lördag 5 februari 2011

Idag anlägger vi årets varmbänk!


Skörda vår egen sallat i mars är målet! Vi har gjort det förr, men man vet aldrig. Det är ett spännande projekt och utgången är alltid osäker. Som att starta en surdeg skulle man kunna säga;)


Klockan är snart tio och kaffet är avklarat. Nu ska arbetskläderna på och sen ut och jobba! Härligt med trädgårdsarbete utomhus idag:) Eller inte. Det blåser och regnar och vi ska köra gödsel på pulka;)




Odlingslådan i växthuset är utgrävd och klar. För en gångs skull var jag förutseende och gjorde det i höstas. Vi har vatten som står i lådan, av all snösmältning och det måste vi få bort först. Sedan har vi möss som ätit på frigoliten som lådan är klädd med i ytterkanterna. Grrr... fällor ska riggas direkt, för i fjor tog musen alla mina rädisfrö samma dag som jag sådde:(

Imorgon ska jag steg för steg och med bilder berätta om hela anläggandet av denna lilla varmbänk, på ca 0,5x2m. Om du redan nu klickar på Läs mer nedan, så finns mina viktigaste tips för en lyckad varmbänk där. Högst upp under bloggens huvudbild finns också en flik om förra årets varmbänksodling.
Lev väl,


  • Att anlägga varmbänk inne i ett växthus har den fördelen att odlingen hamnar under dubbla glas och optimerar chanserna att få igång värmen i bädden.
  • Det ska vara hästgödsel med halm. Jag har alltid använt hästgödsel, eftersom det är hästar vi har. Ibland står hästar på spån eller torv och det funkar inte alls lika bra. Ko- och svingödsel lär inte alstra värme lika bra som hästgödsel. Misstänker att hästmänniskor slösar mer med halm än vad bönder gör... Det handlar nämligen om cellulosan i halmen. Det är den man vill åt, eftersom den alstrar så mycket värme vid nedbrytning.
  • Om man lyckas riktigt väl, kan temperaturen i bädden bli uppåt 60-80 grader. Då får man avvakta med sådden tills temperaturen på jordytan är ca 20 grader. Det brukar den bli redan efter 3-4 dagar.
  • Ibland påstås det att man ska gräva om gödseln efter någon dag för att det ska komma mer syre i bädden. Detta har jag provat och det funkade inte alls. Tvärtom funkar det bäst om bädden är ordentligt packad.
  • Om man misslyckas med att få upp värmen i bädden till åtminstone 40 grader (vilket är i minsta laget) får man hälla på mer varmvatten. Är man gjord av pengar eller fanatisk, kan man alltid hjälpa det hela på traven med en värmefläkt i växthuset. Själv tycker jag att det är mer sport att klara sig utan. Kunde odlarna på 1800-talet, borde det väl gå nu med, tänker jag.
  • Lämpliga grödor i varmbänk är tidig sallad, ruccola, spenat, rädisor. Även persilja funkar bra. Lite sallatsplantor som förodlats inne går också bra att plantera. Man får bara akta så inte bladen skadas av skivorna/glasen som måste ligga ovanpå. I början är ju bädden hög, men efterhand sjunker den - med lite tur i takt med att sådden gror och växer.
  • Det krävs en hel del passande med varmbänk så här tidigt. Så fort sådden börjar gro, måste frigolit och annan täckning som hindra ljus tas bort på dagarna, men läggas tillbaka de kalla nätterna. Så småningom måste man passa vattningen också så inte jorden torkar ut på ytan. Även om det är en hel del jobb med varmbänk, är det ändå härligt att hålla på med odling så här tidigt! Dessutom är det inte så många andra sysslor i trädgården, som konkurrerar. Det är ju också nu det brukar klia som värst i de gröna fingrarna:) Att ha egen sallad från mars till november är i sig en underbar målsättning och utmaning.
  • Man måste inte ha ett stort växthus för det här. Min odlingsbädd, som syns på bilden är 2-2,5 lång och ca 40-50 cm bred. Det räcker för vårt husbehov av sallat!
  • När våren kommer på riktigt och sallat, rädisor mm kan odlas i kallbänk eller på friland är det bara att fylla på med lite mer jord i f.d. varmbädden och vips har man bästa möjliga bädd för tomat- eller gurkodling. För att inte tala om melonodling!
  • Jag har isoleringsplattorna kvar efter jag sått, men så fort det börjar gro tar jag på dagarna bort frigoliten och har bara kanalplastskivorna för att ljus ska komma ner till bädden. Behövs det så luftar jag lite genom att lägga något emellan skivor och bäddens kant. Soliga och fina dagar kan man lyfta av skivorna helt, men det får inte vara minusgrader i luften.

