Idag bjuder jag på en repris på lite enkelt odlarpyssel från den 27 april i fjol. Det första jag gjorde var att hämta upp några sockerärtsplantor, som jag sådde den 7 april, från källaren. De är av sorten 'Norli' och är lågväxande med vita blommor.
Därefter klippte jag ner lite kvistar från snöbärsbuskarna, fyllde en kruka med jord och planterade. Sist stack jag ner kvistarna i jorden. Observera dock att jag täckte lerkrukans innerkanter med plast innan jag hällde i jord, med anledning av inlägget Lera, zink eller plast....
En ganska risig (!) historia så här långt, men tänk när sockerärterna börja slingra sig upp bland kvistarna. Krukan ställdes i växthuset, annars blir nog omställningen alltför chockartad. Annars kan alternativet vara att täcka med fiberväv de första dagarna.
Minns ni trädgårdsprogrammet Gröna rum, med Gunnel Carlsson? Those were the days! Ett tips jag fick därifrån var att tidigt på våren sätta sticklökar tätt, tätt i en låda eller kruka. Tidigt på sommaren kan man sedan skörda späda små fina lökar och använda dem som sallatslök! Mycket enklare och effektivare än att så riktig sallatslök, menar jag. Därför har jag nästan varje år en sådan kruka. Ibland blandar jag röd och gul lök. Då ser det ännu finare ut i salladen.
Den här krukan fick stå på trädäcket, utanför köket och alldeles nära grillen. Mmm...
Sockerärtorna i krukan, fortsatte att ge god skörd. Denna och bilden under är tagen den 16 juni 2010.
Vad sugen jag blir på att komma igång med sådderna. Alltid så inspirerande här hos dig.
SvaraRaderaJagligger lite lågt med sådderna men snart...
Ha en bra dag
Annika
Fiffigt! Intressant läsning om varmbädden!!!
SvaraRaderaHa en bra dag
Kul med en tillbakablick på tipsen och att man kan se hur det blev sen. I år blir det många stora terrakottakrukor inhandlade till Nöbbele och massor med jord. Massor med sand också har jag bestämt. Jag hoppas på hönsgödsel från grannarnas hönsgård. Mumma!
SvaraRaderaEn fin tisdag önskar Eva Linnea
mmm så gott med ärtor:)Måste nog driva fram lite i år så jag får tidigare skörd.
SvaraRaderaKram!
Vilka bra tips tack så mycket.
SvaraRaderaHa det gott:)
Tipset om lökarna gillar jag mycket. Det ska jag pröva på.
SvaraRaderaDu har så många fina ideer.Tack för dem.
Kram
Anje
Vilket bra tips och vad dekorativt....Måste klicka mig in och läsa om plasten också. Kram Kram
SvaraRaderaVilket bra tips, att sätta några kvistar av någon risig buske som stöd åt rangliga plantor! DET ska jag lägga på minnet! Och kanske odla sockerärtor i plastklädd kruka, vi har ju så mager jord...
SvaraRaderaBra tips, tack Charlotta!
Kram, Monica
Mmm, tackar återigen för riktigt användbara tips! Tror jag läste om din lökkruka förra säsongen, men behövde bli påmind. Ska absolut knycka idén till årets odlingar.
SvaraRaderaSnälla fortsätt att dela med dig av dina härliga tips och idéer!
Stormiga hälsningar från Norrviken.
/Bianca
Intressanta tips du delar med dig av//Britt
SvaraRaderaDagens bästa tips!! Tack!
SvaraRaderaHa det gott!
/Ruben
Hejsan!
SvaraRaderaLök tipset läste jag om förra säsongen också men har förståss hunnit glömma det - i år ska de absolut testas! tack för det tipset ännu en gång!
Jag brukar också ha kvistar av snöbollsbuskar och även vinbärsbuskar som stöd åt ärtorna och det funderar perfekt!
Läste om varmbänken eran, jag har funderat på det några år nu men inte riktigt kommit igång..kanske nått att fundera mera på för att ha egen sallat från mars-april låter inte alls så tokigt :)
Ha en trevlig kväll!
/Sandra
Fina tips! Dom skall definitivt testas dvs ärter och lök!
SvaraRaderaKram /bea
Gröna rum var verkligen längesedan, det skulle jag vilja ha tillbaka! Tack för tipsen ;-)
SvaraRaderaHärliga tips.
