söndag 2 januari 2011

Ska vi byta, ska vi byta grejer...

... med varann? Är det inte så den gamla barnvisan går? Jag har visserligen inga grejer att byta med, men däremot fröer - i massor!!! Kan det vara likadant hos er? Igår, årets första dag, köpte jag årets första trädgårdstidning. Kunde absolut inte motstå frestelsen när tre av mina stora trädgårdsfavoriter, Åke Truedsson, Lena Israelsson och Tyra Hallsénius-Lindhe tipsar om sina grönsaksfavoriter!


Och oj, vad mycket härligt det finns. Mycket nytt och odlingssäkert och så alla gamla åtråvärda 1800-talssorter! Underbart!


Visst ser den där röda bananlöken oemotståndlig ut? En 10-poängare enligt Lena Israelsson. Den måste jag ju ha! Plus mycket, mycket mer! Och så kikar jag i min frölåda och konstaterar snabbt att jag redan har fröer - i massor!!! Hjälp, vad ska jag göra nu? Jag kan ju inte köpa nya och bara strunta i alla de gamla! 

Men så kom jag på idén! Ett riktigt litet ljushuvud kan jag vara ibland;) Kanske finns det någon som skulle vilja byta fröer med mig? Så här tänkte jag mig det hela. Jag lägger ut en lista med vad jag har för olika sorters fröer och om du hittar något du skulle vilja ha, så skickar du ett mejl till mig och så skickar jag så mycket frön jag kan avvara. I gengäld skickar du mig några fröer (som inte redan finns i listan förstås). Listan ligger som en sidflik, Vill du byta fröer?, högst upp under startbilden. Min mejladress finns under sidfliken Hitta till Cesars trädgård. Hoppas du vill vara med och byta fröer!
Lev väl,

32 kommentarer:

  1. Gott nytt år
    Vilken trevlig ide,Ännu så länge har jag inga fröer, men jag ska inhandla allt möjligt snart....åh vad jag längtar. Vi ska även åka till Holland i april och där kan man ju hitta lite kul.
    Lycka till med bytena
    Kram Bibban

    SvaraRadera
  2. Absolut, jag är med! Hoppas bara att jag har något du är intresserad av...?

    Ha en bra söndag!

    SvaraRadera
  3. Smart! Min fröbank är tom för tillfället men det brukar ganska snart ändra sig. Ska ha din lista i åtanke om det börjar bli för mycket här (bananlöken är redan beställd... tror jag).
    Kram

    SvaraRadera
  4. Det låter som en strålande idé och jag kommer så klart att titta på din lista, men jag har nog inte så mycket att erbjuda i år, men jag skall snarast inventera förrådet!
    God fortsättning
    Agneta kram

    SvaraRadera
  5. Visst var det senaste numret om Allt om Trädgård en riktig skatt för oss grönsaksentusiaster! Jag har läst det flera gånger redan. Inventerade själv mina fröer häromdagen och överflödet är uppenbart, utöver allt jag är så sugen på att beställa. Jag är klart med på ett byte! Vi hörs! Kram Mimmi

    SvaraRadera
  6. En jätte bra ide! Finns säker många som nappar:)

    SvaraRadera
  7. Jag är absolut på! Gjorde en snabb lista igår och jag vill ha massor... Men som du säger, man göra ju inte av med alla frön i påsen. Jag har redan lagt upp en lista på min sida som jag kommer att fylla på efterhand. Vill du ha något ab mig så hojta bara till. ak@landetkrokus.se
    Kram,
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  8. Jättebra tänkt.Tyvärr har jag inget att byta med.
    Vi åker till Frankrike i slutet på mars och då stoppar jag ner dem få jag har och sedan köper jag små plantor på torget.Drar upp lite i glasverandan vi har där men mest blommor.
    Visst är det kul med alla tidningar som kommer nu med allt nytt om vad man kann stoppa ner i jorden,tips och nya grejor till trädgården.
    Här skiner solen och snön är borta. Känns som om våren redan är på väg men när man kommer ut känner man att det fortfarande är vinter.Men ändå.....
    Ha det gott.
    Anje

    SvaraRadera
  9. Charlotta, wish you a very happy and creative 2011!

    SvaraRadera
  10. Mycket genial tanke med fröbyte!
    Själv fick jag en påse med blandad kompott av min syrra så det är bara att sätta och se vad som kommer upp.Själv skulle jag behöva luktärtor i rosa och lila...Finns det månne?
    Spännande...
    Kram ullamaria

    SvaraRadera
  11. Tyvärr, några fröer har jag inte - har aldrig lyckats något vidare med sådder och har nu helt lagt av... Men jag ska med spänning följa din utmaning - kanske kan man tänka om...
    Ha en fortsatt trevlig söndag, kram, Monica

    SvaraRadera
  12. Vilken bra idé! Jag har faktiskt tänkt så många gånger på samma sak, men aldrig kiommit mig för. Ofta blir det ju många fröer över, och ibland vill man ju pröva någon annan sort också. Jag kommer definitivt kika in ikväll och se vad du har för fröer :-).

