söndag 16 januari 2011

Mina pelargoner är räddade!


Himmel, vad glad jag är! Mina fina kaskadpelargoner, som vi köpte i Österrike i påskas och som var så här fina i somras, lever!


Det här ser väl lovande ut? Det är en av ursprungsplantorna, som jag tog upp från källaren och planterade om den för tio dagar sedan. Livet i ny jord och lysrör verkar ha gjort susen!


Då, den 5/1, fanns det inte mycket liv i den, men rötterna såg fina ut!Jag satte ju sticklingar också, och satte stjälkar i vatten. Båda dessa två försök misslyckades kapitalt! Det ser helt förskräckligt ut och ska bara kastas. Men det gör ju inget när nu ett av tre olika försök funkade så fint. Dagens uppgift är alltså att nu plantera om resten av plantorna, som står kvar i källaren! En fortsatt skön söndag önskar jag er alla:)

Lev väl,
Charlotta

28 kommentarer:

 1. Oj vad roligt! jAG BRUKAR ALDRIG ÖVERVINTRA MINA PELLISAR ENLIGT KONSTENS ALLA REGLER, UTAN DE BRULAR FÅ VÄXA SIG RANGLIGA ÖVER VINTERN I NGT FÖNSTER (Oj, varför skriker jag???) Men i år gjorde jag ett tappert försök. De stäldle mörkt och svalt, och tyvärr har jag inte haft orken att pulsa ner genom snön för att vattna de en enda gång, så frågan är om de är totalt uttorkade och döda? Antagligen. Ska väl kika till de iallafall så fort orken infinner sig, alt. när snön börjar töa lite så det blir lättare att ta sig fram.

  Ha en skön söndag!

  Kram M

  PS. Tusen tack för dina fröer! Ska bli så roligt att stoppa ner de i jorden!

  SvaraRadera
 2. Roligt att de överlevde vintern, man blir så glad :) Jag har hämtat upp Murgrönsviol och bliv glad när jag såg att det började komma nya gröna blad! Bara älskar den blomman :)
  Ha det :)

  SvaraRadera
 3. Hei!
  Jeg har også stellt med mine pelargonium i dag. Jeg har hatt dem i mange år og håper de klarer seg denne gangen også. Jeg har ikke ekstra lys og varmelampe til dem- mine skal få ny jord og komme opp i vinduskarmen i midten av februar, for da kommer solen tilbake her hos oss. Nå er den gjemt bak høye fjell. Dine ser friske og sterke ut- blir nok flotte til sommeren! Ser at vi bor i omtrent samme klimasone, hagen her ligger i sone4-på grensen til 3.
  Ønsker deg en fortsatt fin søndag!
  Mvh Monica

  SvaraRadera
 4. Kul!Grattis.Min erfarenhet av just kaskadpelargoner är att vinterförvaringen är lite trixig.Inte alltid det går vägen.Extra kul när den är ett minne oxå som jag förstår att den är!
  Kram från mig!

  SvaraRadera
 5. Så roligt när man lyckas med något som man verkligen vill ska bli bra.

  SvaraRadera
 6. Grattis, det var väl roligt!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 7. JÄTTEGRATTIS! Förstår om du har lyckoruskänslor nu!!!

  SvaraRadera
 8. Härligt att lyckas övervintra pelargoner!! Jag räknade nyss in mina inser att jag nog inte skall skaffa fler detta år...Ha en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 9. Det är ju lite nervöst i dessa tider när man ska kolla in sina pelargoner. I Sthlm har jag dem i mitt kalla sovrum och har koll, men en av dem ser lite ynklig ut. Har satt in den i ett varmare rum och under lampa och hoppas på att iaf några kvistar/grenar piggar på sig. I Nöbbele verkar de trivas bättre. De står i söderfönster i +10 grader när jag är borta.
  Hoppas din "skyddsling" klarar sig bra och blir en stor & vacker växt med massor med blommor till sommaren.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 10. Va kul att den klarade sig! Den var ju så himla snygg. Mina står tyvärr i ett alldeles för varmt fönster och blir långa och fula. En av förra årets mårbackasticklingar har blivit över en meter lång i vinter... anna-karin och mårbackapelargonen... istället för jack och bönstjälken, du vet... ;)
  När sår du dina tomater? Har läst mig till att februari är det bästa... Stämmer det med dina erfarenheter?
  Massa kramar!

