måndag 23 maj 2011

Ett jordmakeri ska jag ha!


I helgen bestämde jag mig för att det ska finnas ett "jordmakeri" i köksträdgården. Rik på odlingslådor är jag och därför kan en låda avvaras till att tillverka egen planteringsjord.


Sedan september förra året komposterar vi med bokashi. Läs mer om vad det är i mina tidigare inlägg  HÄR och på Bokashi.se, HÄR. Hinkarna med vårt matavfall ska grävas ner här under hela sommaren och till nästa vår tänker jag mig att vi kommer att ha en fantastisk mängd fin plantjord att använda till alla plantorna. 


Första hinken grävdes ner i helgen och på onsdag har jag en hink till som är klar. Jag ska också tillföra en del av vår halvbrunna gödsel, så det blir en ordentlig jordvolym!


Av Jenny, på Bokashi.se, har jag fått några nedbrytbara påsar från Sansac för att testa om de är bra. Tidigare har jag köpt komposterbara avfallspåsar på ICA. Men Sansac's är både störr och kraftigare och det är bra att den inte brister när man ska lyfta upp den ur hinken. Hoppas dessa påsar snart finns att köpa på Bokashi.se för nu är min testrulle slut:)


Ovanpå jordmakeriet ska jag tillföra mer halm, bara för att det ska se snyggt ut och så ska det stå en fin träskylt mitt i, där det ska stå "JORDMAKERIET":)

Lev väl,

15 kommentarer:

 1. Vilken bra idé att ha en särskild låda till det! Kör också med bokashi, tar nog efter din idé! :)

  Ha en bra dag!
  //Rebecca

  SvaraRadera
 2. Denne kjøkkenhagen har jeg lagret i hodet under tittelen DRØM :) Tusen takk for masse inspirasjon - du er hjertelig velkommen til å følge min blogg om du vil, plutselig dukker det kanskje opp resultater av all denne inspirasjonen? Ha en herlig mandag!

  SvaraRadera
 3. Spännande!! Blir kul att se reultatet.

  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig idé, den måste jag titta närmare på!
  Ja, varför inte ta vara på alla möjligheter man har och den egna planteringsjorden blir säkert mycket bättre än den man köper för dyra pengar!
  Spännande att se hur det går för dej!
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Hvis Ikke du skulle hvem skulle så......glæder mig til at se skiltet ;0) Jeg er så betaget af din skønne køkkenhave - forbillede for mange :0)

  knus Dorthe

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig idé!O skylten :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 7. Ingen dum ide med egen jordtillverkning!

  SvaraRadera
 8. Hej Charlotta!

  Ville bara tala om att de luktärter som jag vann förra året av dig, har börja växa. Jag planterade ut dem igår. Jag tog tre frön ur varje påse och nästa alla frön grodde. Hoppas bara de fortsätter växa nu när jag planterat ut dem. Tack igen för fröna!
  /Carin

  SvaraRadera
 9. Hej! Jag använder också Bokashi! Vilken bra idé med en egen låda för jordtillverkning! :) Tack för en underbar blogg, du är en stor inspirationskälla!

  Kram Erika (ganska ny men numera trogen följare av din underbara trädgårdsblogg)!

  SvaraRadera
 10. Tack Erika och tack till alla er andra också för alla fina, glad, goa kommentarer. Alldeles rosig om kinderna blir jag av alla snälla ord. Kram!

  SvaraRadera
 11. Så fint det är i din köksträdgård nu! Måste komma på besök nån gång!
  Om krusbärssteklarna: När du svarade om Turexen blev jag plötsligt osäker, jag har ett annat miljögodkänt preparat, en rapsoljeburen pyretroid... det kan ju ha varit den också som jag använde...
  Jag får ut och se om odjuren har börjat kalasa på mina buskar också nu då. Rapportera hur det går så skall jag se om jag skrev upp (eller om minnet sorterar ut fakta ;)

  SvaraRadera
 12. Jag har också avdelat en bit av grönsakslandet till jordmakeri. Men jag ska låta det ingå i växelbruket istället. En vandrande bokashiplätt alltså. Önskar bara att jag vore bättre på att producera rester, det tar två veckor för oss att producera en hink avfall. (Men det kanske gör mig till en mönstermedborgare å andra sidan... :-))
  /i.

  SvaraRadera
 13. Hej Charlotta!
  Vilken odlare du är!
  (När skall vi komma och hälsa på?...)
  Du hade en fråga om rosensteklar, som jag får ta hjälp av min rosbibel, för hos oss har jag inte sett några sådana.Vad jag kunde läsa hos LÅG, så är det nog så, att du får ut och plocka bort alla angripna blad.Sorry...
  Hoppas nu allt är bra med dig och de dina!
  NJUUUT i din trädgård!
  Kramen!
  AnnA

  SvaraRadera
 14. Du har så många goda och inspirerande ideér! (:D
  Tack för att du delar med dej.
  Blomkärringen/Gullvivan

  SvaraRadera
 15. Nu är jag ännu mer imponerad! Tar din energi aldrig slut? En fantastisk idé, att göra sin egen planteringsjord! Följer med spänning projektet!
  Godnattkram, Monica

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)