måndag 10 januari 2011

Tips på goda sallatssorter


Sallat är så gott och olika salladsrätter går att kombinera i all oändlighet. Enligt trädgårdsgurun Lena Israelsson är sallat dessutom en av de ekonomiskt sett mest fördelaktiga grödorna att odla själv! I synnerhet om man är intresserad av obesprutad, ekologisk eller krav-odlad sallat. Gynnsamma år kan vi skryta med egenskördad sallat från mitten av mars till mitten av november. Förra året, 2010, skördade vi den första sallaten i varmbänk den 5/4 och den sista i pallkrage den 25/10.

Första skörden 5/4!
Av en annan trädgårdsguru, Åke Truedsson, har jag fått lära mig hur man odlar sallat för att få ett riktigt lyckat resultat. På det här sättet har man också tillgång till sallat under hela odlingssäsongen. Man sår ungefär 20 frön (eller så mycket som man tror går åt hemma under två veckor) i en kruka. Fröna ska sås med ca 2-3 cm mellanrum. Man kan börja redan i mars om man har växthus eller drivbänkar. Självklar kan man förodla inomhus också. När sallatsplantorna är ca 5 cm höga, planterar man ut dem i odlingsbädden. Man bör hålla ett avstånd på 25 cm mellan plantorna och vattna väl, särskilt de första dagarna. Efter två veckor sår man ytterligare 20 frön i en ny kruka och följer samma procedur. Gör man så varannan vecka har man fin sallat att ta in under lång tid.

Det finns mängder av fina sallatssorter och jag har många favoriter. Men idag tänkte jag presentera två sorter som är riktigt, riktigt fina.


Malawi (till höger) är en mycket mörkröd plocksallat med ekbladsformade blad. Den är god och en riktig skönhet, både på tallriken och i rabatten eller köksträdgården.


Den gror och växer snabbt, och drar så småningom i väg på höjden och bildar ovanliga och vackra "torn". Den blir inte besk och går inte i blom särskilt snabbt, varför det går att skörda av samma planta länge, länge.


Jag satte plantor som stått i varmbänken tidigt på våren, som en "häck" runt en odlingslåda i köksträdgården. Den andra mer ljust rödaktiga sallaten heter 'Amorina' och är också snygg!



Den andra sorten heter 'Little Gem' och är sedan många år en av våra absoluta favoriter. Söt, saftig, krispig - vad mer kan man önska? Det bästa av huvudsallat och isbergssallat i ett, skulle man kunna säga!


Förutom att sallat är vacker att se på och dekorera köksträdgården med, finns det en ytterligare en viktig anledningen till att odla mycket sallat. Har man ett överflöd kan man plocka ut de allra finaste och lyxigaste delarna och slänga resten på komposten. Dessa ljuvliga sallatshuvud var minst dubbelt så stora när de stod i odlingslådan, men till köket kom bara dessa fina hjärtan.


I pallkragen närmast i bild, växer 'Little gem' i olika odlingsstadier. Efterhand som man skördar petar man ner nya plantor! Bilden är tagen den 10 augusti och här i dessa pallkragar hade vi skördat vitlök i mitten på juli. Därefter myllade jag ner lite kompost och planterade ut sallat som stod och väntade i småkrukor:)



Lev väl,

20 kommentarer:

  1. Vad inspirerande. Nåt att satsa på. Vad fint ni har det!!!!! Kram Gela

    SvaraRadera
  2. Perfekt timing, satt just i helgen och funderade över vilka sorter som skulle beställas till årets odling, och tänkte "nu skulle man allt ha Madame C här att rådfråga". :-)

    SvaraRadera
  3. Tack för tipsen! Ska testa båda, antar att man hittar fröerna hos någon av de vanliga (Impecta m.fl). Fina bilder!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  4. Det är så härligt att se dessa gröna sköna bilder i detta ruskväder, har precis beställt mina fröer för i år :-)

    SvaraRadera
  5. Åh, vad intressant. Jag fastnade för "little Gem", den ser jättegod ut. Den måste jag försöka få tag på. Odlar du likadant med den. 20 frön i en kruka osv...?
    /Anne-lie

