söndag 6 februari 2011

Så där, ja! Nu är varmbänken igång!

Igår satte första utomhussysslan igång här i Cesars trädgård. Här kommer en beskrivning, steg för steg, av hur vi gjorde!


Först ett rejält lager ren, torr halm i botten av odlingslådan, som finns i växthuset och som städades ur i höstas.


Odlingslådan är 30 cm djup i ena änden och 50 cm i den andra. Längden är ca 2 m och bredden ca 40-50 cm. Här syns lagret med ren halm. Det ser tjockt ut men det sjunker rejält när gödseln kommer ovanpå.

Här har första lagret färsk hästgödsel kommit på. Därefter vattnar vi med varmvatten rejält och sedan är det vårdans! Bara att rocka loss rejält uppe i bädden, så att halm och gödsel packar sig ordentligt! Lite som att trampa druvor, skulle jag tro:)


Lagom till nästa omgång halm och gödsel var nerdansat och välpackat, kom älskade monsieur C med varsin varm choklad med rom och vispgrädde, till oss! 


Sämre sätt att slå ihjäl en blåsig och gråmulen lördag finns;)


När det inte gick att steppa ner mer gödsel i odlingslådan, lades ett sista torrt täcke av halm ovanpå hela härligheten. Även gången i växthuset, till vänster i bild, täcktes med halm, för att isolera. De andra insidorna av lådan är isolerade med frigolit. Anledningen till av vi inte lägger på någon jord ännu är att det blir mycket krångligare, om varmbädden inte börjar alstra värme. Man kan nämligen få igång den genom att vattna med ännu mer hett vatten, men det blir krångligt om jorden redan kommit på. Så fort bädden börjat alstra värme, tas översta lagret halm bort och ersätts med jord.


En sådan här elektrisk musskrämma har effektivt lyckats hålla borta mössen från jordkällaren och sadelkammaren hela vintern och nu hoppas vi att den ska lyckas skrämma bort mössen från varmbänken också!


Det hade hunnit bli mörkt ute, när slutligen den viktigaste detaljen kom på plats - stektermometern. Spjutet sticks så långt ner det går i bädden...


... och själva avläsaren ställs ovanpå kanalplastskivorna, som lagts ovanpå bädden. Frigolitskivor lades allra sist ovanpå plastskivorna och sedan var det bara att gå in och hålla kväll. Så härligt att komma in med rosiga kinder och trött i kroppen av trädgårdsarbete!


Nu på morgonen var jag ute och avläste termometern. Det är siffran till vänster som gäller. 28 grader är ett hyfsat resultat. Det viktiga är att bevaka under dagen om denna temperatur stiger eller sjunker. Sjunker den är det mer hett vatten som kan hjälpa. Det optimala vore att temperaturen stiger upp till 80 grader, men jag tror jag vet varför den inte gör det. Vi har problem med tövatten som stiger upp i bädden. Igår grävde vi rännor för att avleda vattnet och det verkar funka. Men det är klart att det kyler hela bädden.

Nu ikväll håller bädden fortfarande 27 grader, så vi ska hälla på lite mer hett vatten. Om några dagar är det dags att så! Härligt, härligt!!!

Lev väl,

19 kommentarer:

  1. Verkligen pedagogiskt skrivet. Med denna beskrivning till hjälp, tror jag, att till och med jag skulle klara av det hela. En sak skulle jag definitivt inte misslyckas med och det är att inta föreskriven dryck!! ;-)
    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  2. Hej vännen!
    Vad energiska o flitiga ni är, det är inte konstigt att du får en ljuvlig trädgård o en härlig odling att skörda när sommaren kommer.....

    Hoppas att du får en sköön söndag med solsken!
    Kraam Therese

    SvaraRadera
  3. Så spännande.Du låter väl oss få veta hur det går.Den där drycken lät mumsig.

    SvaraRadera
  4. Mycket intressant, väntar på att få läsa om fortsättningen.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Härligt! Får se om jag kommer till skott iår. Kanske. En annan anledning till att temperaturen inte blir så hög kan vara storleken på bädden. En större bädd blir varmare.

