Sallat är så gott och olika salladsrätter går att kombinera i all oändlighet. Enligt trädgårdsgurun Lena Israelsson är sallat dessutom en av de ekonomiskt sett mest fördelaktiga grödorna att odla själv! I synnerhet om man är intresserad av obesprutad, ekologisk eller krav-odlad sallat. Gynnsamma år kan vi skryta med egenskördad sallat från mitten av mars till mitten av november. Förra året, 2010, skördade vi den första sallaten i varmbänk den 5/4 och den sista i pallkrage den 25/10.
Första skörden 5/4! |
Det finns mängder av fina sallatssorter och jag har många favoriter. Men idag tänkte jag presentera två sorter som är riktigt, riktigt fina.
Malawi (till höger) är en mycket mörkröd plocksallat med ekbladsformade blad. Den är god och en riktig skönhet, både på tallriken och i rabatten eller köksträdgården.
Den gror och växer snabbt, och drar så småningom i väg på höjden och bildar ovanliga och vackra "torn". Den blir inte besk och går inte i blom särskilt snabbt, varför det går att skörda av samma planta länge, länge.
Jag satte plantor som stått i varmbänken tidigt på våren, som en "häck" runt en odlingslåda i köksträdgården. Den andra mer ljust rödaktiga sallaten heter 'Amorina' och är också snygg!
Den andra sorten heter 'Little Gem' och är sedan många år en av våra absoluta favoriter. Söt, saftig, krispig - vad mer kan man önska? Det bästa av huvudsallat och isbergssallat i ett, skulle man kunna säga!
Förutom att sallat är vacker att se på och dekorera köksträdgården med, finns det en ytterligare en viktig anledningen till att odla mycket sallat. Har man ett överflöd kan man plocka ut de allra finaste och lyxigaste delarna och slänga resten på komposten. Dessa ljuvliga sallatshuvud var minst dubbelt så stora när de stod i odlingslådan, men till köket kom bara dessa fina hjärtan.
I pallkragen närmast i bild, växer 'Little gem' i olika odlingsstadier. Efterhand som man skördar petar man ner nya plantor! Bilden är tagen den 10 augusti och här i dessa pallkragar hade vi skördat vitlök i mitten på juli. Därefter myllade jag ner lite kompost och planterade ut sallat som stod och väntade i småkrukor:)
Lev väl,
Vad inspirerande. Nåt att satsa på. Vad fint ni har det!!!!! Kram Gela
SvaraRaderaPerfekt timing, satt just i helgen och funderade över vilka sorter som skulle beställas till årets odling, och tänkte "nu skulle man allt ha Madame C här att rådfråga". :-)
SvaraRaderaTack för tipsen! Ska testa båda, antar att man hittar fröerna hos någon av de vanliga (Impecta m.fl). Fina bilder!
SvaraRaderaHa det gott!/Laila
Det är så härligt att se dessa gröna sköna bilder i detta ruskväder, har precis beställt mina fröer för i år :-)
SvaraRaderaÅh, vad intressant. Jag fastnade för "little Gem", den ser jättegod ut. Den måste jag försöka få tag på. Odlar du likadant med den. 20 frön i en kruka osv...?
SvaraRadera/Anne-lie
T.o.m. jag, som inte brukar så något, blev sugen på att försöka med "Little Gem"! Få se om dom har den på vårt vanliga trädgårdscenter!
SvaraRaderaHar du för övrigt några tips på vad man kan odla i vår sandiga jord? Men vi har bara ett litet trädgårdsland...
Dina trädgårdsland är ju så otroligt välskötta och fina! Härligt att se!
Kram, Monica
Det verkar som om du behärskar salladsodlarkonsten till fulländning! Med så vacker skörd så verkar det ju vara värt "besväret". Det ska bli kul att kunna experimentera lite i trädgården i Nöbbele i år.
SvaraRaderaKram från Eva Linnea
Oj, vilka bra tips du ger! Jag tycker alltid det är svårt med sallad, ofta sår jag för mycket på en gång, och detta kunna förgro är ju jättebra! Det ska jag testa sen lite längre fram.
SvaraRaderaVilka otroligt vackra salladbäddar!
Wow!
Tackar för fina tips och vackra bilder!
Kram
Lisa
Tjusigt! Och tack för att du delar med dig av dina toppenbra tips! :) Little Gem låter som en riktig höjdarsallt. Ska läggas på minnet!
SvaraRaderaKram,
Anna-Karin
Toppentips! Både vad gäller salladssorter och så- och odlingstips, jag tillhör dem som alltid sår för tätt och för mycket och sedan blir det bara mischmasch av allt :)
SvaraRaderaMinns din varmbänk förra våren och nära det var att jag tog bilen till närmsta stall och tiggde gödsel ;) Nä, jag får så i kruka på fönsterbrädan fram tills försommaren anlänt :)
Må så gott, kram :)
p.s Tack för fröna! Funderar på när basilikan skall sås, spännande! :)
SvaraRaderaTakk for gode tips! Synes den mørk røde Malawi plukksalaten så veldig spennende ut.
SvaraRaderaJeg har lest litt på bloggen din angående det å dyrke varmbenk. Har du begynt med det i år? Jeg har aldri prøvd det her, men synes at det høres som er prosjekt som bør prøvast. Tenk å få salat så tidligt som i mars-april....
Klem Anita
Nu har jag chili och kronärtskocka i jorden - en härlig känsla! Har du några tips om sådd av kajp:en? Jag surfar och surfar, men hittar inget bra. Får lite känslan av att de skulle vara sådda på hösten? Stratifiering? Kram M
SvaraRaderaLittle gem är bara underbar, det är en favvo sedan många år, kan bara hålla med. Malawi provade jag förra året, den är god och kul just för att den växer på höjden. Jag är salladsdåre, jag har massor, varje sommar, och frossar i sallad, en annan som du ska prova om du inte provat är Royal oakleaf, en plocksallad som också bildar huvuden, god och ger stor skörd. kram Sophia
SvaraRaderaEtt vanligt "fel" är nog just det...att det blir förmycket som man inte kan ta vara på...20 frön i taget verkar vettigt ;)
SvaraRaderaOj som jag längtar till våren nu...
Gu vad sugen jag blir på en tallrik med grönsallat direkt från landet.
SvaraRaderaKul också att se att du lyckas så bra med Little Gem. Den har jag gett upp, den vill inte hemma hos mig.
/i.
I like your blog very much.
SvaraRaderaThis post is to be envied.
What variety of tomato red, juicy, good for summer salads you recommend?
I do not want tomato sauce variety, because
last year,I have grown four varieties, three were for tomato sauce varieties and one variety was cherry.Of!
Får nog ta och testa sallad i sommar! Blir så sugen, när jag ser dina bilder!
SvaraRaderaVi får hoppas på en bra odlingssäsong!
Ha det gott!
Christina
Hej Charlotta!
SvaraRaderaIgårkväll skickade jag fröerna till dig - så de är påväg!
Det här med sallad lyckas jag aldrig riktigt med. Våra sniglar käkar allt. Har du ngt tips? sallad är ju en sådan sak som verkligen får en att njuta av köksträdgården hela sommaren, men inte när sniglarna käkar allt. Jag överväger t.o.m. att strunta i salladen i år, för det misslyckas alltid...
Ha det bra!
Kram M
Att avvärja snäckor, torkade plats äggskal runt växter.
SvaraRadera