SvaraRaderakramiz//kullervilla
Mmmm vad vår- och odlarsugen jag blev! Vad kul att byta lite fröer! Tyvärr hade jag inte riktigt hunnit uppdatera min frölista med rätt färger. Penseerna och kopparstarren har jag tyvärr inga frön över av, däremot svart perenn stockros finns frön kvar av, vilket jag hade råkat rödmarkera. Däremot skickar jag gärna lite vitt pampasgräs och båda sorternas rosenskära! Kollade i din lista igen, och gurka har jag nog faktiskt inte plats för om jag ska vara realistisk. Däremot vore det kul med lite chili (Kan inte någon av sorterna så vilken som vore toppen.), limebasilika och som sagt ampeltomat om du har sådana frön till övers!
SvaraRaderaKram!
Riktigt fiffiga tips. Lökkrukan ska jag nog prova i år, vid grillen. Har samma erfarenhet att det växer bäst i plastkrukor. Därför letar jag i lagret av plastkrukor efter sådana som passar att ställa i de mindre terrakottakrukorna så får man den snygga utåt.
SvaraRaderaAnnars tror jag plastkrukan är rätt så klimatsmart om man återanvänder den. Det är väldigt många processer för att bryta och få fram zink, energislukande. Lerkrukan kanske ändå är bästa alternativet ur klimatsynpunkt.
Lisa/Lisas trädgård
Det där med ärtorna kommer jag ihåg från ditt inlägg förra året, tänkte då att det där ska jag komma ihåg till våren....Tackar för påminnelsen, för givetvis hade jag glömt bort det nu:)
SvaraRaderaApropå glömma så har jag inte svarat på din fråga om ostfyllningen i Monkeyfacen.....
Jag har gjort på lite olika sätt bla. delat dom på längden, kärnat ut och fyllt halvorna med en god cheddar...sedan gratinerat dom i ganska het ugn. Ett annat tips är att skära av nederdelen, gröpa ur , fylla med ost och linda in i folie och köra på kolgrillen...mumms till köttbiten.
Ha en fin vecka, Kram!
Åh, vad jag gillar dina handfasta odlingstips!!! Inspirerad av dig satte jag också lök så där i en kruka.... helt super!!! Och din sockerärtsbuske är ju toppen, både smart och snygg....
SvaraRaderaKram
Charlotte
Vilka bra tips, detta ska jag ta efter. :)
SvaraRaderaHa det gott, Kerstin
Ärt- och lökkrukor, så genialiskt! Grönsakslandet på terrassen, varför inte!
SvaraRaderaHej hej
/Ann Marie
www.allerstradgard.se
Lökkrukan var ett kanontips för mig som älskar salladslök. Tusen tack!
SvaraRaderaKram
Inspirerande och handfasta tips - det gillar jag! Tusen tack för att du delar med dig. Sockerärter var en av höjdarna under fjolårets odlingssäsong, men man kanske skulle våga börja så tidigt.
SvaraRaderaNu ska jag ut och njuta dagsljus! Sol i Skåne - hurra!
/Pernilla
Tack för tipsen. Vilka bra idéer. Kul att risa växter, jag kommer genast på massa fina former man kan skapa av sockerärter eller andra klätterväxter.
SvaraRaderaPuh! Tur att du har även lite enklare odlingstips - och så bra! - ... att läsa om anläggandet av varmbänken fick mig att undra om jag verkligen ska utöka vårt odlande här hemma. Men det ska jag/vi! Alltså utöka, inte anlägga någon varmbänk, inte de närmaste åren i alla fall.
SvaraRaderaJag har en fråga till dig som verkar kunna så mycket: Ska man ha speciella lysrör för plantorna? Vi har ett rum som inte används till så mycket så vi ska samla sådden där, men där behövs absolut mer ljus. Jättetacksam om jag kan få lite tips!
Hej Leena,
SvaraRaderaI ett av mina allra första inlägg här på bloggen, för drygt ett år sedan, skrev jag om vilka sorters lysrör jag använder. Länken till inlägget är: http://cesarstradgard.blogspot.com/2010/01/arets-forkultivering-har-startat.html och publicerades den 16 januari 2010!
Kram!
Tack snälla! Fungerar det hos dig så är det nog så man ska göra. Det är riktigt spännande att börja odla igen, efter en tio år lång paus med grönsaksodlande (och det ska bli växthus också, fast inte i år.) Kram!
SvaraRadera