18 kommentarer:

  1. Åh, vilken omfattande och tydlig beskrivning av varmbänken!
    Jodå, i ett av mina liv har jag också odlat i varmbänk, men utomhus mot en södervägg. Dåvarande maken och brodern grävde en jättedjup bädd och vi hade en bondgård bredvid med obrunnen kogödsel! Tala om lyckad skörd!

    Så härligt att börja odlande såhär års när man kanske längtar som allra mest och det är ganska långt till sommaren.
    Det ska bli intressant att få följa processen hos dej!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Vilket jobb ni lägger ner, men som sagt det är inte så mycket annat att göra i trädgården just nu! Tyvärr så har jag ingen tillgång till hästgödsel, annars skulle det varit kul att pröva.
    Jag har ett uppvärmt växthus, så jag ska börja odla lite sallad mm i krukor.
    Ha det gott!
    Christina

    SvaraRadera
  3. Charlotta! Du gav mig just precis en idé! Jag har ju både hästar, växthus, frigolit och bänkar! TACK!!!! :)
    Kram
    Pella

    SvaraRadera
  4. Lyckostar - har aldrig någonsin så intensiv önskat mig en stor hög "skit";-) Ser fram emot att höra den spännande fortsättningen. Ha en härlig helg i trädgården!

    SvaraRadera
  5. Jättebra beskrivning! Kommer eventuellt prova detta i år!

    //Rebecca

    SvaraRadera
  6. Oj vilket jobb...men gud så härligt att skörda sallas i mars ;))
    lycka till ;)

    SvaraRadera
  7. Spännande projekt, ska bli kul att följa!

    SvaraRadera
  8. Men ... så himla roligt! Så ljuvligt att starta trädgårdsäsongen nu. Och vilken utförlig beskrivning. Ska bli roligt att följa utvecklingen i din varmbänk.

    Ha en fortsatt skön helg!
    /Anita

    SvaraRadera
  9. Följer med spänning utvecklingen!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  10. Jättekul att det är någon som redan kommit igång! Lycka till!
    TREVLIG HELG
    Susie

    SvaraRadera
  11. Oj vad duktiga ni är! Så roligt att kunna skörda tidigt i våras redan. Ingen värmbänk här inte fast lite hästgödsel har jag fått av en vän. Det ligger och väntar på mig.Snart är det dags att flytta söderut.
    Fin helg.
    Kram
    Anje

    SvaraRadera
  12. Vad spännande, jag hoppas verkligen att du lyckas så att du får sallad i mars som du vill. :)

    Ha det bra,
    Kerstin

    SvaraRadera
  13. Otroligt redan igång.

    Vilken lycka att kunna odla i varmbänk och få färsk sallad i mars.

    Jag följer med stor beundran
    .

    Ha det gott
    Gunilla

    SvaraRadera
  14. Har också varit sugen på att starta en varmbänk,får se till att förbereda en till nästa vår.
    Ska bli kul att se hur det går med din.
    Mariana

    SvaraRadera
  15. Ska bli spännande att följa er varmbänk.
    Vilket bra inlägg om kontraster med fröer och alla grönsaker! Det är VERKLIGEN kontraster :-)
    Ha det gott. Kram, Ingela

    SvaraRadera
  16. Dette gleder jeg meg til å følge med på videre. kanskje jeg skal prøve meg på litt salat inne og i drivhuset allerede nå jeg også.

    SvaraRadera
  17. Helt imponerad av projektet!!
    Skall bli spännande att följa din varmbänk och skörden.
    Kram /Bea

    SvaraRadera
  18. Tjohoo :) Minns mycket väl er varmbänk i fjol och jag var nästan på väg att fixa en själv ;) men det blir inget med det i år heller, men någon gång skall jag prova :)
    Lycka till, Ha en skön söndag ♥

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)