    Kram M

    SvaraRadera
  13. Önskar dig god fortsättning på det nya året.
    Vilken bra idé och så roligt, tänk nu om jag samlade fröer förra året då kanske jag hade några att byta men inte...lat som jag är köper jag nya varje år. Det blir till att plocka fram impecta frökatalog.
    Kram Susanne

    SvaraRadera
  14. Så himla smart!
    Själv är jag inte någon frösamlare. Direkt på friland är min melodi, men jag tänker absolut följa dig här 2011. Du inspirerar stort!

    Gott nytt!
    /Pernilla

    SvaraRadera
  15. Hej på dig!
    Ett riktigt GOTT NYTT Trädgårdsår 2011 önskar jag dig!!
    /Nina

    SvaraRadera
  16. Roligt, jag inventerade mina frölådor igor
    och kom på samma idé, fast jag tänkte skicka listan till våran trädgårdsförening.
    Bloggvärlden är ju ett fantastiskt forum till sådant. Gärna återkommer jag och botanisera på din lista.
    Gott Nytt År.
    Petra B.

    SvaraRadera
  17. Kul ide :) Jag har kanske något som är i ditt intresse, när vi var i Ungern i september, tog jag frön från en ljusgrön spetspaprika - eller chili? Den var stor som en paprika och när vi skivade och åt av den, så var den det olika "starkhet" på skivorna! Tror det är en stark paprika som odlas i Ungerna. Sedan tog jag fröer av någon chilifrukt, skall se om de inte torkat bort. Själv är jag intresserad av basilika, någonsallad och gurka. Påminn mig bara, jag är rätt så glömsk :) Min mail: lottastradgard@hotmail.com. skall genast gå ned i källaren och leta fram fröburken :)

    SvaraRadera
  18. Man får önska dig ett riktigt GOTT NYTT TRÄDGÅRDSÅR, speciellt med tanke på allt kul och gott du ska odla.
    Själv är jag ju totalt värdelös på att dra upp frön så jag tänkte inte byta något med dig - trots att jag faktiskt har ett tiotal jag fått som jag måste så nu i vår.

    SvaraRadera
  19. Vilken smart ide.

    Men tyvärr så har jag inga fröer, jag sätter inga grönsaker än. :o)

    Önskar dig ett stort lycka till med fröbytningen .

    Ha det gott
    kram/Gunilla

    SvaraRadera
  20. toppen att byta det mesta (men karln behåller jag :)

    SvaraRadera
  21. Du är i farten ser jag! Kul. Själv har jag precis lyckats börja titta lite i katalogerna. Har inte inventerat mina fröförråd ännu. Får väl köpa AOT nu och sen sammanställa mina listor. Helt säkra sorter är i alla fall löken Keravel, multibladsalladerna och bönan Allegria. Sen får vi se med resten ..... :)

    SvaraRadera
  22. Så inspirerande att läsa om trädgård och odling just nu och vilket bra grepp detta - att byta fröer!
    Själv har jag alla mina fröer på mitt insnöade torp och har inte så mycket koll ännu!
    En strålande idé från dej!
    Lycka till med bytandet!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  23. Bra initiativ! Ska kolla vad jag har nästa gång jag åker till Fagerdala så jag återkommer!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  24. Hej hej!!

    Bra idee själv har jag ju inte ett enda frö....
    Hoppas året börjat bra, kram Camilla

    SvaraRadera
  25. Åh, vilken superbra idé!!! Oftast får man ju massor av frön över..... Har dock inte så bra ordning på mina 'egna' fröer änuu... och har inte hunnit med att beställa några so far.....

    Kram, kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  26. God fortsättning på det nya året :)

    Tack för tipset om tidningen....skall genast köpa mig ett exemplar. För nu är det ju hög tid att planera för årets grönsaksodlningar. Kram

    SvaraRadera
  27. Vilken underbar idé! Jag har knåpat ihop en lista över fröer jag ska beställa och kom upp i 800kr! Hmmmm, undra vad gubben kommer att säga om det ;0). Jag ska lägga ut den listan i sin helhet på bloggen så du kan ju kolla om det är något som intresserar...
    Jovisst, tänkte skriva lite mer om varmbänkar hos mig och du är ju en expert på området. Får jag låna någon bild och länka? Är sååå imponerad av dina odlingar och kan inte förstå hur du får sådan stor skörd i ditt växthus. Du måste berätta hemligheten! Lova att även berätta när du börjar dra upp tomat, paprika och gurka så jag inte är ute för sent i år. Har ju aldrig haft växthus förr! :0)

    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  28. God Fortsättning på det nya året!
    Hoppas att du haft en bra nyårshelg!
    Tusen Tack för alla kommentarer o fina inlägg som du bjudit mig på....

    Ha en fortsatt fin vecka!
    Kram Therese

    SvaraRadera
  29. God fortsättning och tack för din värmande kommentar.
    Kramar!

    SvaraRadera
  30. Vilken fin ide. Jag har en hel del frön jag kan dela med mig av. Va kul. Jag har nåt till dig på min blogg.Hoppas du blir glad av den.
    Tack för all inspiration du delar med dig. Kram /Gela

    SvaraRadera
  31. Önskar att jag hade energi över att lägga på grönsaksodling (avundas din kanonfina köksträdgård !) men det jag såg på tidningen var färglära ... målande med växter får nog fortsätta vara min melodi !
    Önskar dig ett underbart ordlingsår 2011 !
    Trevlig helg !
    Kram/Isa

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)