lördag 15 januari 2011

Seed Savers Exchange

Men inspiration från Tyra, Tyras potager, gick jag i år äntligen med i föreningen Seed Savers Exchange, den amerikanska motsvarigheten till svenska Sesam, som verkar för att bevara gamla odlingssorter. Jag kunde inte låta bli att beställa deras helt underbart vackra kalender också - även det efter tips från Tyra!


Naturligtvis gör inte denna bild kalendern rättvisa, men bara se vilka underbara motiv!


Januaribilden visar djupt lila potatis och om någon månad är det dags att börja fundera på vilka sorter vi ska odla i år. Förra året köpte vi sorterna 'Anya', 'Nadine' och 'Maris Peer' från Larsviken, som även säljer på nätet www.larsviken.se, och vi var SÅ nöjda med resultatet!


Varje månad en ny gröda och nya frösamlartips. Jättespännande läsning! Ha en riktigt skön lördag!

Lev väl,
Charlotta

17 kommentarer:

 1. Underbart! Hur kan jag ha missat det där!!!! Måste genast in och kolla.....
  Må så gott och ha en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Hej! Tack för din gulliga kommentar inne hos mig. Jag ska försöka begränsa mig till aklejor & nävor i år. En ny rabatt ska anläggas, så det är så spännande så. Så får du några akleja- och/eller näva-frön över är jag en ivrig spekulant. Jag kan väl få "betala" med en massage någon gång kanske?
  En fortsatt skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Hej, klickade faktiskt in till dom för någon dag sen från din sida. Skall nog ta och beställa katalogen såg så intressant ut. Kram Gela

  SvaraRadera
 4. Odlade blå kongo ett par år.
  JÄTTEGOD!

  SvaraRadera
 5. Det måste jag titta på ser spännande ut! ha en skön helg!/Sophia

  SvaraRadera
 6. Fina härliga bilder!Så mycke färger :-)Det behövs nu!
  Kram från mig!

  SvaraRadera
 7. Halloj! Ser jättefin ut den där kalendern. Och tack för tipset om Larsviken. Alltid kul med nya bra sidor. Ska spara den. Jag köper min sättpotatis på lokala plantskolan. Provade Amandine förra året tillsammans med några andra sorter. Det var en riktig höjdarpotatis. Mängder av knölar på varje planta. Och både smak och färg var alldeles suverän.
  Ha en fin lördagskväll!

  SvaraRadera
 8. Härligt med grönsaker med mycket färg.
  Vi satte Blå Kongo i somras och den är ju ett riktigt blickfång på tallriken.

  Ha en fin helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 9. Vilket bra tips. Tack!
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 10. Vilken fin kalender den får du nog mycket nöje av genom året ! Jag tänker sätta potatisen Andine Sunset i år. Köpte på skördefesten i höstas av en lokal potatisodlare och han skulle sälja sättpotatis till våren. En riktig höjdarpotatis, knallgul, mums !

  Själv är jag lite skeptisk till USA-frön pga att de odlar så mycket genmanipulerat därborta. Tyvärr flyger ju bina emellan och smittar ner den icke genmanipulerade grödan. Raps och majs-odlarna har stora problem med det. De får tom böta till Monsanto när prover tas och det visar sig finnas genmanipulerat i deras odlingar fast de inte köpt sånt utsäde. Raps och kål är ju samma släkte tex, säkert blir kålen drabbat också liksom småskalig majsodling. Ledsamt men sant.

  Trist att skrämmas men vi behöver tänka till vad vi för in i Sverige ibland så vi behåller vårt paradis så rent det går.

  Önskar dig en skön lördagskväll.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 11. Jag ska inte odla potatis men blå kongo ser spännande ut. Så kanske..ändå.
  Ha en fin fortsatt helg.
  Anje

  SvaraRadera
 12. Intressant! Det får vi utforska vidare,alla initiativ till att spara och sprida fröer är bra. Fast lite med det som Lisa/lisasträdgård skriver i baktanke.

  SvaraRadera
 13. Bien utile ce calendrier.

  Pourrai-tu me rendre un petit service,me donner titres en anglais de quelques livres pour commencer un jardin BIO

  Merci

  Bon dimanche

  je viens de créer un autre blog : amitieaveclapeinture

  SvaraRadera
 14. Spännande, ska gå in och drömma lite.
  Gjorde potatismos av blåpotatis, men ögat tyckte inte att det smakade gott av någon anledning.
  Det gick inte att lura hjärnan...
  kram ullamaria

  SvaraRadera
 15. Inspirerende kalender og skønt med disse frøsamler foreninger. Danmark har også en. De gør et vigtigt stykke arbejde og har helt klart haft en indflydelse på, at vi i dag igen kan købe de gamle sorter, som giver variation i køkkenhaven.

  /Birgitte

  SvaraRadera
 16. Ska kika in på den sidan fin kalender//Britt

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)