onsdag 5 januari 2011

Vårvintertid, frösådd och pelargonsticklingar

Även om det är trevligt med positiva människor så förstår även jag att det vore väl provocerande att börja tjoa om att våren är kommen. Det är den ju inte...alls...  Men, vårvinter är det, tjoho! För mig innebär det att smygstarta igång våren inomhus.
Fortfarande är det mörkt halva dagarna, men att lyfta in lite starkare färger i form av tulpaner och andra vårblommor, blir fint. Visst behövs de levande ljusen fortfarande, men det gula ljuset livade upp tycker jag. Likaså livade Bondjäntans vackra fröpåsar upp så vackert. Åh, det bara spritter i hela mig när jag ser dem! Både de vackra kuverten och de lockande fröerna gör att jag känner livet i mig!


Bonjäntan var en av de första som nappade på mitt förslag om fröbyte. Sedan inlägget i söndags har jag skickat i väg flera kuvert med fröer och det är jättekul att så många ville vara med och byta!


Det blev lite för omysigt att ta bort adventsgranen med ljusslinga i, i matrummet. Därför tog jag in lite andra kvistar och hängde tillbaka slingan. Det är ju så mysigt att tända den tidigt på morgonen, innan alla kommer ner till frukost!
Igår var jag också nere i källaren och började stöka bland pelargonerna. Jag har ju inte mycket hopp om att kunna rädda mina österrikiska hängpelargoner, men jag ska i alla fall försöka. Många har varnat för att det är näst intill omöjligt... :( Jag har både satt stjälkar i vatten, satt sticklingar i torvbriketter, som preparerats med rotsticklingsmedel i basen, och så ska jag plantera om själva moderplantan, vars rötter såg hur fina och levande ut som helst. Under mina lysrör ska de nu få stå och lapa konstsol. Hoppas, hoppas att någon tar sig...
Lev väl,

24 kommentarer:

 1. Håller tummarna för att du ska lyckas med dina pelargoner.

  SvaraRadera
 2. Hoppas de klarar sig! Ha en trevlig helg.
  :)

  SvaraRadera
 3. Håller tummar och tår!!! HÅÅÅRT!"

  SvaraRadera
 4. Har du redan hunnit börja sticka pellisar. Det tänkte jag inte sätta igång med förrän om några veckor. Jag har ju inte ens hunnit få ut julen riktigt ännu. :) Jag är impad när jag ser hur långt du hunnit.

  Ha det gott,
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. Tjohoo :) Det är kul att börja sätta händerna i något grönt :) Jag har plockat upp mina Murgrönsvioler till fönsterbrädorna och hoppas snart det börjar växa i de krukorna.

  Fick brev från dig idag - tackar :) Skall fixa fröer till dig imorgon, det är roligt att byta fröer och du får berätta vilka fröer du fått.

  Ha en trevlig afton :)

  SvaraRadera
 6. Håller alla tummar för att dina pelargoner klarar sig! Räcker med att titta ut och se alla snömassor så förstår man att det inte är vår riktigt än, men vi är på väg åt rätt håll i allafall ;O))
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Om någon kan lyckas med det omöjliga så är det du! Ska hålla tummarna för dina pelargoner.

  Och till och med vi smittas lite av vårhoppet nu - idag har ju temperaturen nästan lekt med plusgrader! Lite för tidigt att hoppas på riktig vår än hos oss, men det går som sagt i alla fall åt rätt håll, och man orkar lite mer...

  SvaraRadera
 8. Lycka till med dina pelargoner, det såg ju riktigt fint ut! Härligt med livsgnista nu mitt i vintern, den får även mig att börja fundera på det som ska växa i vår. Men bara fundera så länge ... ;)

  SvaraRadera
 9. Ha ...du ser.fler än jag som börjat VAKNA UPP :)
  Lycka till :)
  Håkan

  SvaraRadera
 10. Å vad spännande, lycka till med pelargonerna. Berätta gärna vilket lyckades bäst...