  SvaraRadera
 11. Känslan är obeskrivlig, att lyckas med en övervintring av en kär växt!
  Vet du, jag har en Fjärilslavendel som verkar klara vintern - i sval temp. och ljus.
  Ha en trevlig kväll! /Bea

  SvaraRadera
 12. Ja, men nu kan sommaren börja göra intåg...
  Så skönt att de klarade sig. Livskraften är ju enorm hos blommor...
  kram ullamaria

  SvaraRadera
 13. Det är lycka och se dom gröna små liven växa, ser väldigt bra ut. Det gjorde du bra.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 14. Vad kul att de klarade vintern, de var ju jättesnygga på huset, riktig alpkänsla får man !
  Svärmor brukar alltid säga att pelargonsticklingar rotar sig bäst på sensommaren/hösten. Du kan ju prova att ta sticklingar då. Ha en skön kväll
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 15. Hej Anna-Karin,
  Ja, jag kommer att så tomaterna som ska stå i växthus i slutet av februari. De som ska stå utomhus räcker att så i slutet av mars. Men jag brukar tjuvstart extra tidigt med några Whippersnapper, som jag en gång lyckats få färdiga tomater på redan i maj. Nu har jag inte lyckats på länge, men försöker varje år. Skam den som ger sig:). Den sår jag redan i slutet av januari.

  SvaraRadera
 16. Så skönt att den lever :) hoppas den blir lika fin i sommar :) Kram Suss

  SvaraRadera
 17. vilken underbar trädgård du har, jag har följt din blogg i några månader nu och precis som du skrev ovanför kan jag säga att lika mycket som våra ord blir en källa till possitiv energi och inspiration blir dina fina bilder och vackra trädgård en possitiv energi och oändlig inspiration för mig. du är verkligen en person som skänker glädje i vardagen, och jag kan sitta och längta efter att få läsa din underbara blogg! det är ju helt otroligt att du har lyckats få fram allt detta i bara ord och bilder. /Colette Letrez

  SvaraRadera
 18. Ja vilken tur, de som var så fina. Kul att pröva lite olika metoder och se vad som funkar.

  KRam

  SvaraRadera
 19. Ja men du....vilken lycka. Fast med sådana gröna fingrar som du har så är det klart att det gåt.
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 20. Går skall det vara.
  Vet inte varför bokstäverna hoppar runt när man skriver???
  Annika

  SvaraRadera
 21. Roligt att det gick bra med pelargonen! Jag har en i svala hallen, den blommar, blommar, där är lite mörkt så blommorna har blivit vita och de är egentligen svagt rosa, ser lite knasigt ut, men ger hopp om vår och sommar. ha en bra vecka/Sophia

  SvaraRadera
 22. Du måste verkligen ha gröna fingrar. Mina franska grannar som verkligen aldrig ska slänga något om dem tror att det kommer att gå bra längre fram ,försöker inte ens att låta deras kaskadpalargoner att övervintra.Det går inte enligt dem.Jag kommer säkert att tala om för dem att någon i det kalla Sverige har klarat det.Verkligen grattis.Mina har säkert inte klarat sig.Jag slängde dem inte för jag var inte där mer i höstas och H. ställde in dem på vinden. Men tänk om....Ändå..
  Ha en fin vecka
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 23. Grattis!! Såna hängperlargoner är en seger att klara över vintern, absolut inte enkelt har jag hört. Undrar egentligen varför dom är så mycket svårare att få till... men du klarade det :)

  SvaraRadera
 24. Så skönt att det lyckades! Dom var verkligen fina förra sommaren så jag förstår att du var orolig!!! Vilka superfina bilder det var i kalendern..... Jag tokgillar ju vackra grönsaker...... Läckert med det blåa......

  Önskar dig fin och ljus vecka!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 25. Redan har dom börjat växa, va kul. Det är fantastiskt att det finns i dom små liven det här att nu börjar det bli dags!
  Bra att testa sig fram vilken metod som blir bäst.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 26. Härligt, man blir så lycklig när pelargonerna börjar grönska!
  Måste köpa jord, måste sätta upp lysrören....
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 27. Hej!
  Hittade din blogg över google. Jag ska testa att övervintra mina kaskader i år. Men jag vill veta hur du gjort när du övervintrat. Temperatur, något ljus, klippa ner, tagit bort jord? Om du har tid så kan du svara på min blogg...jag hittar lättast då:))) Skriv gärna hur du gjorde.
  Sen vill jag berätta att jag testade att ta skott av kaskaderna i somras. Jag la briketter i blöt sen satte jag i en stickling och höll den blöt, så fort vattnet var borta ur glaskrukan som jag använde, så fyllde jag på med någon cm. Efter några veckor så fick jag se att det kom rötter och då var det bara att plantera. Nu blommar de!!!!

  Hoppas på svar från dej!

  kram Gunilla

  SvaraRadera
 28. Tusen tack för ditt svar på min blogg!! Nu ska jag testa detta.
  kram Gunilla

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)