    SvaraRadera
  6. T.o.m. jag, som inte brukar så något, blev sugen på att försöka med "Little Gem"! Få se om dom har den på vårt vanliga trädgårdscenter!
    Har du för övrigt några tips på vad man kan odla i vår sandiga jord? Men vi har bara ett litet trädgårdsland...
    Dina trädgårdsland är ju så otroligt välskötta och fina! Härligt att se!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  7. Det verkar som om du behärskar salladsodlarkonsten till fulländning! Med så vacker skörd så verkar det ju vara värt "besväret". Det ska bli kul att kunna experimentera lite i trädgården i Nöbbele i år.
    Kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  8. Oj, vilka bra tips du ger! Jag tycker alltid det är svårt med sallad, ofta sår jag för mycket på en gång, och detta kunna förgro är ju jättebra! Det ska jag testa sen lite längre fram.
    Vilka otroligt vackra salladbäddar!
    Wow!
    Tackar för fina tips och vackra bilder!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  9. Tjusigt! Och tack för att du delar med dig av dina toppenbra tips! :) Little Gem låter som en riktig höjdarsallt. Ska läggas på minnet!
    Kram,
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  10. Toppentips! Både vad gäller salladssorter och så- och odlingstips, jag tillhör dem som alltid sår för tätt och för mycket och sedan blir det bara mischmasch av allt :)

    Minns din varmbänk förra våren och nära det var att jag tog bilen till närmsta stall och tiggde gödsel ;) Nä, jag får så i kruka på fönsterbrädan fram tills försommaren anlänt :)

    Må så gott, kram :)

    SvaraRadera
  11. p.s Tack för fröna! Funderar på när basilikan skall sås, spännande! :)

    SvaraRadera
  12. Takk for gode tips! Synes den mørk røde Malawi plukksalaten så veldig spennende ut.

    Jeg har lest litt på bloggen din angående det å dyrke varmbenk. Har du begynt med det i år? Jeg har aldri prøvd det her, men synes at det høres som er prosjekt som bør prøvast. Tenk å få salat så tidligt som i mars-april....

    Klem Anita

    SvaraRadera
  13. Nu har jag chili och kronärtskocka i jorden - en härlig känsla! Har du några tips om sådd av kajp:en? Jag surfar och surfar, men hittar inget bra. Får lite känslan av att de skulle vara sådda på hösten? Stratifiering? Kram M

    SvaraRadera
  14. Little gem är bara underbar, det är en favvo sedan många år, kan bara hålla med. Malawi provade jag förra året, den är god och kul just för att den växer på höjden. Jag är salladsdåre, jag har massor, varje sommar, och frossar i sallad, en annan som du ska prova om du inte provat är Royal oakleaf, en plocksallad som också bildar huvuden, god och ger stor skörd. kram Sophia

    SvaraRadera
  15. Ett vanligt "fel" är nog just det...att det blir förmycket som man inte kan ta vara på...20 frön i taget verkar vettigt ;)
    Oj som jag längtar till våren nu...

    SvaraRadera
  16. Gu vad sugen jag blir på en tallrik med grönsallat direkt från landet.
    Kul också att se att du lyckas så bra med Little Gem. Den har jag gett upp, den vill inte hemma hos mig.
    /i.

    SvaraRadera
  17. I like your blog very much.
    This post is to be envied.
    What variety of tomato red, juicy, good for summer salads you recommend?
    I do not want tomato sauce variety, because
    last year,I have grown four varieties, three were for tomato sauce varieties and one variety was cherry.Of!

    SvaraRadera
  18. Får nog ta och testa sallad i sommar! Blir så sugen, när jag ser dina bilder!
    Vi får hoppas på en bra odlingssäsong!
    Ha det gott!
    Christina

    SvaraRadera
  19. Hej Charlotta!

    Igårkväll skickade jag fröerna till dig - så de är påväg!

    Det här med sallad lyckas jag aldrig riktigt med. Våra sniglar käkar allt. Har du ngt tips? sallad är ju en sådan sak som verkligen får en att njuta av köksträdgården hela sommaren, men inte när sniglarna käkar allt. Jag överväger t.o.m. att strunta i salladen i år, för det misslyckas alltid...

    Ha det bra!

    Kram M

    SvaraRadera
  20. Att avvärja snäckor, torkade plats äggskal runt växter.

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)