslag av lätt sälta.


I kallbänken bredvid, av samma storlek, sådde jag två rader mangold och längst bort en rad blåklint. Eftersom det fanns gott om plats i lådan sådde jag också två rader rädisor och en rad rucola, som så kallad "mellankultur" och det är här hela skörden kommer ifrån. Jag var tvungen att skörda allt som var kvar nu eftersom mangolden annars hade hindrats från att utvecklas. Där jord syns har rädisorna vuxit och i mitten syns hur jag klippt ner rucolan. Kanske växer det upp lite till att skörda utan att konkurrera med mangolden.


Till fredagskvällens mysmiddag, som bestod av lövbiff och bakpotatis, gjorde jag förstås en stor härlig grönsallad men också en underbart god, varm rucolasallad med lök och rädisor. Jag fräste lök och skivade rädisor lätt i olivolja, en skvätt vinäger och en liten klick honung. Därefter vände jag ner ett rejält lass rucola och strödde över rökt flingsalt och svartpeppar. Mama mia, vad gott!

Nu är kylen överfull av klorofyll och en stor burk med vatten och rädisor (de håller sig så krispiga då). Undrar hur mycket vi orkar sätta i oss och hur mycket som får går tillbaka till komposten?

Idag är det show-off party hos Maleviks rosenträdgård. Det här inlägget passar väl bra att "showa" med? ;)

Lev väl,

14 kommentarer:

 1. Åh vad roligt! Den varma ruccolasalladen låter god, den vill jag testa!

  SvaraRadera
 2. En imponerande skörd! -Grattis!

  SvaraRadera
 3. Vilken skörd och vilken måltid! Det är ju som så att det smakar så mycket bättre när man odlat det själv.
  Rucolan klarar jag inte av, det är jordloppor överallt när jag försöker, tyvärr.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Käre värld vilken skörd!
  Ser mycket gott ut med dendär blandningen med rädisor mm.

  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 5. Jag skulle gärna komma över på middag om jag bodde närmare. Jag äter i tanken med dig! :-)

  SvaraRadera
 6. wow!! En riktig show off!! Din sallad låter (och ser ut som) kalasgod :)

  SvaraRadera
 7. Hej madam C!
  Haha, jag har sett de där odlingsbänkarna i verkligheten. Det känns lite overkligt.
  Den här helgen är jag på trädgårdsodlarakursen och vi har anlagt en liten bit av en uteplats i dag. Jag har inget sån´t på min "att göra"-lista, men väl att ta bort trädgårdsplattorna vid entrén, så förhoppningsvis har jag nytta av detta kursmoment ändå. I morgon blir det rens & sådd i odlingslotten.
  En skön lördagskväll önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 8. Vilken skörd! Ser helt underbart ut, ha en fin söndag, kram

  SvaraRadera
 9. Underbar grönsaksfröjd!! Grattis till den!!!

  SvaraRadera
 10. Otroligt! Hade "bestämt" mig för att det där med bokashikompost inte var något att tro på - men får kanske tänka om? Är den svår att sköta, verkar lite söligt med det som droppar från hinken.
  Tack tack tack än en gång för alla söta små sättpotatisar som Eva Linnea fick med sig! De ligger på förgroning i en torvjordslåda nu och ska få komma ut i odlingsbädden så snart vädret tillåter. Har du tillgång till fler beskrivningar av sorterna än dem du presenterade när du fick den här skatten? Eller vet du var jag kan hitta dem? Det blir ju extra spännande om man känner till lite om sorternas historia.
  Kram Laila

  SvaraRadera
 11. Härligt! Nej, det är verkligen inte dåligt så här års! Låter jättegott!
  Ha det så gott!

  SvaraRadera
 12. Tusen tack för potatisen! Härligt att se din skörd. Jag planterar fortfarande ut ;)

  SvaraRadera
 13. Milde tid, vad du skördar! Snart dags för ett litet stånd på torget?
  Din varma rucolasallad låter underbart god!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 14. Inte dåligt//Britt

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)