onsdag 2 mars 2011

Bloggtips om kålodling

Bild lånad från www.platinummarketing2010.com
Som jag berättade häromdagen, fick jag förra året fina tips om hur man lyckas med odling av kål. Här kommer några av dem:

Bild från kålgården vid Ystads kloster
Anette, som har bloggen Daylily-potager, gjorde ett inlägg förra året (på min begäran;)) om hur hon lyckas med kålen. Hela fina inlägget med bilder hittar ni HÄR. I stora drag är hennes tips att förodla kålen inomhus för att slippa jordlopporna. Ta så många kålfjärilslarver man ser och om det inte hjälper, behandla med ett ofarligt preparat (en bakterie) som heter Turex. Anette vill inte använda fiberväv och det förstår man när man ser hennes vackra potager. Den är så vacker så man svimmar och det är ju klart att den inte kan ligga under fiberväv!

Bild lånad från www.adekun.com
Gela, som har bloggen Gelas hem och trädgård, har å andra sidan en klok poäng då hon säger att fiberduk visserligen inte är särskilt snyggt, men det är ju inte maskäten kål heller;) Sant, så sant. Om kålodling i korgar för att slippa angrepp har Gela skrivit HÄR. Lite till om sin kålodling har hon skrivit HÄR. Lite spännande är det att hennes kål i korgar inte får angrepp trots att de inte täcks med fiberväv?! Bör helt klart testas!

Bild lånad från firstadream.blogspot.com
Massor av intressant läsning om kål bjuder också Tyra på, i sin blogg Tyras potager. Klicka HÄR så kommer du till alla hennes inlägg om kål. Fantastiska bilder och mycket att lära:)


Förutom all denna klokskap som Tyra, Gela och Anette delat med sig av, kommer jag att köpa sådana här kålkragar från Bakker (bilden är lånad därifrån). De skyddar mot kålflugan som annars kan lägga ägg på de unga kålplantornas rötter. För övrigt är min strategi att följa Anettes råd och använda Turex, där jag ska odla kål i mönster tillsammans med blommor. Samtidigt kommer jag att ha några pallkragar med kål, som kommer att täckas med fiberväv. Får jag kålplantor över, kommer jag nog att testa att odla i korg eller kruka som Gela, bara för att det vore spännande att pröva.

Lev väl,

16 kommentarer:

 1. Klart det är OK. Kunde dagen bli bättre det blev den nyss när jag läste det du skriver. Puffar över lite sooool till dig. Kram Gela

  SvaraRadera
 2. Jag fick fram jättefin grönkål och broccoli i somras av plantor som jag hade förodlat. I början knep jag alla fjärilslarver som visade sig men med tiden gav jag upp och kålen fick bli larvmat. Svårt att hålla kålfjärilarna borta när odlingarna runt omkring dignar av raps...
  Kanske kankse att jag ger mig på det igen. Har för närvarande en sallad av rödkål som favorit!

  SvaraRadera
 3. Hej Charlotta! Som alltid lika härligt att titta in på din gröna fägring. Nu börjar det så smått (hoppas jag!) närma sig tjällossning och dags att montera nya växthuset. Såklart är den mentala odlingen redan i full gång - tänkte fråga om du har tips för butik att köpa de smarta självvatnnande Pindstrupkärlen för växthuset? Vi hänger ju nere i Skåne då-och-då och det verkar inte bättre än att det är Danmark som gäller!? Ha en underbar dag! Hälsningar Mimmi

  SvaraRadera
 4. Hej! Du är go´ du som kommer med ett så´nt fint erbjudande. Det hade ju varit toppen att få träffa dig och åka till Malmö tillsammans, men jag firar Sirius 1 år på lördag och sen åker jag hem på kvällen. Jag är åter i Nöbbele 28/3 - 2/4. Kanske vi kan ses då? STOR kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 5. Härligt inlägg....Och vilka bra bloggtips. Ska läsa och försöka komma ihåg.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Så mycket kunskap och klokhet man får ta del av när man bloggar! Fantastiskt!
  Vårkram, Monica

  SvaraRadera
 7. Odlade broocoli en gång....fick så mycket kålfjärilslarver så jag trodde jag skulle kräkas ;-) Har inte odlat kål efter det men kanske man skulle våga sig på det igen efter alla bra tips!

  SvaraRadera
 8. Kul att du testar fler olika metoder, så lär vi oss också! Här är mitt inlägg från ifjol http://daylily-potager.blogspot.com/2010/03/pa-begaran.html

  SvaraRadera
 9. Tack! Kålodlingstips är alltid välkomna. Här har nog kålfjärilar,sniglar och rådjur njutit mer av kålen än vad jag själv gjort. Årets taktik är nog täckväv, I år så tror jag faktiskt kvantitet får gå före skönhet!

  SvaraRadera
 10. Hej Mimmi,
  Jag tror vi köpte våra på Bauhaus utanför Köpenhamn, förra året. Det brukar finnas på de flesta stora byggvaruhus i Danmark. Ska också hålla utkik på mässan i Malmö till helgen. Kanske någon har börjat sälja dem i Sverige.
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Perfekt tajming igen! Vi har egentligen lagt ner kålodling, efter att ha lidit fruktansvärda nederlag mot baggar, harar och maskar, men i år kunde vi inte låta bli att köpa en påse frö till den här: http://www.plantsofdistinction.co.uk/acatalog/info_0126C.html - Brysselkålen Petit Pousy, med öppna små huvuden. Med dina tips kanske det åtminstone finns skuggan av en chans...

  SvaraRadera
 12. Så bra med tips för kålen har jag nästan helt givit upp. Så synd, för den är både vacker (men inte under duk..) och smaklig.

  SvaraRadera
 13. Vad mycket intressant man hittar på bloggarna //Britt

  SvaraRadera
 14. Vad många fina inlägg jag missat hos dig nu när jag haft "blogglov"....

  Hoppas allt är bra med dig, nu ska jag kika in på bloggarna du tipsade om!

  Ha en fortsatt trevlig kväll!
  Kraam Therese

  SvaraRadera
 15. Tack för de bra tipsen! Jag älskar kål! Jag har precis gjort ett inlägg i min blogg angående korsningen brysselkål/grönkål. Hoppas det inte gör något att jag skrev om det här?! Själv hittade jag ett nät som är tänkt till myggor, som är grönt, på Biltema faktiskt. Helt OK att ha i landet. Kanske lite väl tätt men det verkade inte som kålen mådde dåligt av det. De bästa näten har jag sett på Fredriksdal. Sådana skulle jag vilja ha! Ha det gott!

  SvaraRadera
 16. Ja her får en all den hjelp en behøver.
  Takk for flott innlegg :)

  Jeg lurer på om du har et godt tips for saksedyr (vet ikke hva du kaller de i sverige),ifjor spiste de kål,salat,bønner og you name it...

  Alltid hyggelig å stikkeinnom deg :))

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)