  / Bondis

  SvaraRadera
 11. Du är verkligen en "grönglimt" i januaritillvaron nu! Så härligt med alla fröpåsar och att du fick igång bytet!
  Håller alla tummar för att dina pelargoner ska klara sej! Tycker det ser hoppfullt ut ändå!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 12. Hade gärna varit med och delat frön :( men har inget att dela med mig av :( kanske nästa vinter :) Hoppas du lyckas med pelagonerna. Kram Suss

  SvaraRadera
 13. Hoppas att sticklingarna tar sig och frodas!

  God fortsättning,
  Rebecca

  SvaraRadera
 14. Oj, så mycket vårtecken i din blogg! Sticklingar, på alla möjliga sätt! Lycka till, du energiska människa!!! Jag är imponerad!
  Ha en fin trettondag, kram, Monica

  SvaraRadera
 15. Tvi,tvi. Man ska inte ge sig utan en kamp. Detta kommer helt säkert gå finfint :)

  SvaraRadera
 16. Åh så spännande att se om din pelargon klarar sig. Jag håller verkligen tummarna för att något av försöken ska lyckas. Får den bara stå under belysning finns hoppet tror jag. Härligt att se dina bilder som ger inspiration. Hade varit roligt att vara med och byta fröer men jag hade redan hunnit skicka efter årets när jag läste ditt inlägg och har gjort av med de flesta av mina gamla. Men nästa år kanske ...

  Ha det så gott!
  /Anita

  SvaraRadera
 17. Så fint som du pysslar om dina sticklingar borde dom ta sig, glöm inte och prata lite med dom. Vilken bra idé och byta fröer, det gör vi lite på jobbet. Så fint med ljusslingan, jag ska spara några här också. Dom kan man ha hela vintern.
  Varm kram
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 18. Nu fick jag lite vårkänslor när jag tittade in på din blogg, men de försvann snabbt, när jag tittade ut genom fönstret. Här snöar det för fullt idag. Maken har precis gått ut för att skotta.
  Lycka till med sticklingarna!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 19. Håller tummarna kul ide att byta fröer//Britt

  SvaraRadera
 20. Hoppas dina sticklingar tar sig. Jag längtar så efter att de första fröpåsarna ska dimpa ner i brevlådan, och driva lite av vintertristessen på flykt. Ha en fin helg.
  kram

  SvaraRadera
 21. Jag tror att alla vi som har förmånen att äga en egen trädgård börjar tänka vår redan nu...
  Det är det som är tjusningen när snön vräker ner...att få sätta sig med en frökatalog ;)
  kram ullamaria

  SvaraRadera
 22. Några borde du nog få fart på.
  Ljusslingorna är mysiga att ha kvar ett tag till.
  Mariana

  SvaraRadera
 23. Oj vilken trevlig blogg jag hittat!Letar o letar trädgårdsbloggar o så dök denna upp.Ler igenkännande åt trädgårdsfen som gräver så bra men inte rätt fniss.Har själv en boxer som oxå gräver bra men gott kunde hjälpa till i stället för att sabotera!Tittar in igen...
  Kram från mig!(som är ganska ny i bloggvärlden)

  SvaraRadera
 24. Vad kul med fröbytet.... riktigt smart idé!!! Nä, inte är det vår ute nu inte... Har precis skottat tung snö i tre timmar... räddat växthustaket från 50 cm.... våra skottningsvallar kring huset är 2 meter höga...... Men lite smygvår inne har jag skaffat mig precis..... Köpt vår skulle man också kunna säga.... ;-) Inga pärlhyacinter fick jag dock tag på, men lite annat som får ge vårkänsla istället... för det vill man ju verkligen ha nu... för att härda ut.... eller hur!

  Lycka till med dina sticklingar.... Du kommer säkert att klara det!
  Många kramar
  Charlotte

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)