    SvaraRadera
  6. Ser spännande ut. Förstår att ni hade en underbar dag. Tänka sig att ha kommit igång redan. Vi får säkert vara med om fortsättningen.
    Ha en fin kväll.
    Kram
    Anje

    SvaraRadera
  7. Följer ert varmbäddsprojekt med största intresse!
    Söndagskram, Monica

    SvaraRadera
  8. Det där med varmbädd är jag himla sugen på att prova. Det är ju bara det där med plats ... :) Tusen tack för finfin beskrivning! Ska lägga den på minnet för framtiden. Du - hur går det med penséerna?! Kikade till mina idag och köpefröna har fortfarande inte en tillstymmelse till groddar... De egna fröna däremot växer så det knakar.
    Kramar!

    SvaraRadera
  9. Hej Anna-Karin,
    Det går inte alls med penséerna, men jag har varit i kontakt med PoD som skicar nya fröer! Bra företag!
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Vilket jobb ni har gjort! Ni har nog gjort er förtjänta av både det ena och det andra. Hoppas "chokladen" smakade bra. Det ska bli spännande att få se de följande delarna i denna trädgårdsserie.
    En skön söndagskväll önskar Eva Linnea

    SvaraRadera
  11. Ohh du nu blir jag grön av avund... varför bor du så långt bort eller hur långt bort är det egentligen? Har lust sätta mig ibilen för att åka och lukta och titta.


    Men du så glad jag blir att du kommer.
    På lördagen kommer även Henrik Vallentin med boken Ödelagd och en tjej som håller i trädgårdsrundan.
    Vad bra att du smiter iväg.

    Ha det gott så ses och hörs vi
    Annika
    Lägger kanske ut länkar till de som jag vet kommer om jag hinner är det ok för dig i så fall?

    SvaraRadera
  12. Låter spännande!
    Bra utförlig beskrivning.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  13. Hej igen!

    Jag bor i Ängelholm och jag har 10 mil till Malmö då borde jag ha 10 mil till dig eller?
    Tänker jag helt galet...

    Annika

    SvaraRadera
  14. Vad instruktivt och bra ! Jag har bara provat en gång för läääänge sedan och då gick det inte så lysande...kanske det var den där fantastiska drycken som fattades ? Får prova med det nästa gång :-)
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  15. Vilken tydlig instruktion Charlotta.... det märks att du är pedagog!!! Det måste vara helt super att få börja med trädgårdsarbetet nu.... Den varma chokladen lät underbar.. ohh.. måste göra sån snart!!!

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  16. Å dette skulle jeg så gjerne ha prøvd:) Og med en så bra forklaring skulle jeg kanskje klare det... men trengs det ingen varme ellers i rommet/drivhuset? I drivhuset mitt holder det ca 5-10 grader nå, og på dagene blir det jo høyere, men det er jo ujevn luftemperatur... men så lenge man har undervarme i jorden... skal tenke på dette... Men hva gjør du til våren, når andre ting skal i beddet... for denne blandingen er vel for sterkt til å plante tomater og agurker i?

    SvaraRadera
  17. Hej Charlotte.
    Såg att du tänkte komma ner till mässan på lördag.
    Bokar nog in den dagen i så fall (kommer nog att vara där två dagar) det hade varit så kul att få träffa dig.
    Jag får nöja mig att inspireras av dina bilder och inlägg på varmbänken, insåg igår när jag var i växthuset hur mycket jobb jag har framför mig.
    Ha en riktigt bra vecka.
    Kram Pella

    SvaraRadera
  18. Hej Pella,
    Åh, vad kul om vi kan träffas på mässan! Jätte, jättekul!
    Kram!

    Hej Linda,
    Nej det behövs ingen annan värme, det är det som är själva knepet! Gödseln "brinner" kraftigt nu när det är kallt ute och jag fyller bara på med mer plantjord när jag senare sätter ut tomater och gurka. Det funkar jättebra!
    Kram!

    SvaraRadera
  19. Spännande!

    Jag har inte skottat fram växthuset ännu så det dröjer nog innan jag kommer in dit.

    Varm choklad med rom är riktigt gott, mmm!

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)